'Belediyenin ruhsatsız diye kapattığı fabrika dere yatağını kirletiyor' iddiası

Bursa'nın Gemlik ilçesinde ruhsatsız olduğu gerekçesiyle belediye encümenin kapatma kararı verdiği fabrikanın yanından geçen dereyi kirlettiği ileri s

Bursa'nın Gemlik ilçesinde ruhsatsız olduğu gerekçesiyle belediye encümenin kapatma kararı verdiği fabrikanın yanından geçen dereyi kirlettiği ileri sürüldü.

Gemlik Cihatlı Deresi Paşabahçeler mevkiinde zeytin çiftçiliği yapan Murat Kaptan, dereden gelen kum, çakıl ve suyun ağaçlarını kuruttuğunu iddia etti. Bölgede bulunan diğer çiftçilerin fabrikanın çevreye verdiği zarar sebebiyle arsalarını ucuz fiyata sattıklarını dile getiren Kaptan, kendisinin ise mücadele yolunu seçtiğini anlattı. 2007 yılında Umurbey Belediyesi'ne giderek fabrika hakkında şikayetçi olduğunu aktaran Kaptan, yapılan incelemenin ardından kapatma kararı çıktığını bildirdi. Sonraki günlerde yöneticilerin fabrikanın kapısındaki mührü sökerek faaliyetini sürdürdüğünü anlatan Kaptan, bunun üzerine Gemlik Başsavcılığı'na şikâyetçi olduğunu belirtti.

Gemlik Belediyesi'nin nisan ayında fabrika hakkında yıkım kararı verdiğini ifade eden Murat Kaptan, aradan 4 ay geçmesine rağmen hiçbir sonuç çıkmadığını söyledi. Kaptan, "Gemlik Kaymakamlığı ve Belediyesi'ne Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne, Bursa Valiliği'ne İçişleri Bakanlığı'na, Başbakanlığa en son olarak da Cumhurbaşkanlığına şikâyette bulundum. Şikâyetler sonucunda tatmin edici bir cevap alamadım. Benim mağduriyetimin giderilmesini istiyorum." dedi.

Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güler ise Karbeton fabrikasını encümen kararı ile kapattıklarını açıkladı. Firma sahiplerinin kapının mührünü söküp tekrar faaliyet göstermeleri sebebiyle savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını anlatan Güler, "Belediye olarak biz bu fabrikayı kapattık. Ancak Bursa Büyükşehir Belediyesi'nden 1/5000'lik planları içerisinde ruhsat alarak faaliyetini devam ettiriyorlar." diye konuştu.

Fabrikanın Bursa Tesis Müdür Yardımcısı Alim Çavdar ise Murat Kaptan ile yıllardır sorun yaşadıklarını kabul etti. Çavdar, şu bilgileri verdi: "Fabrikayı açtığımız günden beri Kaptan ile sorun yaşıyoruz. Bu arkadaşın bizi şikayet etmediği yer kalmadı. 1997 yılında almış olduğumuz ruhsat ile maden sahası ile ham maddeyi işleyip ürüne çevirebiliyorduk. Maden kapandıktan sonra 1/5000'lik imar planı için belediyeye başvurduk, onu bekliyoruz. Fabrikada 100 kişi çalıştırıyoruz. Vergimizi veriyoruz. Diğer ruhsatı aldıktan sonra hiçbir problemimiz kalmayacaktır."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile