Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen ‘Beyaz Kalpler’ projesi sayesinde eğitim hayatını sürdüremeyen ve sosyal grubunda bulunan gençler tespit edilip geç olmadan hayata geri kazandırılıyor. Ekonomik ya da ailevi sebeplerle eğitim hayatına devam edemeyen veya okula devam sorunu yaşayan ve ergenlik problemlerini çözemeyen gençlerin eğitime geri kazandırılması sağlanıyor. Çok yönlü rehabilitasyon programları uygulanarak tedavi edilen gençler meslek sahibi olma imkanı buluyor.
Terörden, küçük yaşta evliliğe kadar tüm sorunlar çözülüyor
Beyaz Kalpler projesi kapsamında terör, madde bağımlılığı, erken evlilik ve kişilik bozuklukları gibi pek çok olumsuzluğa cevap veriliyor. Projeden faydalanmak için 12 ile 18 yaşları arasında olmak gerekiyor. Proje kapsamına alınacak kişiler alanında uzman kişiler tarafından okullarda yapılan incelemelerde belirleniyor. İncelemelerin ardından uzmanlar risk grubunda bulunan gençlerin aileleriyle görüşüyor ve gençlerin merkeze kayıtlarını gerçekleştiriyor. Okulu ve liseyi ve açık liseyi bırakan kişiler ise muhtarlar sayesinde bildiriliyor.
12 farklı alanda eğitim veriliyor
Merkeze alınan çocuk ve gençlere başarı grafiklerinin yükselmesi için yaklaşık bir yıl kadar eğitim veriliyor. Eğitimler öğrenim seviyelerine göre ortaokul ve lise olmak üzere iki grupta yürütülüyor. Öğrencilere bilgisayar, değerler eğitim kadar 12 ayrı branşta eğitim veriliyor. Verilen eğitimler kapsamında çocuklarda ve gençlerde özgüven artışları, toplumla iletişim kurabilme, kendine ifade etme, aile ilişkileri gibi birçok hususta gelişme sağlanıyor. Ayrıca psikolojik ve sosyal desteklerin yanı sıra gençlere bedensel gelişimleri için sportif alanda da destek veriliyor. 13 farklı dalda spor yapma imkanı sunuluyor. Başarılı sporcuların çıkması hedefleniyor.
Türkiye’de ilk önleyici sosyal proje
Türkiye’de önleyici sosyal proje kapsamın ilk olan Beyaz Kalpler’de eğitim alan öğrenciler her sabah evlerinden servis ile alınıyor. Öğle yemekleri ise merkezde yeniyor. Merkez yetkilileri 3 yıllık zaman diliminde yaklaşık 4 bin gençle temas sağladı. Risk grubuna giren 250 gence eğitim verildi.
3 yıl içerisinde mesleki eğitim sertifikası alan 51 genç iş sahibi oldu. İzmit, Başiskele, Derince, Gölcük ve Kartepe olmak üzere 5 ilçede yürütülen projede 40 öğrenci eğitim alınıyor. Merkezin ve öğrencilerin tüm ihtiyaçları Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanıyor.
“Burası benim hayatımın dönüm noktası oldu”
Proje kapsamında eğitim alan 19 yaşındaki Fatih Kökyar şu an dizi oyunculuğu yapıyor. Merkeze geldikten sonra hayatının değiştiğini ve dizi oyunculuğuna başladığını belirten Kökyar, “Çalıştığım sırada babam beni aradı Beyaz Kalpler Eğitim ve Gelişim Merkezi yetkililerinin kendisiyle görüştüklerini söyledi.
Beni merkeze kayıt ettirmek istiyorlarmış. Biz de hemen kabul ettik. Burası benim hayatımın dönüm noktası oldu. Merkeze gelmeye başladıktan sonra oyunculuk kurusuna yazıldım. Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı’nın hocalarından ders aldım. Şu an Sekapark Film Platosu’nda çekilen ‘Payitaht: Abdülhamit’ dizisinde çeşitli roller alıyorum” dedi.
“Hayatım bir amaç kazandı”
Hayatının bir amaç kazandığına dikkat çeken Kökyar, “Artık bu hayatta bir amacım var. Liseyi açık öğretimden bitirdim. Üniversite sınavlarına hazırlanıyorum. Elektrik teknisyenliği okumak istiyorum. Bir de oyunculuğa devam edeceğim. İki meslek sahibi olmak benim için önemli. Bu projeyi hayata geçirenlerden Allah razı olsun. Bizim üzerimizde emekleri çok” diye konuştu.
“Mutfakta olmayı çok seviyorum”
Beyaz Kalpler sayesinde başarıya ulaşan bir başka isim ise 17 yaşındaki Aslı Akgün. 15 yaşında meslek hayatına atılan Akgün 17 yaşında Beyaz Kalplere katıldı.
Akgün aldığı eğitim sayesinde Kore mutfağı ustası oldu. İlk başlarda eğitim almak istemediği ve direndiğini söyleyen Akgün, “Mutfakta olmayı çok seviyordum. Yemek yapmak beni mutlu ediyordu. Babam ve 8 amcam da aşçıdır. Beyaz Kalpler’de 8 ay eğitim aldım. Bu süre zarfında Kore mutfağına merak saldım ve kendimi bu alanda geliştirdim. Daha sonra işe girdim ve Kore yemekleri yapmaya başladım. Babam Japonlarla çalıştığı için Japon mutfağını iyi bilir. Ben de zıt bir mutfak seçtim ve Kore mutfağını öğrendim. Kore yemeklerini de çok seviyorum. Türk mutfağından yemekler yapıyorum. Hedefim, tüm ülkelerin mutfağını öğrenip bu alanda usta bir aşçı olmak” şeklinde konuştu.
“İnsanları sevmeyi ve sevgiyi öğretiyorlar”
Beyaz kalplerin kendisi için bir aile olduğunu vurgulayan Akgün, “Benim bir ailem var ama canımdan kanımdan olmayan Beyaz Kalpler yöneticileri, çalışanları da benim ikinci ailemdir. Burada insanları sevmeyi ve sevgiyi göstermeyi öğrendim. Hem bir meslek sahibi oldum hem de bir aile kazandım” ifadelerini kullandı.
Beyaz Kalpler Gençlere Umut Dağıtıyor
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Beyaz Kalpler projesi çeşitli sebeplerle eğitim hayatına devam edemeyen gençlerin, başarı grafiğini yükseltmesini ve yeteneklerine göre meslek sahibi olmasını sağlıyor.