Belgesel Çekildiği İlçede Gala Yapacak
Tarih boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan, farklı din, dil ve ırktan kişilerin yıllardır bir arada barış, kardeşlik ve dostluk içinde yaşadığı, ''ezan, çan, hazan'' üçlemesiyle anılan Hatay'ın ''kültür mozaiği'' Samandağ ilçesinde yapılan “Süveydiyenin Çiçekleri” gala gösterimi için çekimlerinin yapıldığı Antakya-Samandağı tercih etti.
Yönetmenliğini Zafer Özgentürk 'ün yaptığı "Süveydiyenin Çeçekleri" Belgeselinin Galası Hatay'ın Samandağ İlçe Belediyesi Yeni Çarşı Meclis Salonunda 26 Ekim Pazar Günü Saat 19:00 gerçekleştirilecek. Film çalışmaları için İstanbul'a gelen Yönetmen Zafer Özgentürk, farklı dini inançlara sahip, farklı milliyetten kişilerin kapı komşusu olduğu Antakya'da barış, kardeşlik ve dostluk içerisinde yaşayan halkın iyi ve kötü gündeki birliktelikleri ''Süveydiye'nin Çiçekleri'' adıyla filmleştirdiklerini söyledi.
Özgentürk, Samandağ'da çekimlerini tamamladıkları ''Süveydiye'nin Çiçekleri''nin bölgede hayatlarını sürdüren Türk, Arap ve Ermeni vatandaşların kardeşçe yaşamasını irdeleyen, dostluklarını işleyen bir film olduğunu belirtti.
Özgentürk, belgesel filmin, içinde bulunulan coğrafyada çeşitli milliyet ve inanışlara sahip insanların inanç ve kültürlerini dostluk temelinde ortak biçimde ele aldığını bildirdi.
Belgeselde halk kültüründeki etnosantrik öğelere karşı mücadele ettiklerini ifade eden Özgentürk, şunları kaydetti:
''Etnosantrik kişi, başka gruptan olanları kendi grubunun kültürel kabullerinden ve değerlerinden hareketle, dolayısıyla tarafgir bir şekilde yargılar. Etnosantrizm diğer kültürleri doğru olarak anlamayı ve hatta evrensel teoriler üretmeyi engelleyen bir kişilik biçimi olarak kendini gösterir. Kültürel bir karmaşanın, toplumsal güvensizliğin harlandırıldığı dünyamızda etnosantrizm halkları birbirinden uzaklaştırmanın aracıdır. Belgeselimiz bölgedeki halkın inanç ve kültürlerini dostluk temelinde ele alıyor.
Hatay, kültürler, ırklar, dinler arasındaki mozaiğin anlatılabilmesi için bizce en uygun mekan. Aynı sokakta birbirine çok yakın cami, kilise, havrayı bulmak mümkün. Burada kimse dini veya mezhebi, ırkı nedeniyle hor görülmemiş, hep hoşgörüyle yaklaşılmış. Bu nedenle Hatay genelindeki bu zengin medeniyetlerin buluşmasını beyaz perdeye yansıtmayı istedik.''
Kimsenin milliyetinden dilinden ve dininden dolayı aşağılanmadığı bir dünya özlemiyle hareket ettiklerini kaydeden Özgentürk, ''Çekimleri Antakya-Samandağ da tamamlanan belgeselimizin kardeşleşmeyi ve dayanışma duygusunu geliştirmesi hedeflerimiz arasında. Farklı milliyet ve dine mensup insanların birbiriyle olan iletişimlerini, üretim ilişkilerini, kültürel alışverişini, halklar arası dayanışmasını göstermek istedik'' diye konuştu.
Filmin ismini Samandağ'ın eski adı olan ''Süveydiye''den aldığını belirten Özgentürk, Belgeselin Gala'sının Samandağ Belediyesi Yeni Çarşı Meclis Salonunda yapacaklarını söyledi.