Bes Yilda Biriktirdikleri Parayla Avrupa Ve Asya Turuna Çiktilar

Bes Yilda Biriktirdikleri Parayla Avrupa Ve Asya Turuna Çiktilar

Bisiklet tutkunu Belçikali çift, binlerce kilometre pedal çevirerek ulastiklari Türkiye’de Konya’nin Beysehir ilçesine geldi.

Teknisyen olan 30 yasindaki Gaspard Touwaide ile 29 yasindaki Fransizca Ögretmeni Fanny Moreau, birlikte Avrupa ve Asya turuna çikmaya karar verdikten sonra yaklasik 5 ay önce yasadiklari Belçika’dan Türkiye’ye dogru pedal çevirmeye basladi.

Belçika, Fransa, Italya, Slovenya, Hirvatistan, Arnavutluk ve Yunanistan’dan sonra yaklasik 6 bin kilometre boyunca pedal çevirerek Türkiye’ye giris yaptiklarini vurgulayan çift, bir sonraki duraklarinin ise Gürcistan olabilecegini belirterek, “Buna henüz karar vermedik. Ama hedefimiz Kirgizistan’a kadar ilerlemek. Bu da demek oluyor ki daha Iran’i, Türkmenistan’i, Tacikistan’i geçmemiz gerek. Belki Ermenistan ve Gürcistan’dan da geçebiliriz. Kis aylarindayiz. Bu, tamamen hava kosullarina bagli” diye konustu.



"Türkiye’deki insanlar çok misafirperver"

Bisiklet tutkunu Gaspard Touwaide, yasadiklari ülkede yaklasik 5 yil önce çalisma hayatina basladiklarini söyledi.

Bisiklet turunu gerçeklestirebilmek için bu yil çalismaya sadece bir yilligina ara verme karari aldiklarini söyleyen Touwaide, söyle konustu: “Bizim için önemli olan sey kesfetmek ve yeni insanlarla tanisarak kolayca iletisim kurmaktir. Bisikletle seyahat ederken çay içmek için bile durabiliyoruz. Burada, Türkiye’de her gün birileri bizi durdurup ‘gelin, bizimle çay için’ diyor. Böyle teklifleri kabul ediyoruz. Ayrica, bisikletle seyahat etmek oldukça ucuz. Seyahat ederken sadece yeme içmeye para harcadik. Çogunlukla çadirlarla uyuyoruz, otellere gitmiyoruz. Bu yüzden seyahat etmenin en ucuz yolu da bu. Bir yillik bu tur için 5 yil boyunca para biriktirdik. Tur esnasinda günde 80 kilometre pedal çevirme hedefimizi tamamlamak istiyoruz. Ama kimi zaman bu hedefe ulasmadan ara veriyoruz. Çünkü yolda baska insanlarla tanisiyoruz, kitap okuyor ya da çay içiyoruz. Çogunlukla çadirda uyuyoruz ama simdi havalar da sogudugu için bazen köylerde ‘çadirimizi koyabilecegimiz sicak bir yer var mi’ diye soruyoruz. Bazen bizi eve davet ediyorlar ve bu gerçekten çok hos bir durum. Yolculuk bize bunu ögretti. Türkiye’deki insanlar çok misafirperver. Bati Avrupa’da biz bu kadar misafirperver degiliz. Yani orada bir köyde bizim yaptigimiz gibi soru sorsaniz, insanlarin sizi davet edecegini sanmiyorum ama Türkiye’de bu çok yaygin. Belçika’ya geri döndügümüzde biz de bunun aynisini yapacagiz. Herkesi evimizde memnuniyetle misafir edecegiz. Beysehir’den daglardan ve daglardan asagi giden yollardan çok hoslandik. Gölden ve karli dagdan dolayi bu oldukça güzeldi. Sehir de çok güzel görünüyor. Bu yüzden burada ara verdik ve bir gün daha kalmaya karar verdik. Burada dinlenecegiz. Türkiye’nin bu bölgesi gerçekten güzel.”

"Koronavirüs varken, bisikletle seyahat etmek bize esneklik taniyor"

Turu bisikletleriyle yapmayi tercih etmelerinin koronavirüs salginindan kaynaklandigini da vurgulayan Fanny Moreau, “Seyahatimizi bisikletlerle yapmayi seçtik. Çünkü koronavirüs varken bisikletle seyahat etmek bize esneklik taniyor. Böylece açik ya da kapali sinirlara göre uyum saglayabiliyoruz. Ayrica bisikletle iki turistik nokta arasindaki her seyi kesfedebiliyoruz. Hirvatistan’daki yolculugumuz sirasinda bisikletten düserek kalçami kirdim. Bu yüzden 6 hafta bisiklet süremedik. Bu bize sartlara göre planda degisiklikler yapmayi ögretti. Temmuz ayinin basinda seyahat etmeye baslamistik. 5 aydir yollardayiz. Günde 80 kilometre pedal çevirdik. Bu, egime ve yollarin kalitesine göre degisiklik gösterdi. Iki haftada bir dinlenmek için seyahatimize ara verdik. Kesfettigimiz diger bir ilginç sey de diger bisikletçilerin de bizim bir dostumuz oldugu idi. Yolda denk geldigimizde onlarla selamlastik ve beraber sürdük. Beraber çadirlar kurduk, kahve içtik. Yolda baska bir bisikletçiyle karsilasirsan o senin dostun demektir. Seneye temmuz sonu, agustos basinda Belçika’ya geri dönmüs olmayi planliyoruz. Son rotamizin Kirgizistan olacagini düsünüyoruz ama emin degiliz. Duruma ve sinirlara göre degisecek. Bisikletlerimizin bize yol göstermesine izin verecegiz. Ayrica, simdiye dek Türkiye’yi çok sevdik. Sanirim burasi rotamizdaki en çok sey kesfettigimiz ülkelerden birisi" dedi.

Beysehir Kültür ve Turizm Dernegi Baskani Mustafa Büyükkafali da Beysehir’de Belçikali çifti misafir ettiklerinden dolayi yasadigi mutlulugu ifade ederken, onlara yöreyi en iyi sekilde tanitmak için rehberlik de ettiklerini kaydetti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile