Belgesiz Usta Çalıştıran Müteahhitlere Ceza Kapıda

Belgesiz Usta Çalıştıran Müteahhitlere Ceza Kapıda

Aydın İnşaatçılar Odası tarafından yeni çıkan yasa kapsamında belgesiz ustaların eğitilmesi amacıyla özel bir eğitim kurumu ile sözleşme imzalandı.

Yapılan protokol çerçevesinde il genelindeki inşaatçılara indirimli olarak eğitim verilip yapılacak sınavları başarı ile geçenlere sertifika verilecek. Yeni yasa kapsamında belgesi olmayan inşaatçılara çalıştıran firmalara ceza geleceğini belirten Aydın İnşaatçılar Odası başkanı Alaattin Durmaz, “Amacımız hem daha kaliteli yapıların yapılması hem de kimsenin cezaya maruz kalmamasıdır” dedi.

Aydın İnşaatçılar Odası’nda gerçekleştirilen protokol Başkan Alaattin Durmaz ve kurumun temsilcisi Cenan Yıldız tarafından imzalandı. İmza törenine odanın yönetim kurulu üyeleri de katıldı.

16 Aralık 2010 tarihli ve 27787 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmelik” gereği yapı inşaatlarında çalışanların mesleki belge alması zorunlu hale getirilerek belgesiz kişilerin çalışmasının yasaklandığını Kaydeden Aydın İnşaatçılar odası Başkanı Alaattin Durmaz, “2012 yılından önce meslekte çalıştığını belgeleyenler geçici belge müracaatı yapacak ve almış oldukları bu geçici belgelerle açılacak kurslara müracaatta bulunabileceklerdir. Kursları başarıyla tamamlayanlara verilecek yetki belgesi bu kişilerin inşaatlarda çalışabilmesine olanak sağlayacaktır. Ayrıca kurs sonunda alınan belgeler geçici olmayıp süresiz geçerli sayılacaktır. Fakat hala belgelerini almadan inşaatlarda çalışan usta sayısı bir hayli fazladır. Bunun nedeni ise belge kontrolünün yeterli düzeyde yapılmamasıdır. Bir çok müteahhit firma bu nedenle yönetmeliğe aykırı usta çalıştırdıkları için cezalı durumdadır” diyerek sektörde yaşanan sorunların çözümü için bu protokolü imzaladıklarını söyledi.

“MUHASEBİCELER DE MÜTEAHHİTLER KADAR DİKKATLİ OLMALI”
Bir çok inşaat firmasının işe alıp sigorta yaptırdığı çalışanının belgesi olup olmadığını kontrol etmediğini ve önümüzdeki dönemlerde yapılacak denetimde bu belgesiz çalıştırılanlara yönelik firmaya ceza kesilmesinin muhtemel olduğunu kaydeden başkan Durmaz, muhasebecilerin inşaatta çalışanlara SGK bildirimi yaparken mutlaka belgeleri olup olmadığını da kontrol etmesini önerdi. Aksi halde firmanın ciddi cezaya muhatap olabileceğini belirten başkan Durmaz, “Muhasebeciler belgesiz kişilere SGK girişi yaptıklarında yönetmeliğe aykırı işlem yağmış olmaktadırlar. Bu durumda müteahhitler cezalı duruma düşeceklerdir. İleride yaşanabilecek mağduriyetlerin önüne geçilebilmesi için mutlaka işçilerin mesleki yeterlilik belgelerinin istenmesi daha sonra işe girişlerinin yapılması gerekmektedir” diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile