“Beyin Göçü Durdu, Gurbetteki Bilim Adamlarımız Türkiye’ye Gelecek”

“Beyin Göçü Durdu, Gurbetteki Bilim Adamlarımız Türkiye’ye Gelecek”

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen, Türkiye’de beyin göçünün tersine dönmediğini fakat durduğunu belirterek, “Yurt dışındaki bilim adamlarımızı ülkemize çekmek için teşvikler oluşturmalıyız. Eskiden olduğu kadar beyin göçü olmayacak” dedi.

Türkiye’de beyin göçünün durduğunu belirten akademisyenler, gurbetteki Türk bilim adamlarının ülkeye dönmesi için yeni teşviklerin oluşturulması gerektiğini söylediler. BTÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen, kısa bir süre önce 10 günlük ABD seyahatinden döndüklerini belirterek, burada önemli izlenimler elde ettiğini ifade etti.

Türk bilim adamlarının Türkiye’ye gelme konusunda isteksiz olmadığını kaydeden Sürmen, “Gerçekten gençlerimiz yurt dışındaki kurumlar kadar olmasa bile kendilerine Türkiye’de biraz fırsat verildiğinde Türkiye’ye gelme konusunda o kadar da isteksiz değiller. Ama kendilerini üniversitelerimizin klasik sıkıntılarının olmadığı bir ortamda görmek istiyorlar. Yurt dışında huzurlu bir ortam bulduktan sonra maddi olarak çok da iyi olmasalar da onu tercih ediyorlar. Fakat Türkiye'de maddi açıdan yurt dışındaki kadar tatmin olmasalar bile, aynı ortama yakın bir ortam gördüklerinde Türkiye'yi tercih ediyorlar” diye konuştu.

“TÜRKİYE’YE BEYİN GÖÇÜ GELECEK”
Sürmen, Türkiye’de beyin göçünün durduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu yönde bir takım teşvikler gelse, bu çocuklarımız gerçekten buraya gelmekte istekliler. Belki beyin göçü tersine dönmüş olur diyemeyiz. Bu bana iddialı geliyor. Fakat beyin göçü duracak diyebiliriz. Eskiden olduğu kadar beyin göçü olmayacak. Türkiye'ye her zaman geldiğinden çok daha fazla beyin göçü gelecek. Yurt dışına giden öğrencilerimizin büyük bir kısmı yurt dışında kalmaktan vazgeçecekler" şeklinde konuştu.

BTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Ulcay ise, doktora, yüksek lisans öğrencileri ile 3. ve 4. sınıfa gelen başarılı lisans öğrencilerini araştırma ekiplerinin içerisine katmak istediklerini ifade ederek, “Dolayısıyla Bursa Teknik Üniversitesi’ne gelecek yeni öğrencilerin araştırma projelerinde yer alma ihtimali çok daha yüksek. Bu başka üniversitelere göre, bir araştırma üniversitesinde lisans talebesi olmanın avantajlarından bir tanesidir. Her yeni gelen öğrencimizle çıtayı yükselteceğiz. Yeni gelenlerin en az o çıta kadar ve o çıtanın üzerinde olmasını isteyeceğiz” ifadelerini kullandı.

"ÇITAYI YÜKSELTMEK MİLLİ BİR GÖREV"
BTÜ Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Kopmaz da, BTÜ’nün çıtasını yükseltmek zorunda olduklarını ifade ederek, “Biz bunu yapmak zorundayız. Bunun bilincindeyiz. Bunu açık konuşmak gerekirse milli bir görev olarak görüyoruz. Bizim bu başarımız kişisel başarıdan ziyade” açıklamalarında bulundu.

Rektör Sürmen ve Rektör Yardımcısı Ulcay’ın ABD’nin New York, Raleigh, Boston, New Orleans, Baton Rouge, Detroit, Ann Arbor, Chicago şehirlerinde bulunan çeşitli üniversiteleri ziyaret ettiği öğrenildi. Öğrenci ve öğretim üyesi değişim programı, ortak proje başvuruları, çift diploma, çift anadal ve bütünleşik lisans ve yüksek lisans konularında ön görüşmelerde bulunan üniversite yönetimi, ABD’li meslektaşlarından da bilgiler aldı .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile