Ülkenin çesitli bölgelerinde etkili olan kar yagisi, bu hafta yerini günesli havaya birakti. Günesten gelen ultraviyole isinlari da karli ve buzlu zeminlerden yansidiginda direkt gözlere ulasiyor. Bu da kisilerde ’kar körlügünü’ tetikliyor.
Düzce Akçakoca Devlet Hastanesi Göz Hastaliklari Uzmani Opr. Dr. Gülçin Ergeldi, vatandaslara uyarilarda bulunarak, karla kapli alanlarda veya buzlanmanin oldugu yerlerde günes gözlügü takilmasi gerektigini dile getirdi.
"Gözlük kullanin"
Özellikle karla kapli alanlar ve buzlanmanin oldugu yerlerde günes yansimasi ile birlikte ultraviyole isinlarinin gözü etkiledigini ve bu sekilde kar körlügü hastaligina sebep oldugunu söyleyen Gülçin Ergeldi, "Günesten gelen ultraviyole isinlarin, kardan ve buzdan yansimasi sonucunda göze gelmesiyle kar körlügü dedigimiz bir rahatsizlik olusuyor. Bunun sonucunda yaklasik 6-8 saat görmede bulaniklik, gözde batma, yanma, yabanci cisim hissi, sulanma ve göz kapaklarinda kasilma sikayetleri oluyor. Bu sikayetler genellikle birkaç hafta sürebiliyor. Böyle bir durum oldugu zaman ilk yapmak gereken sey soguk uygulamak, gözleri bol su ile yikamak ve suni göz yasi tedavisi uygulamak. Eger bu sikayetler devam ederse bir göz hastaliklari uzmanina basvurmak iyi olur. Bu ultraviyole isinlardan korunmak için ultraviyole filtreli bir günes gözlügü veya kayak ortaminda ise bir kayak gözlügü kullanmak bu hastaliktan korunmakta faydali olacaktir" ifadelerini kullandi.
Beyaz Örtünün Büyüsüne Kapilmayin
DÜZCE – Bembeyaz görüntüsüyle kendine hayran birakan kar, kimi zamanda göz sagligini kötü etkileyebiliyor. Göz Hastaliklari Uzmani Gülçin Ergeldi, artis yasayan ’kar körlügü’ vakasi hakkinda bilgilendirmelerde bulundu.