Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Türk Üniversiteler Birliği üyesi seçildi.
BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru, AA muhabirine, geçtiğimiz günlerde Türk Üniversiteler Birliği 2. Genel Kurulunun Atatürk Üniversitesinde gerçekleştiğini anımsattı.
Bu genel kurula üye olan devletlerden Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan'ın katıldığını ifade eden Doğru, şöyle konuştu:
'Türk Üniversiteler Birliği, 2014'te oluşan üyeliklerini genişletme kararı almış ve bu genişleme kararında sadece bir üniversitenin eklenmesi gibi bir düşünce oluşmuş. Buraya müracaat edenler arasında üniversitemiz de bulunmaktaydı. Üniversitemiz genel kurulda oy birliğiyle Türk Üniversiteler Birliği'ne üye olarak seçildi. Üniversite olarak buraya seçilmekten çok büyük gurur ve mutluluk duymaktayız. Buraya üye seçilebilmek için çok farklı kriterler var. Bu birlikte 15 üniversite vardı. Üye seçilmemizle bu sayı 16'ya çıktı. Üye olan üniversiteler arasında başlangıçta eğitim birliği oluşturulması gerekiyor. Şu anda eğitim birliğinde Polonya süreci esas alınıyor. Polonya sürecinde özellikle verilmiş olan dersler ve bütün eğitimlerindeki kredi sisteminin bütün üniversitelerde aşağı yukarı bir olması gerekir ki burada öğrenci ve öğretim elemanı değişimi sağlanabilsin. Programlar uyuşmadığında değişimde sıkıntılar yaşanıyor. Ana kriterlerden biri budur.'
Türk dünyası arasında özellikle işbirliğinin sağlanmasıyla ilgili çeşitli programların bulunduğunu bildiren Doğru, bunlardan en önemlisinin Mevlana Programı olduğunu ve BEÜ'nün de bu programı uyguladığını ifade etti.
Program kapsamında bu yıl ilk öğretim üyesi ve öğrenci değişimini sağladıklarını ve böylece bu programı aktif uygulayan üniversiteler arasında yer aldıklarını belirtin Doğru, şöyle devam etti:
'İki yıl süren üyelik sürecinde Türk dünyası içinde farklı çalışmaların yapılması gerekir. Çünkü adından anlaşılacağı gibi Türk dünyasıyla ilgili çalışmalar, Türk Üniversiteler Birliği'nin olmazsa olmazları başında geliyor. Bu konuda üniversite olarak bulunduğumuz yöre Türk dünyasında çok önemli bir yere sahip. Bunların başında bildiğiniz gibi Ahlat geliyor. Ahlat Selçuklu'ya başkentlik yapmış bir yer. Bu nedenle Ahlat'ın önemi oldukça büyük. Ahlat'ın, Selçuklu ve Türk dünyası açısından da önemi büyüktür. Malazgirt'e açılan bir kapıdır. İpekyolu gibi önemli bir coğrafyada da bulunuyoruz. İpekyolu Üniversiteler Birliği 4 yıl önce kurulmuştu. Bunda da kurucu üyeler arasındayız. Bu da aslında Türk Üniversiteler Birliğine kabul edilmemizde önemli nedenlerden biridir. Birlikteki üniversitelerin büyük bir bölümününün zaten İpekyolu üzerinde olduğu görünüyor. Bitlis coğrafya olarak önemli bir yer. Üye olarak seçilmemizin diğer bir nedeni ise Ahlat ilçesindeki Selçuklu Meydan Mezarlığında yaptığımız çalışmalar.'
Ahlat'ta, Selçuklu Meydan Mezarlığı, kümbetler ve bunların kayıt altına alınarak dijital ortama aktarılması için üç çalışma yürüttüklerini anlatan Doğru, bu eserleri arşivleyerek kayıt altına almak istediklerini ifade etti.
Gelişen dünyada gerek fiziki koşullardan gerekse yapay yollarla eserlerin tahrip olabileceğini vurgulayan Doğru, 'Bunları dijital ortamlarda kayda aldığımızda tahrip olsa bile ilk durumlarına uygun restore edilebilecek. Üniversite olarak bulunduğu yörede tarihi eserleri konu alıyoruz. Bitlis'teki bütün eserleri kayda alıp, hepsini tarayıp ve turizme en kısa yoldan nasıl kazandırılabilir diye çalışıyoruz. Türk Üniversiteler Birliğine üye olmakla beraber çok farklı kültürel etkinlikleri yaparak üniversitemizin, Türk dünyası içinde parlayan yıldız olmasını ve bu konularda da ilkler arasında lider konuma getirmeyi hedefliyoruz. Bütün çalışmalarımızı bu çerçevede gerçekleştirmek istiyoruz.' diye konuştu.
BEÜ, Türk Üniversiteler Birliği Üyesi Oldu
BEÜ Rektörü Prof. Dr. Doğru: 'Türk Üniversiteler Birliğine üye olmakla beraber çok farklı kültürel etkinlikleri yaparak üniversitemizin, Türk dünyası içinde parlayan yıldız olmasını ve bu konularda da ilkler arasında lider konuma getirmeyi hedefliyoruz'