Bergama'nın UNESCO Kültürel Miras Listesine girebilmesi için Bergama Belediyesi'nin başlattığı çalışmalar devam ediyor. Tarihi ve kültürel değerleriyle öne çıkan Bergama'nın UNESCO Dünya Kültürel Mirası Listesine girebilmesi için çalışmalar başlatan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç; 17-18 Ağustos 2010 tarihlerinde Edirne Belediyesi'nde UNESCO Dünya Mirası Adayı Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi Taslak Yönetim Planı ile ilgili "Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi Yönetim Planı Değerlendirme Toplantısı"na katıldı.
Toplantıya, Bergama Belediye'sinden Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ile birlikte, Proje Hazırlama ve Kardeş Şehir İlişkileri Büro Sorumlusu Ersin Güleç, İmar ve Şehircilik Müdürü Yıldıray Kanat katıldı. Alan Yönetim kavramının Türkiye için henüz yeni bir kavram olduğu, alan yönetiminin şehirlerde tüm kurumları ilgilendirdiği ve ortak bir yönetişim sistemi olduğu vurgulanan toplantıya; Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Bursa Büyük Şehir Belediyesi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, UNESCO Dünya Mirası Gezginleri Derneği, İl Kültür Müdürlüğü, Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Trakya Üniversitesi, Müftülük, Selimiye Vakıf Müzesi, Trakya Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi, Trakya Üniversitesi Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Trakya Üniversitesi Sultan II. Bayezıd Külliyesi Sağlık Müzesi, İl Emniyet Müdürlüğü, Mimarlar Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Ticaret Ve Sanayi Odası, Rotary Kulübü, Fotoğraf Sanatçıları Derneği, Kent Konseyi, Edirne Belediye Meclisi ve Edirne Belediye temsilcileri katıldı. Belediye Başkan Yardımcısı ve UNESCO Dünya Mirası Adayı Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi Alan Yönetim Başkanı Namık Kemal Döleneken'in başkanlığını yaptığı toplantıda; Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi Taslak Yönetim Planı bütün ayrıntılarıyla tanıtıldı. Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, "Edirne Belediyesi'nin yapmış olduğu işbirliği ve eşgüdüm gerektiren alan yönetiminin kurulması, yönetim planlarının hazırlanması çalışmaları, diğer belediyeler için iyi bir uygulama örneğidir" dedi. Gönenç sözlerine söyle devam etti, Edirne Belediyesinin 2003 yılında başladığı ve teslim ettiği başvuru dosyası ile uzun zaman harcayarak emekle, işbirliği ve eşgüdüm içerisinde tamamladıkları çalışmalar, bizler için iyi bir deneyim olacaktır. Bu deneyimleri paylaşmak için buradayız. Halen; İstanbul, Alanya, Diyarbakır, Bursa, Kars, Selçuk gibi belediyelerimizin çalışmalarını sürdürdüğünü, Alan Yönetimini kuran ve Yönetim Planlarını tamamlayan belediyemizin olmadığını belirtti.
Bergama'daki kentsel ve arkeolojik sit alanlarının ve içlerinde barındırdıkları değerlerin özgünlük ve bütünlükleri ile büyük oranda korunmuş olduğunu belirten Başkan Gönenç "İlçemiz UNESCO kültürel miras listesine girebilecek tüm niteliklere de fazlasıyla sahiptir" dedi.
Bergama Unesco Yolunda İlerliyor
Bergama'nın UNESCO Kültürel Miras Listesine girebilmesi için Bergama Belediyesi'nin başlattığı çalışmalar devam ediyor