Belediyeler Birliği`nden Özeleştiri: Belediyeler Bütçelerini Yönetemiyor

Belediyeler Birliği`nden Özeleştiri: Belediyeler Bütçelerini Yönetemiyor

Türkiye Belediyeler Birliği Başkan Vekili ve Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, belediyelerin bütçelerini düzgün yönetemediğini ifade etti.


Hazine Müsteşarlığı, Türkiye Belediyeler Birliği ile Hacettepe Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği 4. Yerel Yönetimlerin Mali Yönetimi Forumu’nda bir konuşma yapan Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, yerel yönetimlerin gelirlerinin artırılması gerektiğini, bunu yaparken hem yapısal hem insan kaynakları sorunlarının çözülmesinin şart olduğunu vurguladı. Ankara HiltonSa Oteli’nde düzenlenen, bürokratların, akademisyenlerin ve yerel yöneticilerinin katıldığı forumda Türkiye Belediyeler Birliği Başkan Vekili olarak konuşan Veysel Tiryaki, vatandaşların talebi arttıkça ve farklılaştıkça yerel yönetimlerin öneminin de arttığını ifade etti.


"TEKNOLOJİDEN TAM ANLAMIYLA FAYDALANAN BELEDİYE SAYISI ÇOK AZ"
Batılı ülkelerde yerel yönetimlerin ülke kaynaklarının yüzde 30’undan fazlasını kullandığını, Türkiye’de bu rakamın yüzde 6’lar seviyesinde olduğunu belirten Tiryaki, Türkiye’nin yerel yönetim anlamında dünya standartlarını yakalayabilmesi için bugünkü sistemin değişmesi gerektiğine dikkat çekti. Tiryaki, şöyle devam etti: “Belediyelerin devasa bütçeleri var. Özellikle Büyükşehir belediyelerinin bütçeleri çok büyük. Yerel yönetimlerin kaynakları artırıldığında bunlarının nasıl kullanılacağı da önemli. Çünkü bu bütçeleri kullanacak yapıların yapılanmalarının düzgün olması gerekir. Bugün Türkiye’de tahmini bütçesinin sadece yüzde 50’sini gerçekleştiren belediyeler var. Çok sayıda kurum belediyeleri denetlemesine rağmen denetimler de sağlıklı değil. Teknolojiden tam anlamıyla faydalanan belediye sayısı çok az. Kalifiye personel sıkıntısı var. Belediyeleri bu darboğazdan kurtarmak gerekiyor.”
“Pek çok belediye bütçesinin sadece yüzde 5’ini kamu refahı için kullanabiliyor.” diyen Başkan Tiryaki, bu sistemin sağlıklı olmadığını, bunun hızla değişmesi gerektiğini belirtti.

MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇESİNDEN VERİLEN PAY ÇOK DÜŞÜK
Hazine Müsteşarı İbrahim H. Çanakçı, 2010 yılında merkezi yönetim bütçesinden tüm belediyelere 20 milyar 200 milyon TL kaynak aktarıldığını, bu kaynakla belediyelerin tüm hizmetleri karşılamasının mümkün olmadığını vurguladı.
Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanı Nihat Zeybekçi ise Türkiye’de belediyelerin merkezi bütçeden aldığı payın artırılmasında engeller bulunduğunu söyledi. Yerel yönetimlerin her yönüyle yeniden düzenlenmesi gerektiğine dikkat çeken Zeybekçi, belediye başkanından belediyede çalışan diğer personele kadar herkesin alanında eğitilmesi, üniversitelerde bunlar için bölümler açılması gerektiğini ifade etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile