Beşar Esad: 'Kimyasal Silah Anlaşmasına Uyacağız'

Beşar Esad: 'Kimyasal Silah Anlaşmasına Uyacağız'

Suriye'deki kimyasal silahların imhasını düzenleyen BM Güvenlik Konseyi karar tasarısının kabulünün ardından ilk kez konuşan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, "Kimyasal silah anlaşmasına uyacağız" dedi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad İtalyan Rainews 24 haber kanalı Genel Yayın Yönetmeni Monica Maggioni'ye ropörtaj verdi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararından sonra ilk kez konuşan Esad, kimyasal silahların tesliminin BM kararından önce kendi istekleriyle gerçekleştiğini söyledi.

Beşar Esad, "Kimyasal silahsızlanma hakkındaki uluslararası anlaşmaya BM kararından önce dahil olduk. 2003 yılında BM Güvenik Konseyi Orta Doğu'nun kimyasal silahlardan arındırılmasını önermişti. Tabii ki bu koşullara uymamız gerekir. Bu tarihimizin bir parçası, imzaladığımız her anlaşmaya uymamız gerekir" dedi.

Kimyasal silahların teslimatının teknik bir konu olduğunu ifade eden Esad teslimatın güvenli bir şekilde yapılması için gereken önlemleri alacaklarını belirtti.

Silah taşıyanların muhalif değil terörist olarak tanımlanacağını belirten Beşar Esad, "Bu tüm dünyada böyledir. Krizin başından beri politik çözümü destekledik ama terörizmin olduğu yerde politika her şeyi çözemeyebiliyor. Silahlar bırakılırsa muhaliflerle görüşmeye hazırım" açıklamasında bulundu.

Esad, "Biz kesinlikle kimyasal silah kullanmadık, tam aksine kimyasal silahların teröristler tarafından kullandığı hakkında ciddi kanıtlarımız var. Ayrıca Suriye ordusunun kimyasal silah kullanmak için hiçbir sebebi yoktu. İlerlemekte olan bir ordu lojistik açıdan kimyasal silah kullanmaz. Biz 2,5 yıl, çok daha zor koşullarda Suriye'nin her yerinde daha fazla teröristle çatışırken kimyasal silah kullanmadık, ilerlerken ve sadece bu yerde neden kullanalım. Dahası olayın Amerika tarafından hikayesine bakarsak: Biz uluslararası uzmanları bu saldırı olmadan önce davet etmiştik. Onların Suriye'ye vardıkları günün ertesi Suriye ordusu kimyasal silah mı kullandı, mümkün mü bu hikaye? Ordu da dahil olmak üzere 10 binlerce kişinin hayatını kaybedebileceği bir yerde kimyasal silah kullanımı mümkün değildir. Kimse yayınlanan fotoğrafların gerçekliğini kanıtlayamadı. Pek çok kez farklı yerlerde aynı çocukların fotoğrafları kullanıldı, bu fotoğraflara internette ulaşabilirsiniz. Diğer taraftan teröristlerin kullandıkları materyallere ve konteynerlere kadar geniş kanıtlar var elimizde, komşu ülkelerden kimyasal maddeleri getiren teröristlerin tanıklıkları var" dedi.

Monica Maggioni'nin "Sizin bilginiz dışında kullanılmış olma ihtimalini nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna ise Esad, "Bu mümkün değil, böyle bir hikayeye ancak çocuklar inanır. Kimyasal silah kullanmak çok katı kurallara bağlıdır ve bunun Devlet Başkanı'nın haberi olmadan yapılması mümkün değildir. Ayrıca Suriye ordusu teknik olarak kimyasal silah kullanma kapasitesine sahip değildir, bunun için özel birimler vardır. Ancak kimyasal silahların kullanılacağı durumlarda bu özel birimler orduya dahil olurlar" yanıtını verdi.

Monica Maggioni'nin Cenevre 2 konferansına şahsen katılıp katılmayacağı sorusuna Esad "Katılabilirim ancak bu konferansın içeriğine, kimlerin katılacağına ve hangi kriterler dahilinde yapılacağına bağlı. Bugüne kadar konferansın içeriği çok da açık değildi. El Kaide ve onun bağlantıları gibi unsurlarla ve Suriye'ye yabancı güçlerin müdahalesini ve askeri müdahaleyi savunanlarla müzakere yapmayız" dedi.

Maggioni'nin Esad'a kastının Katar ve Suudi Arabistan mı olduğunu sorması üzerine Beşar Esad "Sizinle açık konuşacağım, bahsettikleriniz uydu ülkeler. Bu ülkelerin patronu Amerika, bunu herkes biliyor. Eğer ABD konferansa katılırsa bu gibi ülkeler sadece aksesuar görevi görecekler" yanıtını verdi.

Uluslararası bir gücün taraflar arasında tampon görevi görmesini kabul edip etmeyeceği sorusunu ise Esad "Bu dediğiniz iki ülke arasında savaş olsaydı, örneğin Suriye ile İsrail arasında belli bir sınır var, BM güçleri sınırda iki taraf için de tampon bölge oluşturacak şekilde konuşlanabilir ancak Suriye'de yaşanan durum çok farklı. Böyle bir teklif bizim için kabul edilemez ama kabul edilebileceğini varsaysak bile imkansız. Çünkü bahsettiğiniz güçler Suriye'nin her yerinde, hangi haritaya göre konuşlanacak bu uluslararası güçler, böyle bir harita yok" şeklinde yanıtladı.

ABD-İran yakınlaşmasını Suriye'deki durum ve Orta Doğu için olumlu olarak nitelendiren Esad, "Öncelikle İran bizim müttefikimiz. İranlılar da Suriyeliler ve daha bir çok ülke gibi Amerika'ya güvenmiyor. İnanıyorum ki Amerika'nın pek çok müttefiki de Amerikan yönetimine güvenmiyor. İran'ın ABD ile yakınlaşması basit bir adım değil. Ancak eğer Amerika bunda samimiyse bu sadece Suriye'deki krizin çözümünde değil tüm Orta Doğu'daki pek çok sorunun çözümüne sebep olur" şeklinde konuştu.

Beşar Esad, Monica Maggioni'nin "Hiç barış ve istikrarı sağlamak için görevinizi bırakmayı ya da Suriye'den ayrılmayı düşündünüz mü" sorusu karşısında "Eğer benim görevimden ayrılmamın durumu iyileştireceğini bilseydim yanıtım tereddütsüz evet olurdu, ama ayrılmam durumu iyileştirecek mi? Bugüne kadar Devlet Başkanı olarak görevimin başında durdum çünkü fırtınada görev bırakılmaz. Amaç ülkeyi güvenli bir şekilde limana yanaştırmaktır. Politik çözüme ulaşmamız gerekiyor ama bunu sağlayabilmemiz için öncelikle şiddeti durdurmamız, yurt dışından gelen teröristleri ülkenin dışına çıkartmamız ve dışarıdan gelen maddi, lojistik ve silah yardımını durdurmamız gerekiyor. Ancak bunu başardığımız zaman politik bir çözüme ulaşma şansımız olabilir. Bu aşamalardan sonra da gidilecek tek yok seçimlerdir. Bu şekilde Suriye halkı ne istediğini söyleme şansına sahip olabilir. Ben kendi açımdan Suriye halkının kararına uyacağım" yanıtını verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile