Besiciligin Merkezi Erzurum'dan Batidaki Kentlere 55-60 Bin Kurbanlik Gönderilecek

Besiciligin Merkezi Erzurum'dan Batidaki Kentlere 55-60 Bin Kurbanlik Gönderilecek

Tarim ve Orman Il Müdürü Osman Akar: 'Kentte kurbanlikla ilgili sikintimiz yok. Geçen yil 55 bin büyükbas ve küçükbas hayvan sevk edildi. Yine ayni rakamlarin kesim ve sevk olmasini bekliyoruz' 'Özellikle Marmara Bölgesi ve Istanbul'a yapilacak sevklerde ayri prosedür uygulaniyor. Hayvanlarin en az 30 gün karantinada tutulmasi lazim. Bu süreçte alinacak numunelerde herhangi bir hastalik çikmamis olmasi lazim'

FAHRETTIN GÖK - Tarim ve hayvanciligin merkezi Erzurum'da, Istanbul basta olmak üzere batidaki büyüksehirlere hayvan sevkiyatina baslandi.

Türkiye'nin mera varliginin 1,6 milyon hektarla yüzde 11'lik kismina sahip olan Erzurum'da, Kurban Bayrami öncesi kurbanlik satislarinin yapildigi pazarlarda yogunluk artti. Fiyatlarda geçen yila kiyasla önemli bir artisin olmamasi, Yakutiye ilçesindeki Dogu Anadolu Canli Hayvan Pazari ile Aziziye ilçesindeki Damizlik Koyun Keçi Yetistiricileri Birligi Hayvan Pazari'ni hareketlendirdi.

Yaklasik 1 milyon 750 bin büyük ve küçükbas hayvan varligina sahip olan kentten, geçen yilla paralel sekilde 55-60 bin kurbanligin batiya gönderilmesi bekleniyor.

Tarim ve Orman Il Müdürü Osman Akar, AA muhabirine, tarim ve hayvanciligin Erzurum'da gerek sosyal gerekse ekonomik açidan en önemli sektör oldugunu söyledi. Akar, "Nüfusun yüzde 45'i bu sektörden geçimini sagliyor. Erzurum'da yaklasik 860-900 bin büyükbas ve bir o kadarda da küçükbas hayvan varligi mevcut. Erzurum, yillik yaklasik 600 bin il disi hayvan sevki ile gerçekten Türkiye'nin hayvancilik merkezi konumunda." dedi.

Akar, Kurban Bayrami öncesi Erzurum'da umut ve beklentilerin yüksek oldugunu, bu dönemde 55-60 bin büyük ve küçükbas hayvanin il disina gönderilecegini söyledi.

- "Kurbanlikla ilgili sikintimiz yok"

Kent genelinde de 50 bin civarinda hayvan kesimi yapildigini belirten Akar, söyle devam etti:

"Bu nedenle bir dizi tedbirlerin de alinmasi gerekiyor. Illerde Kurban Hizmetleri Komisyonu ve Tarim ve Orman Bakanliginin uyguladigi bir dizi tedbir var. Bu dogrultuda hayvan satis yerleri belirlendi. Kesim yerlerinin nereleri olacagiyla ilgili çalismalar da yapildi. Erzurum'da iki ayri yerde satislarimizi yapacagiz. Kentte kurbanlikla ilgili sikintimiz yok. Geçen yil 55 bin büyükbas ve küçükbas hayvan sevk edildi. Yine ayni rakamlarin kesim ve sevk olmasini bekliyoruz."

Il disina hayvan sevki yapacak vatandaslarin dikkat etmesi gereken hususlar oldugunu dile getiren Akar, hayvan hareketliliginin fazla oldugu bu dönemde insan ve hayvan sagligi, sevkin rahat sekilde yapilmasi adina önemli tedbirlerin uygulamaya konuldugunu bildirdi.

Akar, hayvanlarini il disina götürecek besicilerin il ve ilçe tarim müdürlüklerinden veteriner saglik raporu almalari gerektigini vurgulayarak, "Sevk isleminden en az 21 gün önce sap ve LSD asilarindan herhangi birinin eksik olmasi durumunda hayvanlarin sevklerine müsaade edilmeyecek. Küçükbasta da hastaliklara karsi en az 15 gün önce bunu yapmis olmalari, magdur olmamak için bunlara dikkat etmeleri gerekiyor." diye konustu.

Istanbul ve Marmara Bölgesi basta olmak üzere büyüksehirlere sevklerin basladigini ifade eden Akar, sunlari kaydetti:

"Özellikle Marmara Bölgesi ve Istanbul'a yapilacak sevklerde ayri prosedür uygulaniyor. Hayvanlarin en az 30 gün karantinada tutulmasi lazim. Bu süreçte alinacak numunelerde herhangi bir hastalik çikmamis olmasi lazim. En az 3 ay boyunca 10 kilometrelik yasam alaninda her hangi bir hastaligin görülmemis olmasi lazim. Sevk edilecek hayvanin ya dogdugu isletmede bulunmasi gerekiyor veya en az 3 ay içinde isletme degistirmemis olmasi gerekiyor. Bu sartlari tasiyanlarin o bölgeye sevklerine müsaade ediyoruz. Bunun disinda giderlerse çiftçilerimiz magdur oluyor, cezai müeyyideyle karsilasabiliyor veya daha düsük bedelle hayvanlari kesime gönderilebiliyor."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile