Karar tasarisi, Çin'in 22 Mart'ta bazi Avrupali kisi ve kuruluslara yönelik baslattigi yaptirimlara dahil olan tek Belçikali milletvekili Samuel Cogolati tarafindan hazirlandi. Tasari, komitenin oturumuna katilan milletvekillerinin oy birligiyle kabul edildi.
Cogolati, karar tasarisinin kabulünün ardindan sosyal medyadan yaptigi paylasimda, "Hislerimi tahmin bile edemezsiniz. Bizim küçük ülkemiz aslinda çok büyük çünkü biraz da olsa insanligi kurtarma cesaretini gösterdik." ifadesini kullandi.
Tasarida Uygurlara yönelik soykirim riski ve insanliga karsi suç ifadelerinin yani sira Belçika hükümetinden Çin'e yönelik bazi talepleri yer aldi.
Bunlar arasinda Uygurlara yönelik muamelelerin, "zorla çalistirma, zorla dogum kontrolü ve kisirlastirma" gibi uygulamalarin kinanmasi, Uygurlara baskinin bitmemesi halinde Çin'e yönelik yaptirimlarin genisletilmesi için Avrupali yetkili makamlara basvurulmasi gibi maddeler bulunuyor.
Tasarida, müzakereleri tamamlanan ancak onay süreci askiya alinan AB-Çin yatirim anlasmasinin, Çin'in insan haklari gibi yükümlülüklerine uymamasi halinde Belçika tarafindan onaylanmamasi talebi de yer aliyor.
Dis Iliskiler Komitesinden geçen tasarinin gelecek haftalarda Belçika meclisine gelmesi bekleniyor. Tasarinin meclisten de geçmesi halinde Belçika meclisi, ABD yönetiminin yani sira Hollanda, Kanada, Litvanya, Çekya ve Ingiltere parlamentolariyla benzer bir tasari kabul etmis olacak.
- Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki uygulamalari
Çin'de son yillarda Uygur Türklerinin kimlik ve kültürlerine yönelik ihlaller uluslararasi kamuoyu tarafindan elestiriliyor. Pekin'in "mesleki egitim merkezleri" olarak adlandirdigi, uluslararasi kamuoyunun ise "yeniden egitim kamplari" diye tanimladigi yerlerde, çok sayida Uygur Türkü kendi rizasi disinda tutuluyor.
Pekin yönetimi, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde kaç kamp bulunduguna, buralarda kaç kisinin olduguna ve söz konusu kisilerden ne kadarinin sosyal hayata döndügüne iliskin bilgi vermiyor.
BM ve diger uluslararasi örgütler, kamplarin incelemeye açilmasi çagrilarini yinelerken Çin, su ana kadar kendi belirledigi birkaç kampin az sayida yabanci diplomat ve basin mensubu tarafindan kismen görülmesine izin verdi.
Çin makamlari, BM yetkililerinin dogrudan bilgi almak amaciyla bölgede serbestçe inceleme yapma talebini geri çeviriyor.
Belçika Meclis Komitesi, Uygurlarin 'Soykirim Riski' Altinda Bulundugunu Kabul Etti
Belçika Federal Meclisinin Dis Iliskiler Komitesi, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesindeki Uygur Türklerinin "ciddi soykirim riski" altinda oldugunu ve Uygurlara yönelik muamelelerin "insanliga karsi suç" olabilecegini belirten karar tasarisini kabul etti.