BEÜ Senatosu'ndan Ünlü Sanatçı Hasan Aycın'a Fahri Doktora Payesi

BEÜ Senatosu'ndan Ünlü Sanatçı Hasan Aycın'a Fahri Doktora Payesi

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Senatosu 5 Kasım 2015 tarihli toplantısında ünlü karikatür sanatçısı Hasan Aycın’a fahri doktora payesinin tevcihine karar verdi.

Senatonun oy birliği ile aldığı kararda “Geleneksel sanatlarla modern bakışı yerlilikten evrenselliğe uzanan bir inanç, tarih, ahlak, sanatsal biçim - özbilinci zemininde birleştirmesi, formu ve teknik olanakları ile karikatürü de içine alan ancak anlam dizgesi, felsefesi, sembolizmi ve çağrışım düzeyleri itibariyle karikatürü aşan ve dolayısıyla karikatürden daha genel olan ‘çizgi’ tanımını benimsemekle kalmayıp ona aynı adla yerli sanatta yepyeni bir alan açan sanatsal yaklaşımları dolayısıyla Hasan Aycın’a Üniversitenin fahri doktora payesinin tevcihine oy birliği ile karar verilmiştir” ifadesine yer verildi.

Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer, BEÜ Senatosunun kararını değerlendirdiği açıklamasında şunları söyledi:

“Üniversitelerin bilimi, sanatı, edebiyatı, düşünceyi başarılarıyla evrensel boyuta taşıyan değerlerimiz olan isimlere teşekkür borcunun en güzel ifadesinin fahri doktora payesinin tevcih etmeleri olduğunu düşünüyorum. Bülent Ecevit Üniversitesi Senatosu, bu konuda son derece hassasiyet gösteriyor. Sanat, düşünce ve bilim insanlarına Üniversitemizin fahri doktora payesinin tevcihi ile Bülent Ecevit Üniversitesi ailesine yeni ve değerli bir üye daha kazandırıyoruz. Senatomuz son toplantısında Ünlü sanatçımız Sayın Hasan Aycın’a fahri doktora payesinin tevcihine oy birliği ile karar verdi. Hasan Aycın’ın çizgileri, sanata bakışı ve felsefesi, milli kültürümüzün gelenekselden evrensele uzanan zengin ifadelerini içeriyor.”

HASAN AYCIN

Hasan Aycın, 1955’te Balıkesir’in Aslıhantepecik köyünde doğdu. İlk öğrenimini köyünde, orta öğrenimini Balıkesir imam-Hatip Okulu’nda, yüksek öğrenimini Bursa iktisadi ve Ticari ilimler Akademisi’nde tamamladı. Bir fabrikada grafikerlik ve bir süre pazarcılık yaptıktan sonra İstanbul’a yerleşti, kendi grafik bürosunda çalışmasını sürdürdü.

Hasan Aycın’ın ilk çizgisi 3 Şubat 1978 tarihli Yeni Devir gazetesinde yayımlandı. Yeni Devir, Mavera, Aylık Dergi, Gül Çocuk, İslam, Kadın ve Aile, Inquiry, Kardelen, Yedi İklim, Milli Gazete, Zaman, Yeni Şafak, Kayıtlar ve Hece dergilerinde yayımlanan çizgileri Bocurgat (Çıdam Yayınları, 1989; Yedigecekitapları, 1994), Gece Yürüyüşü (Yedigecekitapları, 1994), Âsâ (Yedigecekitapları, 1998), Kulbar (Yedigecekitapları, 2003), adlı albümlerde toplandı; çocukluk-gençlik dönemi tanıklıklarıyla söyleşileri de Müşâhedât (Hece, 2003) adıyla kitaplaştı.

Son iki yıldır Hamzanâmeler ve masallar başta olmak üzere geleneksel doğu anlatıları üstünde çalışan Hasan Aycın’ın, telif Keloğlan Masalları, ilkin beş küçük kitap halinde (Semerkant, 2002) ve son çalışması da Esrarnâme (on bir masal) adıyla (Timaş Yayınları, 2003) okurla buluştu. Evli ve dört çocuk babası olan Hasan Aycın, halen İstanbul’da yaşıyor, çizgi ve yazı çalışmalarını Kudüs, Yedi İklim, Hece ile Hece Öykü dergilerinde yayımlıyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile