Bes Yillik Arastirmanin Sonunda Yunus Emre'nin Makamiyla Ilgili Çarpici Açiklama

Bes Yillik Arastirmanin Sonunda Yunus Emre'nin Makamiyla Ilgili Çarpici Açiklama

Manisali arastirmaci yazar Naci Yengin 5 yillik kapsamli arastirmasinin sonunda Türkiye ve Azerbaycan’in farkli sehirlerinde olduguna inanilan Yunus Emre’ye ait mezar ve makamlar içinde hem mimarisi hem de döneme ait belgeler dogrultusunda gerçek makamin en kuvvetli ihtimalle Manisa’nin Kula ilçesine bagli Emre Köyündeki Tapduk Emre Türbesi oldugunu söyledi.

Türkiye ve Azerbaycan’da farkli sehirlerde makami ve mezari olduguna inanilan Yunus Emre’nin gerçek makamiyla ilgili yapilan 5 yillik bir çalisma kitap haline getirilerek yayimlandi. Manisali arastirmaci yazar Naci Yengin, Yunus Emre yili ilan edilen 2021 yilinda, 5 yillik arastirmasinin sonunda çikardigi Yunus Emre’nin izinde kitabinda arastirma sonuçlarini ve dönemin kaynaklarina dayanarak gerçek mezarin en kuvvetli ihtimalle Manisa’nin Kula ilçesinde bagli Emre Köyündeki Tapduk Emre Türbesi oldugunu söyledi.



“Vasiyeti bu dogrultuda”

Uzun bir arastirmanin sonunda önemli bilgilere ulastigini kaydeden Yengin, “2021 yili Yunus Emre ve Türkçe yili ilan edildi. Biz de bu çerçevede Yunus Emre’nin Türkiye ve Azerbaycan’daki makam veya mezarlarina dair bir arastirma ihtiyaci duyduk. 5 yilin sonunda bu eser ortaya çikti ve 2021 yilina nasip oldu. Bizim arastirmalarimiz çerçevesinde sunu gördük ki Yunus Emre’nin makami veya mezari olarak bildigimiz yer en kuvvetli ihtimalle onun kendi vasiyeti çerçevesinde ‘Ko beni yatayim, Seyh esiginde, dönmesin seyhimden yana döneyim’ vasiyeti çerçevesinde Manisa sinirlari içerisinde kula Emre Köyündedir. Çünkü Emre Köyünde Yunus Emre ve Tapduk Emre’nin mezarlari bulunmaktadir. Yunus Emre 40 yil boyunca görevi icabi Anadolu’yu, Türk illerinin dolasmis, tekrar hocasina gelmis, Tapduk Emre’den sonra o dergahi yönetmis bizim velilerimizden biridir. Biz de o çerçevede Yunus Emre’nin izini takip ederek bu anlamda 2021 Yunus Emre Yilina hizmet olmasi için Yunus Emre kitabini çikardik.” dedi.



“Sariköy ve Karaman’da olmasina imkan yok”

Daha önceki bilgilere göre Türkiye’de Yunusemre’nin türbesinin Sariköy’de oldugu iddialarina deginen Yengin, “Bu iddialarin gerçegi yansitmadigini kitabimizda ortaya koyduk. Bir baska iddia Yunus Emre’nin gerçek mezarinin Karaman’da oldugu iddialari vardi. Karaman’da oldugu iddia edilen Yunus Emre degil, Yunus Emir Beydir. Karamanoglu sülalesinden gelir. Kellesi alinarak idam edilerek hayatina son verilmistir. Bu Yunus Emre olmaz diye düsündük. Bu konuda Türkiye’de gerçekten çok önemli çalismalar var. Bu çalismalar içerisinde Yunus Emre’nin gerçek mezarinin, makaminin Kula Emre Köyünde olduguna dair mimari çalismalar, tarihi vesikalar ve o dönemde Fuat Köprülü’nü çalismalarindan yola çikarak ortaya koymak mümkündür. Yunus Emre gönüllere hitap eden, Yunus’un belli makam mevkiine gerek olmadigini düsünürsek Yunus gönüllere hitap eden bir insandir. Gerçek mezari konusunda kimse suaradadir diyemez. Bizim yaptigimiz arastirmalar çerçevesinde gerçek mezarinin niçin Emre Köyünde olmasin düsüncesiyle böyle bir çalisma ortaya koyduk. Bu çalismalar devam edecektir. Bu konuda degisik üniversitede doktora tezleri hazirlanmaktadir. Bu tezler ortaya çiktiginda görülecektir ki simdiye kadar hiç gündeme getirilmeyen veya getirilmek istenmeyen Kula Emre Köyü ön plana çikacaktir. Gerek manevi turizm gerek iç turizm anlaminda gerekse Yunus Emre’nin gönüllere hitap etmesi anlaminda Kula Emre Köyü zaten su anda her gün binlerce insanin ziyaret ettigi bir türbedir. Tapduk Emre ile birlikte daha çok ilgi görecek ve bilimsel çalismalar daha da hizlanacaktir diye düsünüyorum.” seklinde konustu.



Yunus Emre ve Tapduk Emre Türbesi

Kula’ya bagli Emre Köyü’nde H.954 yilina tarihlenen bir çesme, iki hamam kalintisi ve medrese temeli günümüze kadar ulasabilmistir. Tapduk Emre Türbesi olarak anilan yapi mimari unsurlar bakimindan Manisa merkezde 13. yüzyilda yapilan Saruhan Bey Türbesi ile büyük benzerlikler tasimaktadir. Türbe içinde ortadaki Tapduk Emre’ye digerleri ise aile fertlerine ait oldugu söylenen on mezar bulunmaktadir. Türbe kapisinin hemen önünde, tasinda balta tasviri bulunan mezarin ise Yunus Emre’ye ait olduguna inanilmakta ve her yil binlerce kisi tarafindan ziyaret edilmektedir.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile