Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi Taşınıyor

Türkiye'de ''Ergenekon'', ''Balyoz Planı'' ve ''Futbolda şike'', gibi önemli soruşturmaları ve kamuoyunun yakından takip ettiği birçok davalara ev sahipliği yapan Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi, 5 Mayıs'ta Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na taşınacak.

Çırağan Caddesi üzerinde Temmuz 1994'den beri önce Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM), DGM'lerin kapatılmasının ardından da özel yetkili mahkemelerin görev yaptığı Beşiktaş'taki adliye binası 18 yıldır kamuoyunun gündemini belirleyen soruşturma ve davalara ev sahipliği yapıyordu.

Geçtiğimiz yıl Mart ayında açılan Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nın C ve D bloklarında görev yapacak olan Özel yetkili mahkemeler ve savcılık daha sonra Bağcılar'da yapılacak olan ek adliye binasına taşınacak.

Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun (CMK) 250. maddesiyle görevli, özel yetkili mahkeme ve özel yetkili savcılıklara ev sahipliği yapan İstanbul Adliyesi, Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) olarak görev yaptığı 4 Temmuz 1994'de Gülhanede'deki yerinden Beşiktaş'a taşınmıştı. Çıkarılan yeni kanunla 2004 yılında Devlet Güvenlik Mahkemelerinin kaldırılmasının ardından adliye, görevine Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi ismi ve ''özel yetki'' ile devam etti.

18 yıl boyunca DGM ve özel yetkili mahkemelere hizmet veren binada birçok politikacı, iş adamı, sanatçı, sporcu, gazeteci, bilim adamı sanık, şüpheli veya mağdur olarak ifade verdi. 7 kişinin öldüğü 127 kişinin yaralandığı Mısır Çarşısı, 13 kişinin yanarak öldüğü 2 kişinin de yaralandı Mavi Çarşı'ya düzenlenen saldırılar ile El Kaide Terör Örgütü'nün Türkiye yapılanması tarafından gerçekleştirilen 15-20 Kasım 2003'de gerçekleştirilen bombalı saldırılara ilişkin yargılamada Beşiktaş'taki İstanbulAdliyesi'nde yapıldı. Terör örgütleri PKK, DHKP/C, Hizbullah, MLKP, İslami Hareket, MLKP, TİKKO ilişkin davalara da ev sahipliği yaptı.

Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde, Ümraniye'deki bir gecekonduda 12 Haziran 2007 yılında el bombalarının ele geçirilmesiyle başlayan süreçte, ''Ergenekon'' soruşturması yürütüldü. Bugün Silivri Ceza ve İnfaz Kurumu'nda 2 davası görülen ''Ergenekon'' soruşturması gibi, çok sayıda subayın soruşturulduğu ''Balyoz Planı'', ''İrtica ile mücadele eylem planı'', ''Poyrazköy'deki kazılarda bulunan mühimmat'', ''Amirallere suikast'', ''Kafes eylem planı'', ''Şantaj ve askeri casusluk'' ve ''Gölcük'te elegeçirilen belgeler'' gibi soruşturmalar da önemli davalara dönüştürüldü.

Subayların yargılandığı bu davalarda Türkiye'nin 26. Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, ilk tutuklanan muvazzaf orgenerallerden Orgeneral Bilgin Balanlı, eski kuvvet komutanları emekli Orgeneraller İbrahim Fırtına, Özden Örnek ve Şener Eruygur ile eski 1. Ordu Komutanları emekli Orgenerallar Çetin Doğan ve Hasan Iğsız ile emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un bu davalara ilişkin yargılanmalarına devam ediliyor.

Askeri şahısların yanı sıra, şimdilerde İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesinde davası görülen, ''Futbolda şike iddialarına yönelik'' soruşturma kapsamında futbol dünyasından çok sayıda kişinin sorgulandığı Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi, Türkiye'deki ünlü şahısların da yargılanma durağı olmuştu.

BEŞİKTAŞ'TAKİ ADLİYEDE İFADE VEREN ÜNLÜ İSİMLER

18 yıl boyunca Beşiktaş'taki adliyede hakim ve savcı karşısına çıkan ünlü isimler şöyle: Şike davası: Aziz Yıldırım, Ümit Karan, Şekip Mustoroğlu, Mecnun Odyakmaz, Susurluk Davası: Korkut Eken, İbrahim Şahin'in de arasında bulunduğu eski özel harekat polisleri,Batık Bankalar Davası: Eski bakanlardan Cavit Çağlar, iş adamları Dinç Bilgin, Ali Avni Balkaner, Yahya Murat Demirel, Hayam Garipoğlu, Korkmaz Yiğit'in de arasında bulunduğu pek çok is adamı ve bankacı, Uyuşturucu ve çıkar amaçlı örgüt davalarında sanık olan sanatçılar: Tarkan, Tuğba Özay, Deniz Seki, Seda Akman, İbrahim Tatlıses, Ferhat Güzel, Azer Bülbül, Haluk Levent, Kenan Kalav, Cengiz İmren, Okan Karacan, Yalçın Dümer, Alişan, Yıldız Tilbe gibi isimler Çıkar amaçlı suç örgütü davasında yargılanan dönemin belediye başkanları: Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, Gebze Belediye Başkanı Ahmet Pembegüllü, Kavaklı Belediye Başkanı Orhan Tıraşoğlu, Akyazı Belediye Başkanı Yaşar Yazıcı gibi bir çok isim bu adliyede hakim ve savcı karşısına çıkarak ifade vermişti

Öte yandan adliyenin taşınacağı tarihin belli olmasının ardından, adliyedeki görevli muhabirler Beşiktaş Adliyesi'nde yaşadıkları anıları twitter'da paylaştı. Muhabirlerin anılarını paylaşmasının ardından Beşiktaş Adliyesi twitter'da Türkiye gündeminde en çok konuşulan 2. sıraya kadar yükseldi.

BEŞİKTAŞ ADLİYESİ, TWİTTER'DA GÜNDEM OLDU

Adliyenin 2 hafta içinde Çağlayan'a taşınacağını öğrenen adliye muhabirleri ise Twitter'da adliyedeki anılarını paylaşarak Beşiktaş Adliyesi'ni kısa sürede Türkiye'de en çok konuşulan konu yapmayı başardı. İşte yıllarını Beşiktaş Adliyesi'ne veren gazetecilerin tweetleri ; İHA Muhabiri Yusuf Melikoğlu, "Bir muhabirin Tarkan'ın elini tutarak 'canım üzülme heryeş güzel olacak' dediği yerdir" Akşam Gazetesi Muhabiri Seda Kılıç, "Adliye muhabirlerinin giremediği tek adliye" TRT Muhabiri Seyid Kılıç, "Açıklıyorum, canlı yayından canlı yayına koşarken kızımı okulda unuttuğum yer." Zaman gazetesi Muhabiri Büşra Erdal, "Ergenekon başladığında bir general avukatının 'Büşra Erdal'ı tanıyor musunuz' diye sorduğu, benim de tanımadığımı söylediğim yer." Anadolu Ajansı Muhabiri Murat Kaya, "Dursun Çiçek'in ilk geldiği zaman, heyecanla avukatı Mustafa beye koşup, 'Dursun beyy' diye bağırmıştım." Milliyet Gazetesi Muhabiri Esra Alus, "Savcranmalarına devam ediliyor.ı ve hakimlerin basın mensuplarıyla köşe kapmaca oynadığı yerdir" Show Tv Muhabiri Doğanay Topçu, "Yıldız Tilbe'nin soru soran gazetecilere bağıra bağıra delikanlım şarkısını söylediği yerdir." Habertürk Gazetesi Muhabiri, "Müvekkilinin birkaç gün önce öldüğünden habersiz duruşmada savunma yapan avukatın mahçup olduğu yerdir." İHA Muhabiri Yusuf Melikoğlu, "Tutuklanma kararı yüzüne okunan Tuğbay Özay hüngür hüngür ağlayarak avukatına 'Edip abi bırakma beni' dediği yerdir. "
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile