ABD'li bilim adamları kök hücreyi beyin hücresine dönüştürmenin yolunu buldu. Nörolojik hastalıklar ve yaralanma sonucu beyin hasarının tedavisine umut olacak yöntem Obama'nın desteklediği 100 milyon dolarlık beyin araştırması projesi çalışmaları sırasında bulundu.
California Üniversitesi'nden Richard Lerner liderliğinde yapılan araştırmada kemik iliğinden alınan kök hücreye spesifik bir antikor enjekte edildi. Kök hücre beyaz kan hücresine dönüştü. Ardından beyaz kan hücrelerinden beyin hücreleri elde edildi. İngiliz Telegraph gazetesine konuşan Prof. Dr. Lerner, 'Yöntem sayesinde kişinin kendi kök hücresinden dönüştürülen beyin hücreleri sayasinde hasar görmüş sinirleri onarabileceğiz ' dedi.
İnsanlar üzerinde denenecek
Vücudun bağışıklık sisteminde çok önemli bir rolü olan antikorlar, bir tür proteindir. Herhangi bir enfeksiyon ya da hastalık durumunda antikorlar bağışıklık sistemine destek olmak için harekete geçiyor. Bu görevi beyaz kan hücrelerine alarm vererek bakteri ve virüslere saldırarak yerine getiriyor. Lerner ve arkadaşları antikorun kemik iliğinde aktive olduğunu belirledi. Ancak burada kök hücre olarak büyümek yerine sinir hücrelerine dönüştüğünü gözlemledi. Genetik araştırmalar antikor ile kök hücreden oluşturulan sinir hücresinin beyinde aktif olarak gelişebileceğini gösterdi. Teknolojinin hayvan testlerinin ardından ardından insanlar üzerinde deneneceği bildirildi.
Beyni kökten inşa etmenin yolu bulundu
California Üniversitesi araştırmacıları kemik iliğinden alınan kök hücreyi beyin hücresine dönüştürmenin yöntemini keşfetti. Yöntem nörolojik hastalıklar ve beyin hasarında kişinin kendi kök hücresiyle tedavi edilmesini sağlayacak.