Bestekar Niyazi Şengül‘e Vefa Örneği

Safranbolu Meslek Yüksekokulu Radyo Televizyon Bölümü, ünlü bestekar Niyazi Şengül‘e bir vefa örneği olarak belgesel hazırladı. Hazırlanan Belgesel film Vali İzzettin Küçük ün de katıldığı bir programda izleyicilerle buluştu.

Karabük Üniversitesi Safranbolu Meslek Yüksekokulu tarafından Türk Sanat Müziği Bestekarı Niyazi Şengül‘ün belgesel sineması hazırlandı. Yüksekokulun Radyo Televizyon Programı bölümünce hazırlanan belgesel, Prof. Dr. Burhanettin Uysal Konferans Salonu‘nda izleyicisiyle buluştu. Programa Vali İzzettin Küçük başta olmak üzere Safranbolu Kaymakamı Gökhan Azcan, öğretim görevlileri, öğrenciler ve Niyazi Şengül‘ün sevenleri katıldı. Bestekar Niyazi Şengül kendisi için hazırlanan programa rahatsızlığı dolayısıyla katılamadı. Düzenlenen programda ilk olarak ünlü bestekar Niyazi Şengül‘ün kısa özgeçmişi okundu. 25 Temmuz 1926 yılında Safranbolu‘da dünyaya gelen Niyazi Şengül, musiki ile 1938 yılında tanıştı. Müzik çalışmalarını gizli gizli sürdüren Şengül, 1948 yılında İstanbul Belediye Konservatuarından Dr. Suphi Ezgi ve Hüseyin Saadettin Arel‘in kitaplarından kendisini yetiştirdi. 1950 yılında beste çalışmalarına başlayan Şengül, 1991 yılında eşini kaybettikten sonra bu çalışmalarına hız verdi. Bestekar Niyazi Şengül‘ün 5‘i saz eseri olmak üzere 80‘in üstünde TRT denetiminden geçmiş eseri bulunmaktadır. Niyazi Şengül‘ün özgeçmişinin okunmasının ardından Sadık Hünel tarafından ünlü bestekar Niyazi Şengül‘ün eserlerinden oluşan Türk Sanat Müziği dinletisi gerçekleştirildi.

Müzik dinletisinin ardından bir konuşma yapan Safranbolu Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Ahmet Gürbüz, "Üniversite misyonu ve vizyonu doğrultusunda hareket eden SMYO, toplumuyla bütünleşen, toplumun sorunlarını kendisine sorun edinen ve bu sorunlarında çözümüne yönelik olarak bünyesindeki akademik birimlerin çalışmalarını bu belirtilen sorunların çözümüne yön olması yönünde hassasiyet göstermektedir. Bünyesinde yeni açılmış olan Radyo Televizyon Programı çalışmaları kapsamında 24 Kasım 2010 tarihinde hazırlanan ‘Bir Eğitim Çınarımız Nihat Memik‘ belgeselinin ardından, toplumumuzdan aldığımız olumlu yansımalar sonucunda ikinci çalışmamızı da yöremizin yetiştirdiği değerli büyüğümüz Türk Sanat Müziği bestekarı Niyazi Şengül adına yapmayı planladık. Bestekar Niyazi Şengül adlı belgesel gösterimini de halkımızla paylaştık" dedi.

Prof. Dr. Gürbüz‘ün konuşmasının ardından Radyo Televizyon Bölümü tarafından hazırlanan yönetmenliğini Serdar Sabuncu‘nun yaptığı "Bestekar Niyazi Şengül" belgeselinin gösterimi yapıldı. Belgesel filmde Şengül‘ün musiki ile tanışması, kendisinin anlattığı anıları ve sevenlerinin onun hakkındaki görüşlerine yer verildi. Belgesel Filmin gösteriminin ardından rahatsızlığı dolayısıyla programa katılamayan Niyazi Şengül‘ün adına programa katılan kızına Vali İzzettin Küçük ve Safranbolu Kaymakamı Gökhan Azcan tarafından çeşitli hediyeler verildi.

Programın sonunda kısa bir konuşma yapan Vali İzzettin Küçük ise, ünlü bestekar Niyazi Şengül‘ün Karabük‘ün parlayan yıldızlarından biri olduğunu ifade ederek kendisinin Türk musikisine çok önemli eserler kazandırdığını, TRT denetiminden geçmiş 80‘in üzerinde eseri olduğunu, bunlardan birisinin de Safranbolu için yazdığı "Ne güzelsin Safranbolu" adlı eser olduğunu söyledi ve ünlü besteciye acil şifalar dileyerek kendisini hiçbir zaman unutmayacaklarını belirtti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile