Berivanlarin At Sirtinda Geçen Ömürleri
Mus’ta hayatlarinin büyük bir bölümünü hayvanlara bakarak geçiren berivanlar, her gün at sirtinda kilometrelerce yol kat ederek koyunlarini sagabilmek için zorlu yolculuk yapiyor.
Mus’ta kirsal kesimde yasayan ve geçimlerini hayvancilik yaparak saglayan berivanlarin hayatlarinin büyük bir bölümü at sirtinda geçiyor. Varto ilçesine bagli Karaköy’de sürülerin bulundugu meralara at sirtinda yolculuk eden berivanlar, 8 kilometrelik zorlu yolu güçlükle asiyor. Merada hayvanlarini sagarak elde ettikleri sütleri bidonlara bosaltip atlara yardimlasarak yükleyen kadinlar, yeniden köyün yolunu tutuyor. Köye ulasan berivanlar, elde ettikleri sütten tereyagi, peynir ve yogurt yaparak satiyor.
“Hayat sartlari zor”
Her gün meraya yolculuk edebilmek için 4 kilometrelik yolu at sirtinda geçirdiklerini ifade eden berivanlardan Aydan Bingöl, hayvanlari sagdiktan sonra tekrar köye dönüs yoluna geçtiklerini söyledi.
Elde ettikleri sütten peynir, yogur ve tereyagi yaptiklarini aktaran Bingöl, “Geçim kaynagimiz bu is oldugu için mecburen çalismak zorundayiz. Hayat sartlari zor ve çocuklarimiz okula gidiyor, mecburen isimizi yapiyoruz. Geçimimizi saglamak için hayvancilikla ugrasiyoruz. Simdi sütü götürüp kis hazirligi için kullanacagiz” dedi.
“30 senedir hep at sirtinda süt sagimina gelip gidiyorum”
Evlenmeden önce de kendi köyünde berivanlik yaptigini animsatan Bingöl, “buraya gelin geldim ve 25 senedir de burada berivanliga devam ediyorum. 30 senedir hep at sirtinda süt sagimina gelip gidiyorum. Ilkbahar mevsiminde baslayip sonbahara kadar süt sagim için gel git yapiyoruz. Atlarin sirtindayiz sürekli. Kis mevsiminde de sürekli kar altindayiz ve hayvanlarin yavrularina bakip, dogum yapan hayvanlarla zaman geçiriyoruz. Hayatimiz hep hayvanlarla geçiyor. Çok zor bir is. Her seye ragmen geçim kaynagimiz oldugu için çalisacagiz” ifadelerini kullandi.
“Kilometrelerce yol kat ederek meraya geliyoruz”
Karaköy’de yasadiklarini ve her gün kilometrelerce yolu asarak meraya ulastiklarini belirten berivanlardan Sabriye Tekin ise “Sürülerimiz daglik bölgede oldugu için sütümüzü sagip atlarla eve dönüyoruz. Sütümüzü eve götürüp makineye bosaltiyoruz. Yayik yardimi ile tereyagi, ates üzerinde de çökelek elde ediyoruz. Koyunlari sagip en az 20-30 kilogram süt aliyorum. Isimiz bitince kadinlarla oturup çay içiyoruz, sohbetler ediyoruz. Dinlenmemiz bittikten sonra at sirtina binerek hep beraber evlerimize geçiyoruz. Sadece koyunlarimizi sagip geçimimizi böyle saglayabiliyoruz” diye konustu.