Toplantıya Didim Kaymakamı Ali Katırcı, Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı İlçe Tarım Müdürü İsmail Efe, Belediye Meclis Üyeleri, Didim Kent Konseyi Başkanı Osman Ayyıldız, Didim Ticaret Odası Başkanı Ufuk Döver, Didim Turizm Derneği Başkanı Deniz Atabay, Didim Ticaret Odası Meclis Başkanı Ümit Soneren, Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir, Diversey yetkilileri ve esnaflar katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Didim Kent Konseyi Başkanı Osman Ayyıldız, kent konseyi tarafından hazırlanan projenin esnafın yapısı ve diğer yerlerin düşünülmesi neticesinde ortaya çıktığını belirterek, "Gönüllülük esasına dayalı bir proje hazırladık ve belediyeye sunduk. Yapılan çalışmalar neticesinde bu aşamaya gelindi. Didim'de turizm bir adım daha öne götürülmesi ve bunu da rekabet çerçevesinde yapılması amacıyla bu projeyi başlattık. Projenin bu noktaya gelmesinden mutluyuz" dedi.
Didim Turizm Derneği Başkanı Deniz Atabay da, ortak iş yapma kültürünün başlanması ve oluşturulan birlikteliğin önemine dikkat çekerek, "Dünyada herkes turizm ve işletmecilik yapıyor. Her yerin çekiciliği var. Önemli olan ilçe olarak ta bizimde ön plana çıkmamız. Bu proje hijyen ve kalite anlamında işletmelere yarar sağlayacak. Gönüllülük esasına göre de yapılması, işletmelere de işlerine ve hijyene ne kadar önem verdiğini de ortaya koyacak. Bu anlamda projenin fayda getireceğini düşünüyorum" diye konuştu.
Belediye Başkanı Mümin Kamacı ise, 1 yıl önce başlanan çalışmada esnafın ve vatandaşın katılımının önemli olduğunu kaydetti. Kamacı, çalışmanın bir bütünlük içerisinde yapılmasının gerekliliğin ortaya koyarak, "Didim olarak projeye sahip çıkmalıyız" şeklinde konuştu.
Kaymakam Ali Katırcı da, gönüllülük esasına göre yapılan bu projeyi desteklediklerini ifade ederek, şunları söyledi: "İlçemizde 3 bin esnaf var ve hepsini kurumlarla ne kadar denetlenebilir; yılda bir yada iki kez. İnsanlarında bu anlamda işletmelerden beklentileri de farklı; bu proje beklentiler anlamında önemli bir proje ve Türkiye'ye örnek olabilecek bir çalışma"
Kaymakam Katırcı, 2010 yılının ilk 5 ayında 671 işyerinin denetlendiğini ve 28 işyerine ceza kesildiğini anımsatarak, "Ceza kesmek sorunları çözmüyor; işletmeler bu açıdan konuya bakmalı ve en iyi şekilde hizmet vermeyi amaç edinmeli; yani iş yerlerine kendileri ve çalışanları sahip çıkmalı. Biz de bu tür çalışmalarla kendilerine destek olmaya çalışıyoruz" dedi.
Dıversey yetkilisi Tola Akartuna ise, temiz ve güvenilir şartlarda gıda tüketilmesi sağlamak amacıyla belediyelerle işbirliği yapılarak projenin hazırlandığını açıklayarak, "Hizmet ve değişim odaklı toplum sağlığına ve hijyene önem veren projemizde Didim halkına ve Didim'e tatile gelenlere güvenli gıda konusunda bilinçlendirmeyi hedefliyoruz" dedi.
İstanbul Beyoğlu ve Bursa'dan sonra Didim'in bu konuda çalışma başlatan 3. belediye olduğunu belirten Akartuna, şöyle konuştu: "Proje kapsamında diversey uzmanları tarafından belediye zabıtalarına ve gıda mühendislerini eğitimler verilecek. Yine aynı uzmanlar tarafından başvuran işletmelere eğitimler verilecek. Ardından denetimler yapılacak ve yıl boyu açık olan yerlere yılda iki kez, 6 ay açık yelere yine 3 ayda bir kez olmak üzere iki kez denetleme yapılacak. Başvuran işletmeler arasında beyaz zambağa almaya hak kazananlara ilk olarak sertifika ve stikırlar verilecek. Ardından Denetimlerde başarılı olanlara beyaz zambak bayrağı asılacak"
Toplantının ardından kokteyle geçilirken, 24 Haziran Perşembe saat 14.30'da gıda işletmecilerine yönelik olarak Didim Ticaret Odasında toplantı yapılacağı bildirildi.
'Beyaz Zambak' Projesi Tanıtım Toplantısı
Didim Kent Konseyi tarafından projesi hazırlanan ve Didim Belediyesi tarafından uygulamaya konulacak "Beyaz Zambak" projesi kamuoyuna tanıtıldı.