Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Taşkıranoğulları, yaptığı açıklamada, beş yıldır, çam ağaçlarında görülen hastalığın bu yıl azaldığını gözlemlediklerini belirterek, hastalığın önümüzdeki bir kaç yıl içinde tamamen geçmesini beklediklerini söyledi.
Hastalığın nedeni ve tedavisine ilişkin önceki yıllarda bir çok kurum tarafından çalışmalar yapıldığını ancak herhangi bir sonuç elde edilemediğini kaydeden Taşkıranoğulları, araştırma ve tedavi uygulamalarının devam ettiğini ifade etti.
Kozak'ta vatandaşların en büyük geçim kaynağının çam fıstığı olduğuna dikkati çeken Taşkınoğulları, "Göbeller, Ayvatlar, Aşağıcuma köylerinde çam kozalağındaki fıstık sayısında bu yıl artış gözlüyoruz. Özellikle dere boyundan uzak ağaçlarda ve yüksek yerlerde bulunan ağaçlarda iyileşmeler gözle görünür seviyede. Bu yıl hastalığı atlattık diyebiliriz ama temkinli olmakta fayda var' dedi.
Kozak Yukarıbey Mahallesi Muhtarı Yusuf Doğan ise, hastalık nedeniyle köylülerin zor durumda olduğunu belirterek "Rekolte hastalık döneminde oldukça düştü. Bu yıl çam kozalaklarındaki doluluk daha fazla ve bu durum ürün miktarına yansıyacak. Dağ kesimlerinde, Aşağıcuma, Göbeller, Kaplan, Güneşli mahallelerinin olduğu taraflarda çam ağaçları hastalık durumları olumlu görünüyor. Buralarda bu yıl ürün artışı olmasının bekliyoruz" diye konuştu.
Çam fıstığı üreticiliği yapan İbrahim Çetin de, fıstık çamlarının özelliği gereği hasat edilen dışında, gelecek 3 yıllık ürünü henüz olgunlaşmamış kozalak olarak üzerinde bulundurduğuna işaret ederek "Olgun, ürün veren bir ağaçta ortalama 150-200 kozalak bulunması gerekiyor. Önceki yıllarda ağaçlarda çok az kozalak oldu, olanların da içi boş çıktı. Lakin geçen yıllara rağmen bu sene ümidimiz var. İnşallah bu hastalığı atlatacağız" dedi.
Bergama'da Çam Ağaçlarındaki Hastalık
Bergama'ya bağlı Kozak'ta 5 yıldır çam ağaçlarında kalitesiz ürün ve verim düşüklüğüne neden olan hastalığın bu yıl azaldığı bildirildi.