Besiciler Hayvanlarını Satma Derdine Düştü

Besiciler Hayvanlarını Satma Derdine Düştü

Konya’nın Beyşehir ilçesinde artan saman fiyatları ve besi maliyetlerinin yükselmesiyle zor durumda kalan besiciler, hayvanlarını pazarda bir an önce elden çıkarmanın derdine düştü.

Beyşehir'de Soğla bölgesindeki hayvan pazarında yetiştirdiği hayvanları satışa çıkaran besici Fevzi Ünlü, fiyatların yarı yarıya düşmesine rağmen ellerindeki hayvanları satmakta zorlandıklarını söyledi.

Büyükbaş hayvanların fiyatının bu kadar düşmesini yem ve saman fiyatlarının aşırı yükselmesine bağlayan Ünlü, "Balya olmuş 12 lira, yemin torbası olmuş 42-43 lira. Durum böyle olunca bu da hayvancılığa yansıyor. Elimizdeki hayvanları satmaktan başka çaremiz kalmadı. Çünkü, saman, balya pahalı olduğu için elimizde beklettiğimiz her hayvan için masraf biniyor. Daha çok zarar etmemek için zararına satmayı tercih ediyoruz. Pazarda ihtiyacı olan vatandaşlar alıyor. Kasaplar ise bugünlerde dış piyasadan mal almayıp kendi elindekileri eritmeye çalışıyor. Geçen yıl 2 bin 500 lira olan büyükbaş hayvanlar bu yıl bin 200 lira seviyelerine düştü. Şu anda köylerde de olağanüstü bir satma teşebbüsü var" dedi.

BÜYÜKBAŞ HAYVAN FİYATLARI GERİLİYOR

Beyşehir pazarına Hüyük ilçesine bağlı Budak köyünden satış için büyükbaş hayvan getirdiğini belirten besici Hüseyin Kazan da, hükümetin hayvan politikasında yanlışlıklar olduğunu savundu. Dışarıdan kargas et ve canlı hayvan girişi olması nedeniyle Türkiye'deki hayvancılığın ölme noktasına geldiğini ileri süren Kazan, "Şu anda hayvancılık can çekişiyor. Ben de hayvancılıkla uğraşıyorum. Zararı yüzde 50 ile kurtarabilirsem, hemen bu işi bırakmayı düşünüyorum. Yemin yüzde 50'sini, samanın tamamını kendimiz ürettiğimiz halde bunun giderini karşılayamıyorsak, paraysa satın alan besiciler bunun içinden hiç çıkamaz. Biz de hayvanlar çok ucuz ama kasaplarda et fiyatları aynı duruyor. Hayvan kestirmeye kalksak 1,5 aydan fazla sıra var. Şu anda herkes malını kestirmek için sıraya girmiş durumda. Hükümetin bir an önce hayvancılıkla ilgili politikalarını gözden geçirmesi gerekiyor" diye konuştu.

Doğanhisar ilçesinden Beyşehir'e hayvan getirdiğini belirten Mehmet Tuzlu da, piyasanın oldukça kötü olduğunu ve sıkıntılı bir süreç yaşadıklarını dile getirerek, "Devletimizin bu işe acele bir çözüm bulması gerekiyor. Büyüklerin eline devletimiz bizi bırakmasın, bizi ezdirmesinler" dedi.

Ilgın'dan pazara gelen küçükbaş hayvan satıcısı Musa Özdemir ise, pazar yerine kira olarak 260 lira vermesine rağmen istediği satışı yapamadığından yakınarak, "Pazarla barışmadan gidiyorum. Vatandaşı bitirdiler, sağ olsunlar. Büyükbaşın yaşadığı sıkıntı küçükbaşta da var. Geçen yıl ki fiyatlara göre yarı yarıya düşüş var" şeklinde konuştu.

Önümüzde kurban bayramı olduğunu ancak bu fiyatların o günlerde de değişeceğine inanmadığını vurgulayan Özdemir, "Hatta daha da düşer. Dışarıdan ithal mal geldiği için fiyatlar sürünüyor. Satamazsak malları ya çaya dökeceğiz ya da kurtlara yem edeceğiz" dedi.

Küçükbaş hayvan satıcısı Gökhan Koç, Seydişehir'den Beyşehir'e 25 küçükbaş hayvan getirdiklerini, ancak sadece 2-3 tane satabildiklerini kaydederek, "Alıcı yok, sadece fiyat sorup gidiyorlar. Koyunlar da keçilerde aynı vaziyette. Geçen yıl ki günleri mumla arıyoruz. Yaza kadar da fiyatlar zaten hep düşüktü. Bu yıl kurbanda fiyatların ne olacağı ise şimdiden belli değil, muallakta görünüyor" diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile