Zonguldak 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, eski Zonguldak Belediye Başkanları İsmail Eşref, Secaattin Gonca ile mevcut Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ile belediye personeli hazır bulundu. İmara aykırı olduğu tespit edilen kafelerin yıkım kararını uygulamadıkları iddiasıyla “görevi kötüye kullanma” suçundan haklarında dava açılan belediye başkanları hakim karşısına çıktı. Zonguldak Belediyesi Özel Halk Otobüsleri Firması’nın sahibi Akın Kavi’nin davacı olduğu duruşmada belediye başkanları suçlamaları kabul etmedi.
“YARGILANDIK, HESABINI VERDİK”
Milli Egemenlik Caddesi üzerindeki iş yerlerinin büyütüldüğü iddialarını kabul etmeyen dönemin CHP’li Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, duruşma çıkışı gazetecilere açıklamalarda bulundu. 2009-2011 yılları arasındaki duruşmada yargılandığını ve hesabını verdiğini söyleyen Eşref, şöyle dedi:
“Osmanlı’da bir laf var. Eğer yargılanmıyorsan iş yapmıyorsun demektir. İş yaptık yargılanıyoruz. Tabii bu işi biz yapmadık. Sonuçta Zonguldak’ta bir hizmeti yapmak isterken ortaya çıkacak bazı olumsuzlukları göremeyebiliyorsunuz. Zamanında altı tane on metrekarelik büfe, öğrenciler eğlensin derken 100 metre kare oldu. 100 metrekareden yargılandık, dava bitti. Şimdi niçin müdahale etmiyorsun diye yargılanıyoruz. Yargılandık, hesabını verdik. Yine bu günde 2009-2011 döneminde öncesindeki yargılanmadaki hüküm var. 2009-2011’de tertemiz, yargılama o safhayı kapsıyor. Bizden sonra başka restoran yapılmış. Benim dönemimde hiçbir şey yapılmadı. Belgeledim. Hava fotoğraflarıyla, haritalar belli. Ne zaman yapıldığı ortada. Fotoğraflar var. Santim, santim belgeledik. 2009-20011’den sorumlu değilim. Geçmişte yargılandık. Ben neye müdahale edecektim ki? Benim dönemimde yapılan bir şey yoktu ki? Öncesinde ve sonrasında yapılanlar hesabını versin.”
“GÖREVE GELDİĞİMDE DAVALAR DEVAM EDİYORDU”
Dönemin AK Parti’li Zonguldak Belediye Başkanı Secaattin Gonca ise 2004 ila 2009 yılları arasında görev yaptığını hatırlatarak göreve geldiğinde sahildeki iş yerleri hakkındaki dava sürecinin devam ettiğini söyledi.
Sahildeki iş yerlerinin 2002 yılındaki 60.72 metrekare olarak ihale edildiğini söyleyen Gonca, sonraki süreçte bilirkişinin tespitine göre 252 metre kare olarak arttırıldığını söyledi.
Gonca, “Şu anda konu yargıda. Yargıda olan kısımda biz ifademizi verdik. Özellikle ben kamuoyuyla da Zonguldak Belediye Başkanlığı dönemimden itibaren bu konuyu yakından paylaştım. Milli Egemenlik Caddesi’nde bulunan kafelerle ilgili İçişleri Bakanlığı’nda bulunan bir soruşturma izni verildi.
Bu rapora göre benim 2004-2009 dönemi de dahil olmak üzere 2002’den 2014’e kadar kafelerde yapılan genişleme ve yıkım kararı iddiası ile bizim hakkımızda bir dava açıldı. Ancak ben bu davaya gerek Danıştay nezdinde, gerek müfettişlere verdiğim ifadelerde karşı çıktım. Çünkü ben 30 Mart 2004- 30 Mart 2009 arasında beş yıl başkanlık görevi yaptım. Söz konusu kafelerin ihalesi 2002 yılı Haziran ayında yapılmış. Yer tesliminden sonra 60.72 metre kare kullanım alanıyla sözleşme yapılmış. Ancak ben göreve başladığım 30 Mart 2004 tarihine kadar geçen sürede benden önceki belediye başkanı arkadaşımızın döneminde iki defa Milli Emlak Müdürlüğünce Asliye Hukuk Mahkemelerinde tapu iptali ve iptalinin meni davaları açılmış. Ayrıca açılan bu davalara istinaden 2003 yılı Mayıs ayında mahkemece bilirkişi görevlendirilmiş, bu bilirkişi kanalıyla da bir tespit yapılmış. O zamanki bilirkişi raporunda açık ve net görülüyor. 60.72 metrekare olması gereken sözleşme gereği alanların bilirkişi raporuna göre 252 metre kare olduğu tespit edilmiş. Bu raporda sabit. Ben göreve geldiğim anda bu davalar devam ediyordu. Görevden ayrıldığım tarih itibariyle de devam ediyordu. Şu anda da henüz sonuçlanmadığını biliyoruz. 252 metrekare yer ile ilgili dava devam ettiği için bir şey yapma imkanımız yoktu. Gerek benim o dönemde görev yaptığım arkadaşlar üzerlerine düşen görevi yerine getirdiler. İlave yapılmayan kısımlarla ilgili tutulan raporlar, yapılan raporlar mevcut” dedi.
“KAFELERLE İLGİLİ BİR SORUNUM YOK”
Öte yandan davacı taraf olan Akın Kavi ise yetkililerin adaletli davranması gerektiğini söyledi.
Kanunları hiçe sayanların cezalandırılması gerektiğini söyleyen Kavi, “Çok gecikmiş olan yargılama süreci bu gün başladı.
Burada kafelerle, herhangi bir yerle tabi benim sorunum yok. Bırakın kafelerin yıkılmasından en büyük zararı görecek olan kişilerden birisi benim. Taşımacılık işi yapıyoruz. Oraya yolcu taşıyoruz. Burada bizim isyanımız şuna, mahkeme bir karar veriyor. Danıştay, Yargıtay bir karar veriyor. Kanunlar hiçe sayılıyor. Mahkeme kararları hiçbir şekilde uygulanmıyor. Bizim isyanımız yıllardan beri bunaydı. Vatandaşların bir odası kaçak diye yıkılıyorsa, şehrin göbeğinde de buna müsaade edilmemesi gerekir” şeklinde konuştu.
2014 yılında göreve gelen CHP’li Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ise gazetecilere herhangi bir açıklamada bulunmadı.
Belediye Başkanlarına 'Görevi Kötüye Kullanma' Davası
Zonguldak’ta sahildeki iş yerlerinin yıkım kararı olmasına rağmen uygulanmadığı iddiasıyla haklarında “görevi kötüye kullanma” suçlamasıyla dava açılan belediye başkanları hakim karşısına çıktı.