Bergama ilçesine bağlı Ovacık Mahallesinde yer alan altın madenine, dördüncü atık depolama tesisi yapılmak istenmesi tartışmalara neden oldu. Bölge halkı ve çevreciler, kayyumun atandığı altın madenine depolama tesisinin yapılmasını istemezken, konuyla ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı bir kahvehanede yapıldı. Toplantıya, altın madeni yetkililerinin yanı sıra İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görevlileri, altın madeni çalışanları ve çevreci gruplar katıldı.
Toplantıda, Çevre Mühendisi Yusuf Topçu da sinevizyon eşliğinde depolama tesis hakkında bilgilendirme toplantısı yaptı.
’BURADA HALK YOK’ SÖZLERİ KISA SÜRELİ GERGİNLİK YAŞATTI
Öte yandan toplantı sırasında Ovacık Mahallesi sakinlerinden bir vatandaş, "Burada halk yok sadece çevreciler ile altın madeni çalışanları var. Bu nasıl halkı bilgilendirme toplantısı" diye tepki gösterdi. Bu sözler üzerine kısa süreli gerginlik yaşandı. Toplantı tutulan tutanaklarla olaysız sona ererken, Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel, depolama tesisinin bölge adına tehlikeli olduğunu ifade etti.
Engel, "2014 yılında İzmir Çevre İl Müdürlüğü 08 Aralık 2014 tarih ve 3057 sayılı yazısı ile Ovacık Altın Madenine atık taşıyan borularda sızıntı olduğu ve sızıntı etkilerinin giderildiğine dair Çevre İl Müdürlüğü’ne bildirim yapmamasından dolayı idari para cezası uygulamıştır. İki atık barajından sonra üçüncü hele hele dördüncü atık depolama tesisini açmak istemesi bölge açısından çok tehlikelidir" dedi.
Bergama'da Kritik ÇED Toplantısı
İzmir’in Bergama ilçesi Ovacık Mahallesinde, bir süre önce kayyum atanan altın madenine atık depolama tesisi yapılmak istenmesine ilişkin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı gerçekleştirildi.