Beylikdüzü Belediyesi Çocuk Alerjisi İle İlgili Vatandaşları Bilgilendiriyor

Beylikdüzü Belediyesi Çocuk Alerjisi İle İlgili Vatandaşları Bilgilendiriyor

Beylikdüzü Belediyesi, “Toplumda Çocuk Alerjisi ve Sağlıklı Beslenme Farkındalığı” eğitimlerinin ilkini gerçekleştirdi. Her 10 çocuktan birinin astım olduğunu belirten Prof. Dr. Yonca Tabak, kış enfeksiyonları gibi başlayan birçok rahatsızlığın alerji ve reflüye doğru nasıl ilerlediğini ve hastalık aşamalarını ortaya koydu.

Beylikdüzü Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü, son yıllarda sıkça karşılaşılan alerji ve reflüye karşı harekete geçti. “Toplumda Çocuk Alerjisi ve Sağlıklı Beslenme Farkındalığı” eğitimlerinin Beylikdüzü Kültür Merkezi’nde başladığı ilk seminere Beylikdüzü’nde yoğun bir katılım vardı. Beylikdüzü’nde yaşayan ve tuttuğu blog sayfası ile büyük bir alerjik aile oluşturan Bahar Elkovan’ın girişimleriyle harekete geçen Beylikdüzü Belediyesi alerji eğitimleri ayda bir kez olmak üzere dört kez tekrarlanacak. Eğitimleri, Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak ile Uzman Psikolog Atila Bozkurt veriyor. Alerjik ailelerinin ve bölgedeki tüm eğitim kurumlarının katıldığı eğitim öncesinde “Sağlıklı Çocuk Beslenmesi Projesi” konulu bir anket yapıldı. Ayrıca ailelere Tabak’ın "Çocuklar ve Alerji" adlı kitabı hediye edildi. Farkındalığın ilk adımının atıldığı eğitime ailelerin yanı sıra bölgedeki eğitim kurumları ve meclis üyeleri de katıldı.

“ALERJİ, ÇOCUK BÜYÜDÜKÇE GEÇEN BİR HASTALIK DEĞİLDİR”

Çocukta alerji ve reflü konusunda farkındalık oluşturmaya çalışan eğitimlerin ilkinde Prof. Dr. Tabak, çocuğun alerjik mi, grip mi, nezle mi olduğunu iyi analiz etmek gerektiğini belirtti.

Bilinçli ilaç kullanımının zarar değil yarar sağladığını söyleyen Tabak, özellikle antibiyotiğe ne zaman başvurulacağına dikkat çekti. Soğuk algınlıklarında viral bir durum varsa antibiyotik verilmediğini ancak geçmeyen bir durum varsa antibiyotik kullanılabileceğini vurguladı. Tabak, “Alerji çocuklarda büyüyünce geçer mi?” sorusuyla sık karşılaştığını ifade ederek, “Kendi haline bırakıldığında alerji büyüdükçe geçen bir hastalık değildir. Doğru teşhis ve tedavinin uygulanması gerekir” diye konuştu.

“HER BEBEK MİDE KASI GEVŞEK OLDUĞU İÇİN REFLÜYE YATKINDIR”

Kış enfeksiyonları dahilinde geniz akıntısı, alerji, reflü öksürükleri olmak üzere 3 tip öksürük olduğunun altını çizen Tabak, hastalık 10 günde geçiyorsa normal, geçmiyorsa anormal bir durumun olabileceğini belirtti.

Tabak, “Bazı durumlar kırmızı alarm sayılmalı. 10 günden uzun nezleyi yılda 3 kereden fazla yaşıyorsa dikkat etmelisiniz. Her 10 çocuktan biri astım olabiliyor. Eğer çocuğunuz tıkandığında nefes açıcı buhar iyi geliyorsa astım teşhisi konabilir. Ayrıca her bebek mide kası gevşek olduğu için reflüye yatkındır. Bariz reflüde kusma, gizli reflüde iştahsızlık, sebepsiz gece ağlamaları, ağız kokusu, diş gıcırtdatma, çürük, hıçkırık ve ses kısıklığı vardır” dedi.

Tabak, alerjinin bütüncül bir hastalık yapısı taşıdığını söyleyerek, alerji deri testlerinin her yaştaki çocuğa yapılabildiğini ancak bazen 3 yaş altındakilerde doğru sonuç çıkmadığını ekledi.

“GECE SÜTÜ BALGAM NEDENİ”

Astıma karşı alınabilecek önemlerden de bahseden Tabak, 1’inci basamakta ev içinde toz, koku, deterjan ve rutubete karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

2’nci basamakta ilaç- sprey kortizon, buhar makinesi tedavisi, 3’üncü basamakta dil altı aşı tedavisi, 4’üncü basamakta ise reflü tedavisi yapıldığını anlattı. Reflü ve astımı tetiklemeyecek sağlıklı beslenme alternatiflerinin hayati önem taşıdığını söyleyen Tabak, çok çikolata tüketen çocuklarda gizli reflü olabileceğini, kafein içeren kakao yerine keçiboynuzu pekmezi, kabak tatlısı, annenin kendi denetiminde yaptığı meyveli pasta, ev yapımı poğaça, tarçınlı- havuçlu kek gibi alternatiflerin doğru sayıldığını belirtti.

Gece sütünün de sakıncalı olabileceğine dikkat çeken Tabak, “Gece sütü balgam nedeni. Gevşek mideden yukarıya asit çıkıyor” dedi.

Uzman psikolog Atila Bozkurt ise alerjik çocuğun ve ailenin psikolojisini ele aldı. Bozkurt, gittiği ortamda tabağı diğerlerinden farklı olan çocuğa bu durum nasıl ifade edilmeli konusunu, anne babaların kaygıları ve nasıl üstesinden gelinebileceğini detaylıca anlattı. Ayrıca alerjinin ötesinde de çocuğun gelişim psikolojisi üzerinde duran Atila Bozkurt ve Prof. Dr. Yonca Tabak’ı aileler soru yağmuruna tuttu. Sağlık İşleri Müdürü Fatma Hoşgöz bir sonraki eğitim için hazırlıkların yapıldığı ve eğitim tarihlerinin en yakın zamanda bildirileceğini söyledi.

Ailelerin merak ettiği birçok soruya yanıt bulduğu eğitimlerde uzman doktorlara Sağlık Komisyonu Başkanı ve Meclis Üyesi Ahmet Bağbekleyen ve Sağlık Komisyonu Üyesi ve Meclis Üyesi Nejla Kotil çiçek takdim etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile