Bes Soruda 50 Yas Üstü Kisiler Ve Saglik Çalisanlarinin 'Üçüncü Doz' Asilama Süreci

Antikor seviyesinin artirilmasi ve vücudun Kovid19'a karsi yeniden direnç kazanmasi amaciyla önerilen üçüncü doz asilar, Türkiye'de bugünden itibaren 50 yas ve üzeri vatandaslar ile saglik çalisanlari için uygulanmaya baslayacak Bu grupta yer alan kisilerin üçüncü doz asi randevulari, iki doz asinin yapilmasinin üzerinden 3 ay geçtikten sonra açilacak Saglik Bakanligi, bu gruplarin ardindan üçüncü doz asiyi diger yas gruplariyla devam ettirmeyi planliyor Vatandaslar ve saglik çalisanlari ilk iki dozda hangi asiyi yaptirmis olurlarsa olsunlar üçüncü doz olarak istedikleri asiyi olabilecek Üçüncü doz asisina iliskin durumunu eNabiz hesabindan veya 2023'e SMS göndererek ögrenebilecek vatandaslar, asi uygulamasi için MHRS, eNabiz veya Alo 182 üzerinden randevu alabilecek.

BURCU ÇALIK - Saglik Bakanliginca Kovid-19'a karsi toplumsal bagisikligin saglanmasi amaciyla yürütülen asilama çalismalarinda bugünden itibaren iki doz asisini olmus 50 yas ve üzeri vatandaslar ile saglik çalisanlarinin üçüncü doz asilari yapilacak.

Türkiye'de salginla mücadele kapsaminda toplumsal bagisikligin saglanabilmesi için ilk olarak Çin'den 30 Aralik 2020'de getirilen Sinovac firmasinin ürettigi CoronaVac asilarinin birinci dozu, 14 Ocak'ta saglik çalisanlarina uygulanmisti. Hemen ardindan peyderpey 90 yastan itibaren baslayarak vatandaslarin asilamasina geçilmisti. 11 Subat'ta ise CoronaVac asisinin ikinci doz uygulamasi baslamisti.

Saglik Bakanligi, Koronavirüs Bilim Kurulu'nun yaptigi degerlendirme sonucunda, iki doz asi olmus 50 yas ve üzeri vatandaslar ile saglik çalisanlari için bugünden itibaren üçüncü doz asi randevularinin açilmasina karar verdi.

AA muhabiri, "hatirlatma" dozu olarak da adlandirilan üçüncü doz asi uygulamasiyla ilgili merak edilenleri 5 maddede derledi.

1- Üçüncü doz asi neden gerekli?

Asilarda belirli bir süre sonra azalan antikor oranini yeniden artirmak ve eski seviyesine ulastirmak için hatirlatma, pekistirme ya da "rapel" dozu olarak adlandirilan asilar vuruluyor.

Kovid-19'a karsi da antikorun tam olusabilmesi için belirli araliklarla 2 doz asi vurulurken asinin olusturdugu antikorun 6 ay sonra etkisini azaltmasi nedeniyle hatirlatma olarak üçüncü doz öneriliyor. Böylelikle antikor seviyesi yeniden artacagi için vücudun koronavirüse karsi yeniden direnç kazanacagi belirtiliyor.

2- Asilama süreci nasil ilerleyecek?

Üçüncü doz asilama öncelikle iki doz asisini olmus saglik çalisanlari ve 50 yas üstü vatandaslar için baslayacak. Bu kapsamda huzurevlerinde kalan yasli vatandaslarin da asilamasi yapilacak.

Edinilen bilgiye göre, bu grupta yer alan kisilerin üçüncü doz asi randevulari, iki doz asinin yapilmasinin üzerinden 3 ay geçtikten sonra açilacak. CoronaVac veya BioNTech asisini olanlar için bu sürede bir degisiklik söz konusu olmayacak.

Saglik Bakanligi bu gruplarin ardindan üçüncü doz asiyi diger yas gruplariyla devam ettirmeyi planliyor.

3- Üçüncü doz hangi asiyla yapilacak?

Üçüncü doz asinin hangi asi türü ile olacagina yönelik herhangi bir kisitlama ya da öncelik getirilmedi.

Bu kapsamda vatandaslar ve saglik çalisanlari ilk iki dozda hangi asiyi yaptirmis olurlarsa olsunlar üçüncü doz olarak istedikleri asiyi olabilecekler.

4- Nasil randevu alinacak?

Vatandaslar, üçüncü doz asisina iliskin durumunu yine e-Nabiz hesabindan veya 2023'e kisa mesaj (SMS) göndererek ögrenebilecek.

Asi uygulamasi için vatandaslar, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS), e-Nabiz hesabi veya Alo 182 üzerinden randevu alabilecek ve tarihi geldiginde randevu aldigi saglik kurulusuna gidecek.

5- Kovid-19 geçirenlerin hatirlatma dozlari ne zaman yapilacak?

Öte yandan Koronavirüs Bilim Kurulunun dünkü toplantisinda "Kovid-19'u geçirenlerin ne zaman asi olacaklari" konusuna iliskin yapilan degerlendirme sonucunda hastaligin üzerinden 6 ay geçtikten sonra asi hakki tanimlanmasi uygulamasinda degisiklige gidildi.

Buna göre, hastaligi geçirmis olan vatandaslar hatirlatma dozu olarak asiyi hastaligin üzerinden 3 ay geçtikten sonra olabilecek. Bu uygulamanin da mevcut antikor seviyesini ve koruyuculugu önemli ölçüde artiracagi belirtiliyor.

Ayrica BioNTech asisinin ilk dozunu olan vatandaslar, ikinci dozlarini 4 hafta sonra olacak sekilde randevu alabilecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile