Belediye Personeline Sigaranın Zararları Anlatıldı

Belediye Personeline Sigaranın Zararları Anlatıldı

Didim Belediyesi ve Didim Ticaret Odası’nın katkılarıyla İş Sağlığı ve Güvenliği çalışmaları kapsamında Didim Belediyesi çalışanlarına yönelik “Sigaranın zararları ve sigara bırakma yöntemleri” konulu seminer düzenlendi.

Didim Belediyesi çalışanlarına “Sigaranın zararları ve Sigara bırakma yöntemleri” konulu bir seminer düzenlendi. Didim Ticaret Odası Aytaç-Nurullah Kocabıyık Kültür Merkezinde düzenlenen seminerde Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Kamuran Capcıoğlu konuşmacı olarak katıldı.

Seminere Belediye çalışanlarının ilgi gösterdiği görülürken, slayt eşliğinde konuşan Dr. Kamuran Capcıoğlu Sigara 'nın üretilmesi öncesinde yeşil bitki halinde iken içerisinde 2 bin çeşit zehrin olduğunu ve bunun sigaraya dönüştüğünde sayısının 4 bine çıktığını belirtti. Sigara alışkanlığının Dünya Sağlık Örgütü tarafından Nikotin bağımlılığı adı altında bir hastalık olarak kabul edildiğini belirten Capcıoğlu “Nikotin bağımlılığı bir hastalık ve tedavisi olan ve yüzde 100 ilaçlarla tedavi edilen bir hastalıktır. Biz İzmir 'de 16 aylık sürede 4 bin kişinin sigarayı bırakmasını sağladık; bunu da kullanılan ilaçlar ve kişilerin azim ve kararlılığı sayesinde gerçekleştirdik.”dedi.

“HER YIL 40 BİN KİŞİ AKCİĞER KANSERİNE YAKALANIYOR”
Türkiye 'de 20 milyon kişinin sigara içtiğini ve ülke nüfusunun %51 'nin sigara kullandığını belirten Dr. Kamuran Capcıoğlu “Ülkemizde sokaktaki her kişiden biri sigara içerek geziyor. Sigara kullanma yaşı 9 'a indi. Akciğer kanserlerinin %95 'i sigaradan kaynaklı ve bu hastalığa yakalananların ömrü 5 yılı geçmiyor. Yine ülkemizde her yıl 40 bin kişi de akciğer kanserine yakalanıyor.”dedi.

“ÖZENTİ ALIŞKANLIĞI”
Sigara alışkanlığının altında küçük yaşlarda yaşanan psikolojik sorunlar ve özentilerinde olduğunu belirten Capcıoğlu “Bazı hastalarımızda bizi bunu yaşadık; kimisi ailesinden görerek, kimisi beğendiği bir sanatçıyı taklit ederek sigaraya başlamış. Bu konuda genç bir hastamız Ayhan Işık 'ın filmlerinde adamları dövdükten sonra yaktığı sigarayı beğendiğinden dolayı başladığını bildirdi. Bunun gibi birçok neden, arkadaş çevresi de sigaraya başlamada etkili.”diye konuştu.“İLK 9 GÜN ÇOK ÖNEMLİ”Sigara Bırakma Polikliniklerinin hizmete girdiğini belirten Capcıoğlu “Sigara bırakmada en önemli his samimiyet duygusu, gerçekten bırakmak isteyen kişi istekli olacak ve bunu kendisine inandıracak. Bu anlamda sigarayı bırakmak isteyen kişinin azmi ve isteği yoksa ilaç kullanmanın da faydası yok. Sigarayı bırakanlarında ilk 9 günlük süreyi atlattığında beyin bunu kabul ediyor ve bu süreçten sonra bırakma hissi daha da gelişiyor.”dedi.Sigara 'nın insan vücudunun hemen her bölgesine zararı olduğunu belirten Capcıoğlu, “Ülkemizde Sigara yasakları arttı, hatta sigara paketlerinin üzerine Sigara öldürür yazısı yazıldı ama ne yazık ki sigara kullanımız halen fazla.”ifadelerine yer verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile