Berfo nine istedi, TBMM araştırdı ama...

103 yaşındaki Berfo Nine, Başbakan'dan kayıp oğlu Cemil Kırbayır'ın bulunmasını istemişti. Bunun üzerine TBMM İnsan Hakları Komisyonu'nun hazırladığı raporun detayları ortaya çıktı. Kırbayır'ın işkenceyle öldürüldüğü ve cesedinin ortadan kaldırıldığının resmen tespit edildiği raporda polis ve askere ağır eleştiriler getirildi.

Geçen Şubat ayının başında, Başbakan Erdoğan’ın Cumartesi anneleriyle yaptığı toplantıya katılan 103 yaşındaki Berfo Nine, oğlu Cemil Kırbayır’ın bulunmasını istemişti. Bu talebinin ardından TBMM İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde oluşturulan alt komisyon raporunu tamamladı. TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül’ün başkanlığını yürüttüğü alt komisyon raporunda çarpıcı tespitler ve değerlendirmelere yer verildi:

KIRBAYIR İŞKENCE SONUCU ÖLDÜ

Komisyonumuz, arkadaşlarının tanıklığı ile Cemil Kırbayır’a sorgu sırasında başta kaba dayak, falaka ile dövüldüğünü ve elektrik şoku verilmek suretiyle işkence gördüğüne dair ifadeleri yeterli delil olarak kabul etmiş ve Kırbayır’ın bu işkence sonucu yaşamını yitirmiş olduğuna kanaat getirmiştir.

ÖRTBAS SENARYOSU

Kırbayır’ın gözaltında öldürülmesi ile ilgili bu kanaatimizin tersini ifade eden, şahsın sorgu için getirildiği Dedekorkut Eğitim Enstitüsünün 2 veya 3’üncü katından pencereden atlayarak kaçtığı şeklinde, orada bulunan kamu görevlilerince ileri sürülen iddianın ortaya çıkan ölüm olayını örtbas etmeye yönelik bir senaryo olduğu kanaati komisyonda oluşmuştur. “

ASKERE ELEŞTİRİ

Raporda, “Haklarında şikâyet bulunan dönemin askeri personelinin belirlenmesine ve dinlenilmesine yönelik komisyonun yazılı ve sözlü çabalarına Milli Savunma Bakanlığınca raporun yazım aşamasına kadar henüz cevap verilmemiş olmasının işkenceye resmi hoşgörü endişesini güçlendirdiği” değerlendirmesi de yapıldı.

GÖZLERİ KAPALI, ELLERİ KELEPÇELİYKEN NASIL KAÇTI

Raporun sonuç bölümünde, “Komisyonumuz, Cemil Kırbayır’ın ailesinin iddia ettiği gibi gözaltında öldürüldüğü ve bilinmeyen bir şekilde yok edildiği, kamu görevlilerinin iddia ettiği şekliyle gözaltından kaçmadığı düşüncesindedir. Dönemin resmi makamlarınca iddia edilen, gözaltından kaçtığı yönündeki açıklamalar, şahısların gözlerinin kapalı olması, ellerinin arkadan kelepçeli olması ve bilmedikleri bir yere götürülmeleri sorgu için kullanılan bu yerin etrafında güvenlik alınması gerçeği karşısında inandırıcılıktan uzaktır” denildi.

CESEDİNİ SORGULAMAYI YAPANLAR YOK ETTİ:

Kırbayır ve benzerlerinin o dönem polis, MİT ve asker olmak üzere üç birimin koordinasyonunda sorgulandıkları kaydedilen raporda, “Kırbayır’ın gözaltı biriminden sorgu yerine alındıktan sonra tekrar gözaltı birimine getirilmediği büyük olasılıkla sorgu esnasında yapılan işkenceye dayanamayarak yaşamını yitirdiği ve ortadan bu sorgulamayı yapan şahıslarca yok edildiğidir” vurgulaması yapıldı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile