Beslenme Danışmanı Diyetisyen Esra Baş Toktay'ın Açıklaması

Beslenme Danışmanı Diyetisyen Esra Baş Toktay, Ramazan ayında sahurda kahvaltılık besinlerin tercih edilmesini tavsiye etti.

Toktay, Ramazan’da sağlıklı beslenme kurallarına özen gösterilmesi gerektiğini belirterek, sofraların bu doğrultuda hazırlanmasının önem taşıdığını söyledi.

Beslenme Danışmanı Diyetisyen Toktay, sahurda ağır yemekler yerine kahvaltılık besinlerin tercih edilmesinin daha uygun olduğunu, peynir çeşitleri, süt ve süt ürünleri, yumurta gibi protein içeriği yüksek besinlerin, mideyi daha geç terk ettikleri için tokluk süresini uzatacağını vurguladı. İftarda çorbanın başlangıç olarak en uygun besin olduğunu, çorba ve iftariyeliklerden sonra yemeğe 15-20 dakika mola verilmesi gerektiğini belirtti.

Toktay, Ramazan ayında dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili şu bilgileri verdi: “Sahurda ağır yemek yerine kahvaltılık besinlerin tercih edilmesi daha uygundur. Peynir çeşitleri, süt ve süt ürünleri, yumurta gibi protein içeriği yüksek besinler mideyi daha geç terk ettiği için tokluk süresini uzatır. Ramazan ayında sıklıkla yaşanan problemlerden biri de kabızlıktır. Sahurda ve iftarda mutlaka lifli gıda tüketilmelidir. Bunun yanı sıra yoğurt, ayran ve cacık tüketimi içerisindeki yararlı bakteriler nedeniyle bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur. Çiğ sebze (söğüş) ve meyve tüketimine özen gösterilmelidir. Kayısı, erik, hurma gibi bağırsak çalışmasına yardımcı meyveler tüketilebilir. Sahurda tüketilecek 2-3 ceviz, 8-10 badem-fındık hem e vitamini alımını hem de tokluk hissini artırır.”
Sahur ve iftardan sonra yatana kadar olan sürede mutlaka bol su tüketilmesi gerektiğini söyleyen Toktay, iftarda başlangıç olarak çorbanın en uygun besin olduğunu ifade etti.

Toktay, çorbanın ardından iftariyelik peynir, zeytin, hurma tüketildikten sonra yemeğe 15-20 dakika mola verilmesi gerektiğini söyledi.

Yemeklerin ara verilmeden hızlı bir şekilde tüketilmesinin kan şekerinin çok hızlı yükselmesine sebep olduğunu anlatan Toktay, şöyle konuştu: "Ayrıca, fazla besin tüketilebileceği için reflü riski de artabilir. Verilen molanın ardından et veya etli sebze yemeği, bulgur pilavı, esmer pirinç pilavı, salata-zeytinyağlı sebze yemeği tüketilebilir. Özellikle yağda kızartılmadan, kavrulmadan hazırlanmış yemekler tüketilmelidir. Çok yapılan yanlışlardan biri iftarda asitli içecek tüketmektir. Asitli içecekler mideye zarar verir. Bu nedenle asitli içecekler yerine ayran, cacık, az şekerli limonata veya meyve kompostoları tercih edilmelidir.”

İFTARDAN İKİ SAAT SONRA MEYVE VE SÜT GRUBU GIDALAR TÜKETİLEBİLİR
İftardan iki saat sonra meyve ve süt grubu gıdaların tüketiminin uygun olacağını söyleyen Toktay, meyve tüketiminin ardından yapılacak süt grubu besin tüketiminin kan şekerinin hızlı yükselmesini engelleyeceğini ifade etti.

Toktay, şerbetli tatlılar yerine haftada 1-2 gün sütlü tatlı tüketilebileceğini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile