Bes Bin Yillik Sistemde Ekmek Üretti, Talepleri Yetistiremiyor

Bes Bin Yillik Sistemde Ekmek Üretti, Talepleri Yetistiremiyor

Sivas’ta bir girisimci 5 bin yillik kuyu tandir sistemini gelistirip seri üretime geçti, köylü kadinlarin istihdam edildigi isletmede üretilen tandir ekmekleri yurdun dört bir yanindan ragbet görüyor.

Sivas’in Ulas ilçesinde yasayan Erdem Çildir, Anadolu’da yok olma noktasina gelen 5 bin yillik kuyu tandirciligina farkli bir ivme kazandirdi. Çildir az sayida köyde kadinlarin ekmek yapiminda kullandigi kuyu tandir gelenegini ticarilestirmeyi basardi. Köylü dört kadin istihdam eden Çildir, 5 bin yillik geleneklere bagli olarak ürettigi ekmekleri yurdun dört bir yanina satiyor.

Kargo ile dört bir yana gönderiyor

Sivas’ta ata tohum bugdaylardan üretilen dogal un ve Tecer Dagi’ndan gelen suyla yogrulan hamur, maya katilmadan bir gece bekletilip sabah kuyu tandirda yanan mese odunuyla pisiriliyor. Tazeligini birkaç gün koruyan kuyu tandir ekmekleri buzdolabina konuldugunda haftalar sonra bile tüketilebiliyor. Günde yaklasik bin adet üretilen ekmekler tanesi 3 TL’den yurdun dört bir yanina pazarlaniyor. Sivas disindan gelen talepler kargo araciligi ile tüketicilere ulastiriliyor. Kargo ücreti alici tarafindan ödenmesine ragmen il disindan talepler bir hayli yüksek. Il disindan gelen taleplerde ilk sirayi Istanbul aliyor.

Köylü kadinlar çalisiyor

Girisimci Erdem Çildir, isletmede isi bilen köylü kadinlarin istihdam edildigini belirtip, “4 tane kadin istihdam ediyoruz su anda bir tanesi izinde. Daha çok kadinlarin is hayatina atilip evlerine destek olmalari için ugrasiyorum. Aklima hem bizim kazabilecegimiz hem de kadinlarin kazanabilecegi bir is fikri olarak geldi. Geleneksel bir is tandirimizi kurduk, burada ablalarimizla birlikte çalisiyoruz ekmegimizi kazaniyoruz. Talepler güzel ekmegin tadi begeniliyor. Hamurunu aksamdan maya katmadan yoguruyoruz eksili olarak hazirliyoruz. Sabah gelince yumaklar tutuluyor daha sonra ekmegimizi çikarmaya basliyoruz” dedi.



Yeni tandirlar kuracak

Çildir, talepleri yetistiremedigi için yeni tandirlar kurup personel sayisini arttirmayi düsündügünü ifade edip, “Talepler çok olumlu yönde herkes ekmegi begeniyor çünkü artik yapilamiyor. Bu zor bir is artik evdeki ablalar yaslandigi için yapilamiyor. Tandir ekmegine özlem duyuldugu için bol miktarda ragbet var. Bayagi popüler bir hal aldi talepler dogrultusunda Istanbul, Ankara ve çesitli illere yolluyoruz. Sivas merkez ve ilçelerden özellikle gelip ekmegimizi alan birçok insan var. Kadinlar hayatta her alanda ön planda olduklari sürece o toplum ilerler. Biz de bu amaçla sadece kadinlarin çalisabilmesi için bu isi yaptik. Bundan dolayi mutluyum, cehaletin tek korkusu kadindir, kadin ögrendikçe ögretir. Biz de o mizahi sözlerle ilerliyoruz. Su anda 4 kisi çalisiyoruz daha fazla kadin istihdam etmek istiyoruz fakat eleman bulamiyoruz. Eger olursa 2 ve 3’üncü tandiri kurup daha fazla istihdam etme sansina sahibiz” diye konustu.



Kadin çalisanlar memnun

Isletmede çalisan Dilek Köse, yaptiklari isten dolayi mutlu olduklarini belirterek sunlari söyledi:

“Erdem bizim komsumuz, böyle bir is yeri açarak kadinlar için güzel bir istihdam alani olusturdu. Biz de faydalanmak istedik. Su an herkesin ihtiyaç duydugu güzel bir isimiz var. Unutulmaya yüz tutmus ve herkesin özlem duydugu bir is yapiyoruz. Erdem buna vesile oldu biz de yardimci oluyoruz. Elimizden geldigince de bu isi devam ettirmeye çalisiyoruz. Hamuru aksamdan yapiyoruz sabah geldigimizde yumaklari yapiyoruz. Belli bir isinma süreci oldugu için tandirimizi yakiyoruz. Daha sonra da lavasi yapmaya basliyoruz. Talebe göre yufka ve diger ekmek çesitlerini de yapmaya çalisiyoruz. Bir bayan olarak olarak evimize katki saglayip kendi ayaklarimizin üzerinde durabiliyoruz. Diger çalisan bayanlar 50 yasin üzerinde hiç çalismamis kisiler o anlamda da güzel bir vesile oldu.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile