Benler üzerindeki renk ve değişikliklerin mutlaka önemsenmesi gerektiğini kaydeden Uzm. Dr. Adnan Öbek, bu konuda vakit kaybedilmeden uzman yardımı alınması gerektiğini ifade etti.
Öbek, “Vücutta bulunan ben, eğer riskli bir durumdaysa vakit kaybetmeden bulunduğu noktadan çıkarılması gerekiyor. Benin yapısı asimetrikse, çevresinde düzensizlik söz konusuyla, açık veya koyu kahve, siyah, mavi, beyaz ve kırmızı gibi farklı renkler bulunuyorsa, benin çapı 5 milimetreden büyükse, üzerinde kanama veya kaşıntı başlamışsa, bunlar dünyada görülme sıklığı oranı en hızlı artan kanser türlerinden biri olan ‘malign melanom' lezyonlarına işaret olabilir. Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden bir dermatoloji uzmanına başvurmak gerekiyor” dedi.
Vücuttaki benlerin temizlenmesini anlatan Öbek, “Benlerin çıkarılması işlemi lokal anestezi şeklinde, oldukça kolay işlemler olup, hastanın günlük hayatını etkilemiyor. Patoloji sonucuna bakılan hastalarda, eğer melanom teşhisi konulmuş ise ek bir cerrahi müdahale gerekebiliyor. Özellikle 50 yaş üzerindeki kişilerin, melanom için bir kez deri muayenesi olması faydalıdır” ifadelerini kullandı.
'Ben'lere dikkat
Özel Esentepe Hastanesi Cildiye (Dermatoloji) Bölümü’nde görevli Uzman Dr. Adnan Öbek, birçok kişide görülen irili ufaklı benlerin çoğunun zararsız olduğunu, ancak bazılarının cilt kanseri riski taşıdığını söyledi.