50.yıl'da 50 etkinlik hedefi ile başlatılan çalışmaların ilki olan karikatür sergisinde Türklerin Belçika'daki yaşam tarzları, kültürler arası ilişkiler, diyalog, gurbetteki hayatın oluşturduğu ikilemler bazen olumlu bazen de hicivsel olarak karikatürlerde resmedilmiş bulunuyor.
Sergiyle ilgili olarak konuşan etkinlik koordinatörü Yusuf Kulaksız, 'Türk toplumu buraya 50 yıl önce gelmişti; misafir ve işçilerdi. Şimdi hayatın her alanında politikacı, sanatçı, işadamı, sporcu olarak onları görebiliyoruz. Buraya neler kattılar, nasıl bir uyum modeli oluşturdular, ne anladılar ve nasıl anlaşıldılar? İşte bunların hepsini 50 farklı etkinlikle anlatmayı planladık. Bugün de ilk startı karikatür yarışması ile verdik ' şeklinde konuştu.
Belçika'daki etkinliklere karikatürle başlamanın pek çok anlamı olduğunu belirten Kulaksız, 'Neden karikatür diyecek olursanız, burası Tenten'in memleketi, karikatürün, çizginin memleketi. Çizgiyle başlamak gerekiyordu. Bir şeyi daha çok net ortaya koymak istiyor bu çalışma; biliyorsunuz Avrupa'nın ismi lazım olmayan bir ülkesinde karikatürler krize neden olmuştu ve insanları ayrıştırmış, bölmüş, şiddete neden olmuştu. Burada ise dostluğa, barışa ve uyuma hizmet edecek o potansiyeli içinde barındırıyordemek için karikatürü kullandık ' dedi.
Belçika'daki Türk kökenli Bakan Emir Kır ise sergi ve 50.yıl ile ilgili duygularını şu sözlerle dile getirdi: 'Bir defa 50. yılı kutlamak her zaman nasip olacak bir şey değil. Sonuçta 50 yaşına gelmiş bir toplum var ve bu iyi bir fırsat güzel bir fotoğraf çekmek için. Nereden geldik ne durumdayız ve geleceğimize ışık tutmak için bu randevu bizim için önemli. Karikatürle başlanmasının da çok önemli olduğuna inanıyorum çünkü karikatür bir yerde toplumda yaşanan bazı şeyleri dile getirmek yansıtmak için iyibir ortam oluyor. Az önce gözden geçirdim ve özellikle bir karikatür benim çok ilgimi çekti: Madenin önünde iki işçi; biri Belçikalı diğeri Türk. Türk'ün elinde Belçika'ya özgü kızarmış patates, Belçikalının elinde de bize özgü döner var. Yani birbirlerinin kültürlerinden yiyor ve beraber Belçika'nın kalkınması için çalışıyorlar. Çok etkiledi beni çünkü benim babam da maden işçisiydi. Şunu hatırlattı bana: Birinci nesil kol kola verip bu ülkeyi kalkındırdı. 50.yılda bunu unutmamalıyız '
Belçika'daki Türklerin 50.yılı İçin Brüksel'de Karikatür Sergisi Açıldı
Belçika'daki Türk çatı derneklerinden Fedactio'nun Türklerin ülkeye gelişinin 50.yılı münasebetiyle Brüksel'de açtığı karikatür sergisi hem Türkler hem de Belçikalılar tarafından büyük ilgi gördü.