Besiktas'ta Yilbasi Öncesi Mekanlara Siki Denetim

Besiktas'ta Yilbasi Öncesi Mekanlara Siki Denetim

Besiktas’ta yilbasi öncesi alkol satisi yapan ve alkollü hizmet veren mekanlara Istanbul Il Tarim ve Orman Müdürlügü ile Istanbul Emniyet Müdürlügü ekipleri tarafindan denetim gerçeklestirildi. Denetimde alkol satis ruhsati olmayan bir büfeye 13 bin Türk Lirasi cezai islem uygulanirken ürünlerine de el konuldu.

Istanbul Il Tarim ve Orman Müdürlügü ile Emniyet Müdürlügü ekipleri yilbasi öncesi Besiktas’ta alkol satisiyla - alkollü içecek satisi yapan mekanlara yönelik denetim gerçeklestirdi. Denetimde isyerlerinde bandrolsüz ürün satan, alkol satis izni ve TAPDK izin belgesi olup olmadigi tek tek incelendi.

Alkol satis izni olmayan büfeye 13 bin TL cezai islem uygulandi

Bir büfeye yapilan denetimde is yerinin alkol satis ruhsatinin olmadigi tespit edildi. Tespit sonrasinda is yerine 13 bin Türk Lirasi cezai islem uygulanirken, ürünlere de el konuldu. Ekipler, baska bir isletmeyi denetlediklerinde bandrolsüz bir alkol ürününü tespit etti. Bandrolsüz ürün bulundurmanin suç oldugunu belirten ekipler, çalisanlara durumu sordu. Çalisanlar içkinin kendilerini hediye geldigini ifade etti.

O anlar ise kameralar tarafindan görüntülendi.

Isletmeye 40 gün süre tanindi

Bir eglence mekanina giren ekipler, alkollü ürünleri tek tek inceledi. Incelemede isletmenin mutfak alaninin dar oldugu ve hijyen konusunda yeterli olmadigi tespit edildi. Ekipler isletme sorumlusunu uyararak eksiklerin tamamlanmasi için 40 gün süre taniyarak tutanak tuttu.

“4 bin 611 isletmeye de 37 milyon 900 bin liralik bir idari para cezasi uyguladik”

Istanbul Il Tarim ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, uygunsuz satis yapan isletmelere 37 milyon 900 bin liralik bir idari para cezasi uyguladiklarini ifade ederek, “Biliyorsunuz yilbasi yaklasiyor. Yaklasan yilbasiyla beraber alkol denetimlerimizi sikilastirdik. Fakat biz 5996 sayili hizmetleri, gida bitki sagligi, gida ve hem kanunu çerçevede 7 gün 24 saat esasina göre 750 denetçimiz ile 39 ilçede sahadayiz. Bu sene yaklasik olarak 127 bin 500 isletmemizde 232 bin 718 resmi kontrol uyguladik. Yaptigimiz resmi kontrollerden dolayi yaklasik 4 bin 611 isletmeye de 37 milyon 900 bin liralik bir idari para cezasi uyguladik uygunsuz çikan. Bunun yaninda yine 6 bin 650 adet numune alindi. Bunun 648 tanesinde uygunsuzluk tespit ettik” dedi.



“5996 sayili kanuna göre hijyen denetimi yapiyoruz”

Denetim yapilan yerlere hijyen konusunda da uyarilar yapildigini söyleyen Karaca, “Ilimizde yaptigimiz alkol denetimlerinde bizim aradigimiz sey özellikler sunlar: Bir isletmenin alkol satis izni var mi? TPDK belgesi var mi? Varsa vizeli mi? 2021 için satis izni var mi? Nitekim ilk yaptigimiz yerde vatandasimiz iznini bize ibraz edemedigi için izinsiz satista idari islem uyguladik. Mallara da yediemin olarak koyduk. Ikinci yerimizde yine Bandrolsüz bir ürün yakaladik. Orada da el koyup islem uygulayacagiz. Biz sadece alkollü isletmelerde mobil bandrol cihaziyla inceleyip alkol bandrolleri gerçek mi? Alkolde herhangi bir sahtelik var mi yok mu ona bakiyoruz. Bunun yaninda 5996 sayili kanuna göre hijyen denetimi yapiyoruz” seklinde konustu.



“Bilmedikleri yerden izinsiz olan yerlerden alkol almasinlar”

Son günlerde sahte alkolden yasanan ölümleri oldugunu ifade eden Karaca, vatandaslara uyarilarda bulundu. Karaca, “Nitekim en son yaptigimiz denetimde isletme netice kurallariyla ilgili ciddi problemleri vardi. Direk ceza yazmak yerine isletmelerimize bu konuda gida isletmelerimize süre veririz biz. Verdigimiz sürenin sonunda eksikliklerini giderirse giderdigi için herhangi bir idari islem uygulanmaz. Gidermezse eger islem uyguluyoruz. Vatandaslarimizdan sunu istiyoruz. Bilmedikleri yerden izinsiz olan yerlerden alkol almasinlar. Biliyorsunuz birçok vatandasimizin cani yandi. Yaptigimiz denetimlerde de emniyet müdürlügümüz, jandarma bölgesinde jandarma ekiplerimizle beraber 39 ilçemizde yaklasik olarak bir haftadir yilbasina kadar daha da yogun bir sekilde yürütüyoruz yaptigimiz denetimlerimizi. Bu denetimlerin sonunda da isletmelerin kusuru varsa veyahut da sahte alkol, üretim yeri veyahut ta yeri de varsa onlara da islem uygulayip ürünlere de el koyuyoruz” ifadelerini kullandi.

Uygulamanin yilbasina kadar devam edecegi ögrenildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile