LALE BİLDİRİCİ - Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Üsküdar-Beylerbeyi hattındaki sahil trafiğini rahatlatmak için açılan tarihi Beylerbeyi Sarayı Tünelinin bakım için kapatıldığını söyledi.
Türkmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1980'li yılların başlarında kapatılan tünelin yeniden geçtiğimiz eylül ayında ulaşıma açıldığını belirtti.
Tüneli özellikle Beykoz'dan gelmek isteyenlerin boğaz trafiğine takılmadan Üsküdar'a rahat ulaşmaları için açtıklarını ifade eden Türkmen, 'Tüneli küçük araçlara açtık. Büyük araçlara açmadık çünkü tünelin içi buna uygun değildi.' diye konuştu.
Tünelin işlediği süreç içinde, yolun altında birtakım bozulmalar olduğunu, zeminde taşların oynadığını dile getiren Türkmen, şunları anlattı:
'Birtakım zemin sıkıntıları yaşadık. Tünelin bu kullanımdan dolayı, üst kısmında taşları tutan sıvalar var, o sıvalarda dökülmeler ortaya çıktı. Tünelimiz, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon birimi tarafından alınan karar gereği kapatıldı. Şimdi bakıma alındı. Tünel yakında tamamlanıp tekrar açılacak. Hiç kimse endişe etmesin. Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu gözetiminde de restorasyonu yapılıyor. Tabi tarihi bir eser, tarihi bir doku var orada, onu bozmamamız lazım. Hemen hızlıca yeni bir tamir-tadilatla tüneli açacağız. Bir iki aya açılacak. Çok zor bir iş değil. Çünkü çok güzel estetik bir tünel. O güzelliği yok etmeyelim diye önceden bir tedbir almış olduk.'
Tünelin olağanüstü ilgi gördüğüne değinen Türkmen, Üsküdar'a gelmek isteyen vatandaşların, tünelden araçlarıyla geçerken çok keyif aldıklarını dile getirdi.
Tünel içinden geçilirken ayrı bir hava yaşandığına işaret eden Türkmen, 'Sadece ulaşım anlamında düşünmeyin. O tüneli, özellikle o güzelliği yaşamak için çok insanın tüneli tercih ettiğini biliyorum. Çok da güzel aydınlattık orayı, içerisindeki ışıklandırma güzel oldu. O güzelliği bizim insanlarımız yaşamaya devam edecek.' diye konuştu.
Türkmen, vatandaşlara yeni bir haber daha vermek istediklerini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdü:
'Üsküdar'a gelmek isteyen vatandaşlar tüneli kullanıyordu, şimdi bir de biz, bu Beylerbeyi Sarayı'nın girişinden itibaren, Hacı Sabancı Lisesi var hemen sağda, o liseye doğru çıkarken ek bir şerit yapıyoruz. Hafif bir kaldırıma da girmek suretiyle müzenin girişinden itibaren, müzenin otoparkı da var, oradan direkt Sabancı Lisesinin önünden Üsküdar'a gelenlere ek bir şerit açıyoruz. Hiç boğaz trafiğine girmeyecekler. Bu şeritle direk Üsküdar'a yukarıdaki tünelden kavuşmuş olacaklar. Bu da çok rahatlatacak. O projemize de bugün yarın başlıyoruz.'
- Üsküdar'da kentsel dönüşüm
Deprem Haftası'nda yapılan çalışmalardan bahseden Türkmen, depremin insanı öldürmediğini, öldüren ya da yaralayanın depreme dayanaksız yapılar olduğuna işaret etti.
Üsküdar'da özellikle kamu binalarında ciddi dönüşüm sağladıklarını dile getiren Türkmen, 'Üsküdar'da okulların yüzde 80'i dönüştü. Kamu binalarını, okulları yıktık yeniden yaptık ya da güçlendirerek depreme hazır hale getirdik. Şu anda Üsküdar'daki tüm camileri neredeyse tamamına yakınını yeniledik.' dedi.
Üsküdar'ın merkezi ve tarihi bir ilçe olduğunu dile getiren Türkmen, ilçede kaçak ve projesiz, ruhsatsız, iskansız yapının oldukça yoğun olduğunu anlattı. Bu anlamda Üsküdar'ın İstanbul'un tüm ilçelerinde olduğu gibi depreme hazırlık konusunda elini çabuk tutması gerektiğine dikkati çeken Türkmen, şöyle devam etti:
'Üsküdar'da son beş yılda kentsel dönüşüm noktasında önemli çalışmalarımız oldu. Her gün mutlaka kentsel dönüşümle ve planlarla alakalı, gerek çalışma arkadaşlarımız gerekse vatandaşlarla birlikte toplantılar yaptık. Mahallelerde kentsel dönüşüm ofisleri açtık ve vatandaşları bilgilendirdik. Üsküdar'da son 2 yılda yıkım için bin 400'e yakın bina yıkım ruhsatı aldı. Bunun 700-800'ü yıkıldı ve 500-600 daha var yıkılmayı bekleyen. Bunlar da inşallah hızlıca yıkılacak. Boğaz bölgesinde de 16 mahallemizde, 270 bin insanımızı ilgilendiren mahallelerde, 30 yıllık süre gelen imar sorununu aştık ki dönüşüm hızlansın.
Kirazlıtepe Mahallesi'nde de, Çamlıca Cami eteklerinde 180 dönüm bir alanı, dönüşüm alanı ilan ettik. TOKİ'yle protokol yaptık. Mesela orayı TOKİ'yle dönüştüreceğiz. Bu günlerde vatandaşlarla birebir görüşmeleri başlatıyoruz. Çok güzel bir proje yaptık yani Üsküdar’ın gelecek 3 yılı, 5 yılı, 10 yılı kesinlikle bu dönüşümde çok çok önemli adımlar attığı yıllar olacak. Çok önemli sorun özellikle boğaz bölgesine imardı, onu da çözdüğümüze göre artık Üsküdar'ı kentsel dönüşümde tutabilene aşk olsun.'
Üsküdar'da kentsel dönüşüme de 'örnek dönüşüm' adını taktığını aktaran Türkmen, şu bilgileri verdi:
'Bu dönüşüm anlayışımıza göre Üsküdar halkı dönüşüm sonunda yine evinde kalacak, yerinde dönüşüm herkesi yine kendi yerinde sokağında, mahallesinde kalacak şekilde dönüştüreceğiz. Yerinde dönüşüm diyoruz, örnek dönüşümden bir alt başlığı bu. İkincisi de gönüllü dönüşüm. Törenle yıkacağız evlerini öyle düşünün. Hedefimiz budur, öyle bir imar getirdik. Üçüncü de Üsküdar evleri yapacağız. Üsküdar'ın güzelliği, estetiğini yansıtan Üsküdar evleri geleneğini başlatmak istiyoruz. Madem ki biz bu binaları yıkıp yapacağız, bunu yeni bir dönüşümle gerçekleştireceğiz. Otoparksız hiçbir projeye de geçit vermeyeceğiz. Dönüşümün sonunda Üsküdarlıların artık araçları sokaklarda değil, apartmanların altında, zemin altındaki otoparklarda daha güvenli olacak.'
Beylerbeyi Sarayı Tüneli Yenileniyor
ÜsküdarBeylerbeyi hattındaki sahil trafiğini rahatlatmak için geçtiğimiz yıl eylül ayında açılan tarihi tünel bakım için trafiğe kapandı Üsküdar Belediye Başkanı Türkmen: 'Tünelimiz, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon birimi tarafından alınan karar gereği kapatıldı. Şimdi bu anlamda bakıma alındı. Tünel yakında tamamlanıp tekrar açılacak' 'Tünelde, bu süre içerisinde yolun altında birtakım bozulmalar oldu, zeminde taşlar oynadı. Birtakım zemin sıkıntıları yaşadık'