BEÜ Merkezi Derslik binasında düzenlenen programda öğrenciler; buğday çorbası, hoşaf ve ekmek dağıtarak 101 yıl öncesini yaşadı. BEÜ Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ahmet Beyarslan, 101 sene önce Çanakkale’de halkın verdikleri mücadele ve çektikleri zorluklar anısına bugün buğday çorbası, hoşaf ve kuru ekmek dağıttıklarını belirtti.
Beyarslan, "Tıp fakültesinin hiç mezun vermediği ve bazı liseleri öğrencilerinin de öldüğü bir felaketti. Tüm şehit ve gazilerimize rahmet okuyoruz. İnsan ahlaki değerlere sahip olarak onların anısına böyle bir program düzenledik. Ülkemize sahip çıkalım, ülkemiz için çalışalım ve ülkeyi daha iyi yerlere götürelim" diye konuştu.
Beslenme ve Diyetik Bölüm Başkanı ve Kulüp Danışmanı Yrd. Dç .Dr. Aziz Aksoy da, Osmanlının yıkılış döneminde yurdumuzun dört bir yanında işgal ve isyanlarla boğuşan yurdum insanının Çanakkale’de yedi düvelle savaşmakta olduğunu belirtti.
"Ordumuz, ancak günde bir öğün yiyecekle idare ediyordu. Bir parça kuru ekmek, buğday çorbası ve bir tas üzüm hoşafı tüketebiliyordu" diyen Aksoy, “15 yaşındaki kınalı Hasan gibi gençlerinde askere alınmasıyla da evinde eri olmayan ahali ne tarımla uğraşabiliyor, ne de evine doğru dürüst ekmek götürebiliyordu. Çanakkale’de savaşan ordumuz bitap düşmüş haldeydi. Buna rağmen, karşısında üstün teknolojilerle donanımlı ve 3 öğün iaşe ile karnını doyuran düşman askeriyle savaşıyordu. Çalışkan ve cefakar analarımız, bacılarımız, çocuklarımız orduya iaşe ve yardım yetiştirebilmek için tüm zorluklara katlanıyordu. Bir insanın günlük alması gereken enerjiyi yaklaşık olarak iki bin kalori kabul edersek, cephedeki asker bu besinlerden sadece birini tüketebildiği için kuru ekmekten yaklaşık 200 kalori, buğday çorbasından 400 kalori kadar, hoşaftan da yaklaşık 200 kalori alabilmiştir. Bu miktar, tüketmesi gerekenin ancak yüzde 10 ila 20 kadarını karşılıyordu. Bütün imkansızlık ve yokluklara rağmen, dişini ve bileğini sıkıp, en çetin şartlara göğüs geren, topraklarımızdan küffar düşmanı kovup, bağımsızlık yolunda kanlarını döken şehitlerimizin durumu takdire şayan bir tablo halindedir” diye konuştu.
Çanakkale Şehitlerini Anma Günü’nde kuru tam buğday ekmeği, yağlı buğday çorbası ve üzüm hoşafından oluşan menüyle Çanakkale ruhunu tekrar yaşatılmak istediklerini belirten Aksoy, "Beslenme ve Diyetetik Kulübü olarak Çanakkale Zaferimizin 101. yıl dönümü dolayısıyla bu menü listesini kullanarak bu ruhu sizlere, öğrencilerimize, akademisyen ve arkadaşlarımıza yaşatmak istedik" dedi.
Bu topraklarda yaşayan her vatan evladının bu takdire şayan tabloyu görüp, Çanakkale ruhunu yaşayıp sadece 18 Mart anma gününde değil her gün Mehmetçiğimize bir kez daha minnet duygularıyla şüheda ruhları önünde saygıyla eğilmek gerektiğini ifade eden Aksoy, konuşmasına şöyle devam etti:
“Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman şehitlerimiz bu vatanseverlik gücüyle düşmanı bu zorluklara karşı bir saat sonrasında bile şehit düşeceğini bildiği halde, vatanı için göğsünü siper etmekten çekinmeden, tereddüt etmeden şehit düşmüştür. Millet olarak ecdadımıza ve başta şehitlerimize borcumuz büyüktür, bizlerde bu vatan topraklarını canımız pahasına koruyup gözeterek, onların bıraktığı emanete gözümüz gibi bakarak haklarını yine de ödeyemeyiz. Ancak, elimizden gelen hiçbir fedakarlığı da esirgemeden yapmak zorundayız. Bugünde onların o günkü haletiruhiyelerini anmak ve yaşatmak adına sunmuş olduğumuz Mehmetçik menüsünü burada bulunan tüm herkese sunmak istedik. İnşallah istifade edebilmişizdir. Herkese katılımlarından dolayı BEÜ Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü ve kulüp öğrencilerine teşekkür ederiz."
Beslenme ve Diyetetik Kulübü Başkanı Halime Selen ise, her günü ayrı kahramanlıkla, ayrı destanlarla dolu tarihimizin en şanlı zaferinin Çanakkale olduğunu söyledi.
Çanakkale Zaferi’nin, Avrupalıların tüm güçlü silah ve teknolojilerine rağmen iman gücüyle kazanıldığını ifade eden Selen, şöyle konuştu:
"Çanakkale’de çocuk, yaşlı, genç, kadın ve erkekler canla başla mücadele etmiştir. Anadolu mücadelesinin kalbinin attığı yer Çanakkale’dir. Her türlü yokluk ve kıtlığa rağmen kazanılan kutsal zafer Çanakkale’nin 101. yıldönümü nedeniyle program düzenledik. Bizde Beslenme ve Diyetetik Kulübü olarak zor günlerin simgesi olan Mehmetçiğimizin menüsü buğday çorbası, hoşaf ve kuru ekmekle atalarımızı bir kez daha yad etmeyi amaçladık. Dileriz ki milletimiz bir daha böylesi zor bir dönemle karşı karşıya kalmaz.”
BEÜ'de Çanakkale Deniz Zaferi Etkinliği
Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Beslenme ve Diyetetik Kulübü öğrencileri, "Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 101. yılı" nedeniyle buğday çorbası, hoşaf ve ekmek dağıttı.