BEUN Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Ögretim Elemanlarinin Projesine TÜBITAK'tan Destek

BEUN Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Ögretim Elemanlarinin Projesine TÜBITAK'tan Destek

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü ögretim elemanlarinin projesi TÜBITAK 2501 destegi almaya hak kazandi.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dali bünyesinde görev yapan Dr. Ögr. Üyesi Alexey Yanchukov’un yürütücüsü olarak ABD Ulusal Bilim Vakfi (NSF) ile Ikili Is Birligi Programi kapsaminda sundugu “Türkiye’ye Özgü Bir Yeralti Kemirgeni Olan Körfarede (Nannospalax Sp.) Genom Yapisal Varyasyonunun Tükürük Bezlerinde Ifade Edilen Genlere ve Gen Ailelerine Odaklanarak Arastirilmasi” baslikli proje, TÜBITAK 2501 destegi aldi.

Dr. Ögr. Üyesi Alexey Yanchukov’un yürütücüsü oldugu proje ekibinde, projenin ABD’li ortagi olarak Buffalo Üniversitesinden Prof. Ömer Gökçümen, Arastirmaci olarak ise Izmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Gida Mühendisligi Bölümünden Prof. Dr. Efe Sezgin, BEUN Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dali Dr. Ögr. Üyesi Faruk Çolak ve BEUN Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Ana Bilim Dali mezunu Dr. Ortaç Çetintas yer aliyor.

Prof. Mustafa Sözen rehberliginde 2008 yilindan bu yana BEUN Moleküler Sistematik Laboratuvari’nda yürütülen ve körfareler (Nannospalax sp.) üzerine uzun vadeli bir arastirma programinin devami olan proje, TÜBITAK 1001 projesini (2020-2023) aldiktan sonra yogunlastirildi. Yeni NSF (Amerikan Ulusal Bilim Vakfi)-TÜBITAK projesinde, Anadolu’nun çesitli bölgelerinde yayilis gösteren farkli körfare popülasyonlarinin on yeni tam genomu dizinlenecek ve birlestirilecek. Bu çalismayla, körfarelerin kromozomal çesitliliklerinin ve evrimlerinin nedenlerini anlamak hedefleniyor. Ayrica körfarelerin genom yapilari hakkinda elde edilecek yeni bilgiler, kanser direnci, hipoksiye tolerans ve uzun ömürlülük gibi konulara isik tutabilecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile