Beü Geomatik Mühendisliği Bölümü Dünya Çapında Çalışıyor

Beü Geomatik Mühendisliği Bölümü Dünya Çapında Çalışıyor

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Geomatik Mühendisliği Bölümü akademik kadroya uluslararası alanda çalışmaları bulunan üç önemli ismi daha ekledi.


BEÜ Geomatik Bölümü, uluslararası alanda ün yapmış önemli isimleri kadrosuna kattı. Kitapları, uluslararası platformda kaynak olarak kullanılan Prof. Dr. Shuanggen Jin ile Yrd. Doç. Dr. Devanjan Bhattacharya ve Yrd. Doç. Dr. Saygın Abdikan BEÜ’nün akademik kadrosuna katıldı.

Bülent Ecevit Üniversitesi Geomatik Mühendisliği Bölümü’nün önemli başarılara imza attığını hatırlatan Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hakan Kutoğlu, “Geomatik Mühendisliği halk arasında ve bazı üniversitelerde harita mühendisliği olarak bilinen disiplinin daha gelişmiş şekli diyebiliriz. Özellikle 1990’lı yıllardan sonra uzay teknolojilerinde önemli gelişmeler oldu. Bu uzay teknolojileri sayesinde yapay uydular sayesinde pek çok gözlemlerde bulunma imkânı elde ettik. Geomatik Mühendisliği de klasik harita mühendisliğine ilaveten bu uydu teknolojileri yeryüzü ile ilgili bir takım değişimleri, atmosferdeki gelişmeleri, iklim değişikliği, tarım alanlarındaki değişiklikleri, kentsel alanlardaki afet gibi uygulamaları içeren daha zenginleştirilmiş bir alan oluyor. Biz de bu bağlamda uzun yıllardan beri üniversitemizde 1990’lı yıllardan beri çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

“ÖNEMLİ ARAŞTIRMACILARI BÖLÜMÜMÜZE KAZANDIRMAYI HEDEFLEDİK”
Türkiye’de ilk olabilecek nitelikte pek çok çalışma yaptıklarını ifade eden Kutoğlu, bu çalışmaları daha da ileriye götürebilmek adına önemli araştırmacıları Geomatik Mühendisliği Bölümü’ne kazandırmayı hedeflediklerini söyledi.

Kutoğlu, “Zaten oldukça iyi bir kadromuz vardı ve pek çok önemli çalışmaya imza atmıştık. Türkiye’de ilk olabilecek nitelikte çalışmalar yapmıştık. Ama bu çalışmalarımızı daha da ileriye götürebilmek ve taçlandırmak adına tamamen planlı bir şekilde son birkaç yılda eksik kaldığımız alanlardaki araştırma alanlarımızı genişletmek, araştırma ekibimizi güçlendirmek amacıyla yurt dışından da önemli araştırmacıları bölümümüze kazandırmayı ülkemize kazandırmayı hedefledik. Bu bağlamda geçtiğimiz son bir iki sene içerisinde bölümümüze yurt dışından son derece değerli araştırmacıları daha kattık. Araştırmacılarımızdan Saygın Abdikan hocamız çalışması nedeniyle Hollanda’da bulunuyor. Bir diğer hocamız Dr. Devanjan Battacharya kendisini Çek Cumhuriyeti’nden transfer ettik ancak kendisi Hindistan kökenlidir. Bir diğer hocamız da Prof. Dr. Shuanggen Jin kendisi Çin Halk Cumhuriyeti’nden. Her biri çok önemli konularda uzmanlar. Saygın Abdikan hocamız uydu teknolojileri ile yer kabuğu hareketlerinin teknik deformasyonları izleme konularında uzman.”
“ÜNİVERSİTE YÖNETİMİNİN DESTEĞİ OLMASAYDI BURALARA GELMEMİZ ZOR OLURDU”
Bülent Ecevit Üniversitesi Yönetimi’ne de teşekkür eden Kutoğlu, akademik kadroya dahil olan hocaların çalışma alanlarını şöyle aktardı:
“Devanjan Battacharya hocamız afet erken uyarı sistemleri konusunda çok değerli çalışmaları olan hocamızdır. Prof. Dr. Shuangen Jin de hakikaten dünyada tanınan uluslararası örgütlerde çok önemli görevleri olan dünyada okutulan kitapları yazmış bir araştırmacımızdır. O da uzay teknolojileri ile iklim değişikliği, yer kabuğu hareketlerinin izlenmesi, deprem öncesi bir takım ön belirtilerin araştırması konularında hakikaten de dünyada tanınmış bir hocamız. Kendisini buraya getirmiş olmakla gurur duyuyoruz. Çok önemli çalışmalara imza atmıştık kadromuzu da bu şekilde güçlendirerek sadece Türkiye’de değil uluslararası alanda da tanınmış bir bölüm haline geldik. Bu bağlamda da şunu da göstermiş olduk. Türkiye’de bilim ve araştırma İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerin dışında yerlerde de yapılabilir. Sadece küçük dokunuşlar önemli başarılar getirebilir. Biz şu anda bu ekibimizle Türkiye’de hakikaten saygın bir yer edindik. Uluslararası alanda da tanınmış bir yere gelmiş olduk. Bu alanda geomatik mühendisliği uzay teknolojileri alanında çalışma yapan araştırmacılarımızı gönül rahatlığıyla üniversitemize davet edebiliriz. Artık insanlar ileri araştırmalar yapmak için yurt dışına gitmek zorunda değil, Türkiye’de de böyle bir imkanı oluşturmuş olmaktan gurur duyuyoruz. Bu olanakları sağlayan üniversite yönetimimize de çok teşekkür ediyoruz. Çünkü onların destekleri olmasaydı bu noktalara gelmemiz de zor olurdu. Ama biz de bölüm olarak bütün bölüm tek vücut halinde bir amaç uğrunda birleştik. Bölümümüzü Türkiye sınırları dışına taşımış olmayı başarmış olduk. Bu da bizim için gurur verici bir hadisedir.”
“BEÜ İYİ OLANAKLARA SAHİP”
Dünyanın çeşitli ülkelerinde önemli çalışmalarda yer alan ve kitapları uluslararası alanda kaynak olarak kullanılan Prof. Dr. Shuanggen Jin ise BEÜ’ye gelmekten tereddüt dahi etmediğini söyledi.

BEÜ’nün iyi olanakları sayesinde bu alanda çalışabilecek insanlar yetiştirmeyi amaçladıklarını dile getiren Jin, şöyle dedi:
“Üniversite öğrenimimi Çin’de gerçekleştirdim. Daha sonra doktora öğrenimimi uzay araştırmaları konusunda Çin Akademi Bilimleri Enstitüsü’nde tamamladım. Daha sonra yurt dışına çıkarak Avusturalya’da, Belçika’da, Kore’de görevlerde bulundum. Son olarak da Amerika’da dünyada iyi bilinen uzay araştırmaları konusunda önemli bir merkez olan Teksas Austin Üniversitesi’nde görev yaptım. Öncelikle hedefimiz bilim alanında bilimsel çalışmalar gerçekleştirmek ve insanoğluna katkıda bulunmak. Bilimsel çalışmalar yapacak yeni nesiller yetiştirmek. Son olarak da Türkiye’deki uzay bilimleri, yer bilimleri alanında katkıda bulunmak amacındayız. Buraya geliş nedenim ise Hakan Kutoğlu’nun benimle temas kurup buraya davet etmesidir. Yaptığım incelemelerde üniversitenin bana sunduğu olanaklardan memnun kaldım. Türkiye’de bölüm olarak son derece aktif bir bölüm olduğunu tespit ettim. Buraya gelirken bir tereddütte bulunmadım. BEÜ’nün iyi olanaklara sahip olduğunu düşünerek buraya geldim. Türkiye, son derece önemli bir coğrafyada bulunuyor. Bu nedenle de bu coğrafyadaki doğa olaylarından da bir takım etkileniyor. İklim değişikliğinden etkileniyor, Tektonik hareketler, afetler söz konusu oluyor. Biz burada gerek iklim değişikliği, gerek tektonik hareketler, gerek olası tsunami olayları üzerine çalışmalar gerçekleştirmeyi ümit ediyoruz. Bu alanda çalışabilecek insanlar yetiştirmeyi amaçlıyoruz. BEÜ’de geomatik mühendisliği bölümünde küresel konumlama sistemleri ile çeşitli uygulamalar gerçekleştiriyoruz. Dünyada son derece yeni bir konu olan uzaktan algılama çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Bu dünyada son derece yeni bir konudur. Küresel konumlama sistemlerini kullanarak derin uzayla ilgili çalışmalar yapılıyor. Ay, mars ve diğer gezegenlerle ilgili son derece yeni çalışmalara imza atılıyor. Gerek küresel konumlama sistemleri ile uzaktan algılama çalışmaları yapmak isteyenlerin küresel konumlama derken, ormanların biokütle değişimleri, toprak nemi, deniz seviyesi yükselmesi ve iklim değişikliği çalışmalarından bahsediyoruz. Gerek bu konularda çalışmak isteyen, gerekse uzay araştırmaları yapmak isteyen öğrencileri ve araştırmacıları bölümümüze davet ediyoruz. Onlarla çalışmaktan büyük memnuniyet duyacağız.”
“BEÜ GEOMATİK BÖLÜMÜ’NÜN İYİ BİR KADROYA SAHİP OLDUĞUNU, GÜÇLÜ BİR BÖLÜM OLDUĞUNU GÖRDÜM”
Çek Cumhuriyeti’nden gelerek BEÜ’de akademik çalışmalarına devam eden Yrd. Doç. Dr. Devanjan Battacharya ise “Üniversite öğrenimimi Hindistan’da gerçekleştirdim. Geomatik alanında disiplininde gerçekleştirdim. Yüksek lisans ve doktora çalışmalarımı coğrafi bilgi sistemi konusunda akıllı şehirlerin dizaynı, afet erken uyarı sistemlerinin geliştirilmesi noktasında yükseköğrenimimi tamamladım. Daha sonra avrupa’da italya’da bir üniversitede görev yaptım. Sonrasında da Çek Cumhuriyeti’nde çalıştım. Hakan Kutoğlu ile temas kurduktan sonra yapılan davet sonucunda incelemelerde bulundum. BEÜ Geomatik Bölümü’nün iyi bir kadroya sahip olduğunu, güçlü bir bölüm olduğunu gördüm. Bu sebeple de akademik kadroya katılmakta tereddüt etmedim. Burada iyi bir deneyim yaşadım. Gerek Avrupa gerek Hindistan ile birlikte bilimsel ağ kurarak çalışmalarımızı daha da ileriye taşıyacağız. Geomatik Mühendisliği disiplini sürekli genişleyen bir alan. Dünyada şu andaki en önemli uygulamaları arasında kentlerin sürdürülebilir değişiminin sağlanması, kentsel planlama konuları öncelikli konular arasındadır. Dünyada artık insanların çok daha konforlu bir yaşama sahip olabileceği, kent tasarımları yapılmasına büyük önem veriliyor. Dolayısıyla biz de bu konularda çalışmalar gerçekleştirmekteyiz. Bu anlamda dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmek isteyen ve ülkemizde de bu konuda araştırma yapmak isteyen araştırmacıları bölümümüze davet ediyoruz. Onlarla çalışmayı arzu ediyoruz” diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile