Beydağ Barajı’ndan Salınan Su Tartışma Konusu Oldu

Beydağ Barajı’ndan Salınan Su Tartışma Konusu Oldu

CHP Ödemiş İlçe Başkanı Mehmet Eriş’in, DSİ'nin Beydağ Barajı'ndan su bırakılmasına yönelik eleştirilerini, Bayındır Belediye Başkanı Mehmet Kertiş bir açıklama yaparak eleştirdi.

Kertiş, barajdan su salınmasını eleştiren Eriş için “Çiftçi mi, Ödemiş mi yoksa Küçük Menderes düşmanı mı?” ifadelerini kullanarak, barajdan salınan su sayesinde Bayındır’da bazı üreticilerin ikinci ürününü ekmeye başladığını vurguladı. Kertiş açıklamasında, 1994 yılında temeli atılan, yapımı bir türlü bitmeyen Beydağ Barajı'nın 2007 yılında bitirilip barajda su tutulmaya başladığını belirterek şöyle konuştu: "2009 yılından itibaren 80.000 dekarlık tarım arazisinin sulanmasını sağlamak için DSİ Genel Müdürlüğü tarafından Beydağ Barajından Küçük Menderes nehir yatağına su salımı yapıldı. Nehir yatağına bırakılan su ile Bayındır, Tire, Torbalı, Beydağ ve Ödemiş'te nehir kenarında arazileri bulunan çiftçiler yararlandığı gibi, çiftçiler tarlalarına ikinci ürün de ekmeye başladı.

"
Barajdan Su ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun destekleriyle 4 yıldan beri Küçük Menderes nehrine su bırakıldığını anlatan Kertiş, şunları söyledi: "Yaz mevsimiyle barajdan salınan suyla Küçük Menderes ovasında 80 bin dekarlık bir arazi sulanmaktadır. 200 milyon metreküp yeraltı suyu yeraltından çekilmediği için yeraltı suları korunuyor. Bayındır 7 milyon TL, Torbalı 5 milyon TL, Beydağ 5 milyon TL, Tire 10 milyon TL, Ödemiş 28 milyon TL ve tüm Küçük Menderes havzasında 153 Kw saat ve 55 milyon TL'lik elektrik tasarrufu yapıldı ve bu paraların çiftçimizin cebinde kalması sağlandı. 3 Ekim 2015 tarihinde bitirilmesi hedeflenen Ödemiş-Beydağ sulama çalışmaları halen devam etmektedir. Proje devam ederken, Küçük Menderes çiftçisinin sulama maliyetlerini aşağıya çeken su salınımına neden karşı çıkılıyor? Çiftçiye destek olan bu uygulamaya karşı durmak çiftçiye dost olmak mı düşmanlık yapmak mı onu Küçük Menderes'teki çiftçilerimizin takdirine bırakıyorum. Kimse çiftçinin ekmeğiyle oynamasın. Ödemiş CHP İlçe Başkanı Mehmet Eriş'e soruyorum. Çiftçi bu su sayede ikinci ürününü ekmesin mi? Sulama projesi bitmediği için barajdaki su buhar mı olsun? Çiftçi baraj suyu sayesinde biraz daha para kazansa suç mu?”

AÇIKLAMALARIMDAN BAŞKA ANLAM ÇIKARMAMALI
CHP Ödemiş İlçe Başkanı Mehmet Eriş de, Beydağ Barajı’ndan su salınmasıyla ilgili yaptığı açıklamaya ilişkin kendisine sert eleştiriler yönelten AK Parti’li Bayındır Belediye Başkanı Mehmet Kertiş’e yanıt verdi.

Eriş, açıklamalarının Kertiş tarafından iyi anlaşılamadığını belirterek, çiftçiyi bu kadar düşünenlerin saman ithal edilirken, sütler dökülürken, 12 kilo patatesle 1 bardak çay içilebilirken nerede olduklarını sordu.

Eriş, salınan suyun kullanılandan fazlasının israf olduğuna dikkati çektiğini belirterek şöyle konuştu: “Barajdan bu şekilde su salınmaya devam edilirse, barajın toplam kapasitesinin sadece üçte biri kadar su kalacağı bilinmekte. DSİ’den aldıkları rakamlarla konuşmak kolay. Ama daha ıslah devam ederken Kazanlı’da, Balabanlı’da nehir yatağına verilen suyun tarlaları nasıl yarıp geçtiğini, arazilerin nasıl bozulduğunu gelip görsünler. Tüm havza için sevindirici bir gelişme olan ıslah çalışmalarının nasıl sekteye uğradığını, üreticinin ne kadar zarar gördüğünü, ıslah çalışmalarında yaşanan gecikmenin neye malolduğunu rakamlarla açıklasınlar. Biz bu açıklamayı yaparken, DSİ yetkililerinin de baraja su salınmasını istemediğini biliyorduk. Bu kararın nasıl siyasi bir baskıyla alınmış karar olduğunu bir kez daha yinelemek durumundayım. DSİ, yetkililerinin niye barajdan su vermek istemediklerini bir araştırsın, yetkililerine bir kulak versinler. Nehir yatağına salınan suyu üretici kovayla doldurup tarlasına götürmüyor. Bunun için bir pompa çalıştırıyor. Bunun da bir maliyeti var. Keşke Beydağ Barajı’ndan bir kapalı kanal olsa da ihtiyaç kadar su Bayındır’a gitse. Ama sulama projesi bellidir. Şu sistemle suyun israfını zaten engelleyemezsin. Bayındır’ın tarımsal sulama ihtiyacının çözümü de o bölgede yapımı devam eden, yapımı gündemde olan gölet ve barajlardır. Sayın Kertiş de ilçenin bir yöneticisi olarak bu barajların yapımı ve bir an evvel hizmet vermesiyle ilgilenmelidir. Barajdan salınan suyun kullanılan miktardan daha fazlası israf olurken bu topraklarda yaşayan insanlar olarak nasıl susalım? Bu baraja da suyuna da sulama kanallarına da çıkmalıyız ki çiftçi yıllardır hayalini kurduğu barajdan en iyi şekilde yararlanabilsin"
Eriş, çiftçiyi bu kadar düşünenlerin, "ithal anguslar gelirken, süt yola dökülürken, saman ithal edilirken, çiftçinin elektrik saatleri borçtan dolayı sökülürken" nerede olduklarını sordu. Eriş, konuşmasında, "Toprağa tohum atıp, borç biçilirken niye sesleri çıkmıyordu? Patatesin kilosu 5 kuruşa giderken, 12 kilo patatesle bir bardak çay içilirken neredeydiler" diye sordu

Cumhuriyet Halk Partisi olarak hep çiftçinin yanında olduklarını anlatan Eriş, sözlerini şöyle tamamladı: "Onun sorunlarını hep yüksek sesle dile getirdik, çare olmaya, çare bulmaya çalıştık. Eğer çiftçi düşmanı arıyorlarsa çiftçiye mazotu fahiş fiyata verip gemilere ucuz fiyata verenlere baksın. Çiftçi düşmanı arıyorlarsa sulama mevsiminde üreticinin elektrik saatini sökenleri görsünler. Ülke samanı bile ithal eder gelmiş durumdayken, kimin çiftçi dostu olmadığı ortadadır. Çiftçiyi bu kadar çok düşünüyorlarsa da mazotu gemiye verdikleri fiyattan çiftçiye versinler, üreticiye verilen elektriği ucuzlatsınlar. Bunun için siyaset yapsınlar. Benim sayın başkana tavsiyem okuduğundan başka anlam çıkarmadan üreticinin sorunlarına sahip çıkmasıdır”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile