Berdimuhamedov Ortak Basın Toplantısı

Aşkabat - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ve Türkmenistan ilişkilerinin sözde kalmadığını ve ziyaretlerle ileriye gittiğine belirterek, bugün 3,5 milyar dolara ulaşan ticaret hacmi bulunduğunu ve Türk şirketlerinin 34 milyar dolarlık proje gerçekleştirdiğini söyledi.

Gül ve Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Oğuzhan Köşkü'nde gerçekleştirilen baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından anlaşmaların imza törenine katıldı.

İmza törenin ardından Gül ve Berdimuhamedov ortak basın açıklaması yaptı.

Cumhurbaşkanı Gül, yaptığı konuşmada, Berdimuhamedov ile son 5 yılda beşer kez karşılıklı ziyarette bulunduklarını anımsatarak, ziyaretlerinin farklı şehirlere olmasından, uzun süredir gelemediği Aşkabat'ı çok değişmiş bulduğunu ifade etti.

Devlet ziyaretinde, heyetine gösterilen hüsnükabul için teşekkür eden Gül, görüşmelerde birçok konuyu ele aldıklarını aktardı.

Türkmenistan'ın enerji, sağlık, tarım gibi alanlarda yakaladığı başarılara şahit olduğunu vurgulayan Gül, Türkmenistan'ın takip ettiği açık kapı ve tarafsızlık politikası ile bölgede ve dünyada saygın ve önemli yer edindiğini belirtti.

Gül, ülkenin hızlı bir kalkınma içerisinde olduğuna işaret ederek, Asya'nın parlayan bir yıldızı olduğunu söyledi.

"Hepimiz çok büyük milletin farklı farklı devletleriyiz" diyen Gül, bu bağlamda Türkmenistan bağımsız olduğunda ilk tanıyan ve Aşkabat'a ilk büyükelçilik açan ülkenin Türkiye olduğunu anımsattı.

Türkmenistan Devlet Nişanı'nı şerefle taşıyacağını söyleyen Gül, kendisinin de Berdimuhamedov'a devlet nişanı tevcih ettiğini, bunların da iki ülke ilişkilerinin düzeyini göstermesi açısından önemli olduğuna değindi.

-"İlişkiler sözde kalmadı"

Cumhurbaşkanı Gül, ilişkilerin sözde kalmadığına ve ziyaretlerle ileriye götürüldüğüne dikkati çekerek, bugün iki ülke arasındaki ticaret hacminin 3,5 milyar dolara ulaştığını, Türk şirketlerinin 34 milyar dolarlık proje gerçekleştirdiğini söyledi.

Türk müteşebbislerine duyulan güven ve itimattan Berdimuhamedov'a teşekkür eden Gül, Türk şirketlerinin de bilgi ve beceriyle Türkiye'yi mahcup etmediklerini, Türkmenistan'ın gelişmesine vesile olduklarını belirtti.

Eğitim ve kültüre çok önem verdiklerinin altını çizen Gül, atalardan kalan bu dostluğun nesiller boyu devam etmesini istedi.

Allah'ın, Türkmenistan'a büyük gaz ve petrol rezervleri vererek büyük bir nimet bahşettiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, gazın boru hatlarıyla doğuya, batıya gönderildiğini belirtti.

Enerji konusundaki işbirliğinin gaz alanında da gerçekleşeceğini anlatan Gül, "Hem Türkiye hem de Türkiye üzerinden Avrupa piyasaları da Türkmenistan'a açılacaktır" dedi.

Orta Asya'nın Türkmenistan üzerinden Avrupa'ya ulaşması için karayolu ve tren projeleri geliştirildiğini anımsatan Gül, "Aşkabat'tan Türkmenbaşı ve Hazar üzerinden Karadeniz'e bağlanacak otobanlar da gerçekleşecektir" ifadesini kullandı.

-"Ziyaret, ilişkilerin üst düzeyde olduğunun göstergesi"

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov da ziyaretin, iki ülke arasındaki ilişkilerin üst düzey olduğuna işaret ettiğini belirterek, baş başa ve heyetler arası görüşmelerde uluslararası politika ve bölgesel ilişkilerle ilgili fikir teatisinde bulunduklarını dile getirdi.

Görüşmelerde barış ve güvenlik ilgili konuların öne çıktığını kaydeden Berdimuhamedov, bu alanlarda iki ülkenin tavırlarının birbirlerine benzerlik taşıdığını kaydetti.

Türkiye'ye, Türkmenistan'ın BM başta olmak üzere, uluslararası kuruluşlarda etkin faaliyet göstermesi konusundaki desteğine teşekkür eden Berdimuhamedov, karşılıklı işbirliğinin uluslararası menfaatlerin gözetilerek geliştirilmesine önem verdiklerini belirtti.

Türkmenistan'ın uluslararası girişimleri hayata geçirme konusunda verdiği destek için Türkiye'ye ve Cumhurbaşkanı Gül'e şükranlarını sunan Berdimuhamedov, üst düzey temasların sürekliliği konusunda anlaştıklarının altını çizdi. Devlet Başkanı Berdimuhamedov, iyi ilişkilerin geliştirilmesi için gerekli koşulların sağlanacağını dile getirerek, Türkiye'nin Türkmenistan'ın ekonomik ortakları arasında yer aldığını, son iki senede ticaret hacminin de 1,5 kat arttığını anlattı. Berdimuhamedov inşaat, enerji, sanayi, ulaştırma ve diğer alanlarda işbirliğinin gelenek hale geldiğini söyledi.

Yeni alanlarda işbirliğinin geliştirilmesi konusunda anlaştıklarını ifade eden Berdimuhamedov, "Kültür, bilim ve eğitim alanlarında ortak manevi ve kültürel kökler, değerler bulunuyor ve bu ilkeleri ve değerleri gelecek kuşaklara intikal ettirmek bizim için kutsal bir borçtur" dedi.

-Ortak bildiriye imza atıldı

Gül ve Berdimuhamedov, ortak bildiriye imza atarken, iki ülke arasında 12 işbirliği anlaşması imzalandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Baymurat Hojamuhammedov Türkmenistan'dan Türkiye Cumhuriyeti'ne doğalgaz sevkedilmesi konusunda işbirliğine dair çerçeve anlaşmasını imzalarken, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ile Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Annageldi Yazmuradov "Tarım alanında Teknik Bilimsel ve Ekonomik Alanda İşbirliği Protokolü"ne imza koydu.

İki ülke arasında "Gençlik ve Spor Alanında İşbirliği Anlaşması"na Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ile Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Sapardurdi Toyliev imza attı.

"Hakem El-Gifari ile Bureyde El-Aslami Sahabelerinin Türbelerini Restore Etmek ve Çevre Düzenlemesi İşleri Yapmak Hakkında İşbirliği Protokolü"nü ve "Sultan Alparslan'ın Mezarının Aranması ve Türbe İnşası Hakkında İşbirliği Protokolü"nü TİKA Başkanı Serdar Çam ile Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Sapardurdi Toyliev imzaladı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Raşid Meredov, "2013-2014 Yılları Arasında İki Ülke Dışişleri Bakanlıkları Arasında İşbirliği Protokolü"ne, "Diplomat Değişimine İlişkin Mutabakat Muhtırası"na, "Bilişim Teknolojileri Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Metni"ne, "İki Ülke Ürasında Hukuki ve Cezai Konularda Adli Yardımlaşma Anlaşmasının Onay Belgelerinin Değişimi Hakkında Protokol"e imza attı.

Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanı Mürsel Ali Kaplan ile Türkmenistan Maliye Bakanı Dövletgeldi Sadıkov "Karapara Aklama ve Terörizmin Finansmanı ile İlgili Finansal İstihbarat Değişiminde İşbirliğine Dair Mutabakat Muhtırası"nı imzaladı.

"Sermaye Piyasası Kurulu ile Türkmenistan Maliye Bakanlığı Arasında Mutabakat Zaptı"na da SPK Başkanı Vahdettin Ertaş ile Maliye Bakanı Dövletgeldi Sadıkov imza attı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile