Berlin’de Sergilenen Rus Tanklarının Kaldırılması Talebi

Berlin’de Sergilenen Rus Tanklarının Kaldırılması Talebi

Almanya’nın önde gelen gazetelerinden Bild, evvelsi gün Almanya Federal Meclisi’ne gönderdiği bir dilekçeyle başkent Berlin’deki tarihi Brandenburg Kapısı yakınlarında yer alan Sovyet Savaş Anıtı’ndaki iki adet T-34 tankının kaldırılmasını talep etti.


Dilekçeye ilişkin düzenlediği haberinde talebin gerekçesi olarak Ukrayna krizini gösteren Bild gazetesi, “Rus tanklarının demokratik bir Avrupa’yı tehdit ettiği sırada Sovyet tanklarının Brandenburg Kapısı önünde duramayacağını” yazdı. Kırım’ın ilhak edilmesi Ukrayna sınırındaki Rus askerlerinin mevcudiyetine tepki olarak sunulan bu teklif ise Alman hükümeti tarafından reddedildi. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Sözcüsü Georg Streiter, Almanya’nın 1990 yılında Rusya’yla imzaladığı anlaşmayı hatırlatarak ülkedeki Rus eserlerine saygı duyulacağı ve gözetileceği ilkesine bağlı kalacaklarını söyledi.

Öte yandan Bild okurları gazetenin bu girişimini eleştirdi.

Çoğunluk, girişimin gereksiz olduğunu savunarak imzaya açılan dilekçeyi desteklemeyi reddederken, birkaç kişi de tankların kaldırılmasının gerekli olduğuna işaret etti.

Dilekçeyle ilgili fikirleri sorulan Benedikt Gerling, “Bu dilekçeyi yararlı bulmuyorum. Buradaki tarih, Kırım’daki durum ile karıştırılmamalı” şeklinde konuştu.

Tankların kesinlikle kalması gerektiğini dile getiren Rus kökenli Ewgeni Cherbanski, “Çünkü bu şehrin tarihi izleri var. Bir tek bu şehir için değil, Almanya ve Avrupa için de geçerli. Anıt, bütünüyle faşizmden kurtuluşu simgeliyor” dedi.

Dr. Huang Chuanjie, “Evet, bu tanklar kalmalı. Bu bir tarihtir. Tarihi değiştiremeyiz ve yeniden yazamayız. Ukrayna ile ilgili problem ise müzakerelerle çözülmeli” ifadelerinde bulundu.

Dilekçeyi bir saçmalık olarak gördüğünü belirten Brunhilde Hogenfeld, “Savaş, Almanya tarafından yürütüldü. Binlerce asker hayatını nedensiz kaybetmişti. Bu acıyı simgeleyen bir anıt tabi ki kalmalı. Bu anıtı kaldırsalar bile, insanlara unutturamazlar. Bild gazetesinin önergesi saçmalıktır” diye konuştu.

Björn Frei de Bild gazetesinin girişimine ilişkin düşüncelerini, “Tankların orada durmasında sorun görmüyorum. Ukrayna’dan dolayı Ruslarla problem yaşandığı için tankları kaldırıp, problem çözüldükten sonra tekrar yerine koymak anlamsız. Anıt, anıttır” ifadeleriyle dile getirdi.

Çoğunluktan farklı bir görüş belirten Sophie Lehmann ise “İlk kez gördük ve tankların orada gereksiz olduğunu düşünüyoruz. Ve kaldırılmasını gerekli buluyoruz” dedi.

Tiergarten’deki Sovyet Savaş Anıtı, 1945 yılında II. Dünya Savaşı’nın sona ermesinden kısa bir süre sonra Almanya’nın başkenti Berlin’deki muharebe sırasında hayatını kaybeden 80 bin Kızıl Ordu mensubunun anısına dikilmişti. Berlin’deki ilk Sovyet anıtı olan anıt, Almanya’da ulusal sosyalizme karşı elde edilen zaferin sembolü olarak görülüyor. Anıtta bulunan tanklar, Berlin Muharebesi sırasında kente ilk ulaşan Sovyet ordusunun yanında yer alan iki adet T-34 tankını simgeliyor. Tankların arkasında ise iki adet ağır top bulunuyor. Bu toplarla açılan yaylım ateşi Berlin Muharebesi’nin sonunu ilan etmişti.

1940 ve 1958 yılları arasında üretimi yapılan Sovyet tankı olan T-34, çoğu otoriteye göre II. Dünya Savaşı’nın en iyi tankı olarak kabul ediliyor. T-34, o güne kadarki tank tasarımı anlayışını değiştirmiş, ondan sonraki bütün tanklar T-34’leri örnek almıştır. Doğu cephesinde Alman Ordusu bu tank karşısında çaresiz kalmıştır.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile