SİSKİ Müdürü Aydın Özer, belediyenin 110 dönüm alan üzerinde kurduğu Atıksu Arıtma Tesisinin işleyişine ve kente faydalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Bölgedeki en modern tesisin Siirt’te bulunduğunu savunan Özer, belediyenin çevre ve insan sağlığına verdiği önemden yola çıkarak 24 saat esasına göre faaliyet yürüttüklerini ifade etti.
Tesisin, 3 ayrı üniteden oluştuğunu anlatan Özer, “Bunlardan biri fiziksel arıtma diye tabir ettiğimiz yani suyun ham haliyle içindeki kaba malzemelerin alındığı bölüm. Burada atık maddeler, poşetler, kağıt ve plastik parçaları gibi kaba malzemeler alındıktan sonra ince ızgaralardan geçirilmek suretiyle burada bulunan düğme, cam parçaları, kum, gübre atıkları gibi daha ince malzemeleri alındıktan sonra diğer ünitemize geçmek süratiyle biyolojik arıtmaya tabi tutuyoruz. Buradaki belli işlemlerden geçtikten sonra atık suyumuz durulama havuzlarına sevk edilmek süratiyle burada dinlendirme safhasından sonra kumlar, yağlar ayrıştırıldıktan sonra arıtma işlemimizi devam ettiriyoruz. Akabinde dinlendirme havuzlarından sonra sağlıklı bir şekilde tabir edeceğimiz tarımsal alanlarda, yeşil alanların sulanmasında kullanabilecek düzeye gelen suyumuz ilimiz ve Gökçebağ beldesi arasındaki dere yatağına deşarj edilmek üzere şehirden uzaklaştırıyoruz. Arıtma esnasında elde ettiğimiz kimyasalların bulunmadığı gübre tabir edebileceğimiz bir atık maddemiz var. Bunu havuzlarımızda kurutarak gübre niteliğindeki maddeyi kurutuyoruz. Bölgemizde yaz aylarında tarım alanlarında kullanmak üzere özellikle fıstık bahçelerinde kullanılmaktadır. Çiftçilerimizin yoğun talepleriyle karşılıyoruz” dedi.
Belediyeden Çiftçilere Bedava Gübre
Siirt Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri (SİSKİ) Müdürü Aydın Özer, 110 dönüm alan üzerinde kurulanan Atıksu Arıtma Tesisinde, kanalizasyondan gelen suların geri dönüşümü yapıldıktan sonra temiz su olarak doğaya kazandırıldığını ve sudan kalan çamurun işlenerek, çiftçilere gübre olarak ücretsiz dağıtıldığını belirtti.