Belçika Hükümeti, Açlik Grevindeki 'Kagitsizlara' Karsi Kati Tutumunu Degistirmiyor

Basbakan Alexander De Croo: 'Bir açlik grevi ne kadar dramatik olursa olsun koalisyon hükümetinin politikalarini belirleyemez'.

Belçika Basbakani Alexander De Croo, yillardir yasadiklari Belçika'da kaçak degil, yasal statüde bulunmak talebiyle açlik grevi yapan yaklasik 400 kisiye eylemlerini sonlandirmalari çagrisinda bulundu ve hükümetin politikasini degistirmeyecegini söyledi.

Yillardir Belçika'da yasayan ancak oturum veya çalisma izinleri olmadigi için "kagitsizlar" olarak adlandirilan göçmenlerin seslerini duyurmak için baskent Brüksel'deki bir kilise ile üniversite kampüsünde yürüttükleri açlik grevi federal mecliste tartisildi.

Çogunun sagligi kritik seviyeye gelen açlik grevindekilerin durumunu "insani trajedi" olarak nitelendiren Basbakan De Croo, buna ragmen hükümetin kati durusunu degistirmeyeceginin mesajini verdi.

De Croo, "Bir açlik grevi ne kadar dramatik olursa olsun koalisyon hükümetinin politikalarini belirleyemez. Politikalari belirleyen hükümet anlasmasidir. Bu da toplu bir yasal düzenleme ihtimaline zemin hazirlamiyor." dedi.

Belçika'da sayilari 150 bini buldugu belirtilen "kagitsiz" göçmenler için topluca yasal düzenleme yapilmayacagini vurgulayan De Croo, bu durumdaki kisilerden bireysel olarak basvuru yapmalarini istedi.

Açlik grevi yapan göçmenlerin birçogu bireysel basvurularindan sonuç alamadiklarini belirterek, hükümetin ayni durumdakilere topluca bir düzenleme getirmesini talep ediyor. Bireysel basvurulari reddedilenlerin sinir disi edilme ihtimalinin çok yüksek oldugu ifade ediliyor.

- "Görevim bos umut vermek degil"

Ayni toplantida konusan Göç ve Ilticadan Sorumlu Devlet Bakani Sammy Mahdi ise 2000 ve 2009 yillarinda ayni gerekçeyle açlik grevi yapanlara istisna yapildigi ve bunun soruna çözüm getirmedigini söyledi.

Mahdi, "Benden önce kaç bakan daha önce bu sekilde grev yapanlarla benim gibi görüstü bilmiyorum ama biz görüstük. Durumdan endise ediyorum. Tibbi sonuçlar beni korkutuyor ancak bu durum açlik grevi yapan ve dudaklarini dikenlere özel bir politika olusturulmasini hakli çikarmaz. 2000 ve 2009'da olanlari gördük. Benim görevim bos umut vermek degil. Bu, daha iyi bir dünya hayal edenlere verilmesi kolay bir mesaj degil." diye konustu.

- Grevdekilerin saglik durumu kritik

"Kagitsizlar" olarak anilan göçmenlerin çogu yillardir Belçika'da kaçak da olsa çalistiklarini, birçogu çocuklarinin bu ülkede dogdugunu ve okula gittigini, ev kiralayip fatura ödediklerini dile getirerek yasamlarini yasal statüde sürdürmek istiyor.

Bu taleplerle yaklasik 40 gün önce 400 kadar göçmen açlik grevine baslamisti. Bu kisilerden çogunun saglik durumu artik alarm verici seviyeye ulasti. Her gün bir kismi hastanelere kaldirilan açlik grevindeki göçmenlerden 4 kisi dudaklarini birbirine dikti.

Grevdeki göçmenlerle ilgilenen doktorlar bu kisilerden yakinda hayatini kaybedenler olabilecegi uyarisinda bulunuyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile