Gölcük’te yasayan 52 yasindaki Ilkay Sirin, 1 yil önce kol kasilmasi ve istemsiz hareket sorunlari yasamaya basladi.
Birçok doktor ve hastaneye basvuran Sirin’e beyin tümörü tanisi konuldu. Kocaeli Sehir Hastanesi’ne yönlendirilen Sirin’in çekilen MR görüntülemeleri neticesinde, el ve kollarinin hareket merkezi üzerinde tümör tespit edildi. Riskli noktada yer alan, felç ve ölüme götürebilecek tümörün, ikinci evresinde oldugu anlasildi.
Kocaeli Sehir Hastanesi’nde görevli Beyin ve Sinir Hastaliklari Uzmani Op. Dr. Aykut Gökbel ve ekibi tarafindan Sirin’e nadir olarak kullanilan bir yöntem uygulandi. Ameliyatta önce uyutulan Sirin, beyindeki tümör bölgesine ulasildiginda anestezi ekibince uyandirildi. Her tümör parçasi alindiginda hastadan el ve kollarinin hareketliligi hususunda bilgi istendi. Bu sayede Sirin’in bir güç kaybi yasayip yasamadigi tespit edildi. Kocaeli’de ilk kez yapilan ameliyat basariyla gerçeklestirildi.
"Ameliyattan çiktiktan sonra rahatlik hissetim"
Ameliyat esnasinda uyandirildigini belirten Sirin, "Ben zorlu ameliyat oldugunu bilmiyordum. Tahmini olarak 2 saat ameliyat masasinda kaldim. Kafama dikis atilirken hissettim. ’Herhalde kafatasimi kesiyorlar’ dedim. Daha önce televizyon kanalinda izlemistim. Doktor hastayi ameliyat ediyor ve ona sorular soruyordu. Ben de bunu yasadim. Ameliyattan çiktiktan sonra rahatlik hissetim, o kasintilar geçti" diye konustu.
"Kocaeli’de yapilan ilk ameliyat oldu"
Tümörün yeri ve uygulanan teknik itibariyle beyin cerrahisinin zor ameliyatlarindan birisi oldugu ifade eden Beyin Cerrahi Uzmani Dr. Aykut Gökbel, "Bildigim kadariyla Kocaeli’de daha önce hiç yapilmamisti, uyguladigimiz bu teknikle Kocaeli’de yapilan ilk ameliyat oldu. Hastamiz bize nöbet, kol ve bacakta titreme sikayetiyle geldi. 13-14 ay önce bu sikayetlerle baska merkezlere basvurmus, orada çekilen MR’larinda hastanin hareket merkezi dedigimiz motor alaninda bir tümör saptanmisti. Tümör yer itibariyle çok zor bir alandaydi çünkü çikartilirken veya müdahale edilirken hastada birtakim geçici veya kalici felç bulgulari yapma ihtimali vardi. Bundan dolayi takip edelim diye söylenmis, bu takip sirasinda hastanin nöbetleri siklasmis, bundan sonra çekilen MR’larinda da tümörün yaklasik 2 katina kadar büyüdügü söylenmis. Fakat yeri kollarini oynatan bir merkezin üzerine oldugu için ameliyati çok riskli görülmüs ve tekrardan takip önerilmis. Hastamiz bize basvurdu, hastanemize geldi. Hastamizla konustuktan sonra cerrahi önerdik. Anestezi ekibimizle birlikte bu teknigi birlikte konustuk. Hastanemizde bunu yapabilecegimize karar verdigimizde, hastaya bunu anlattik. Ameliyat esnasinda yeni bir teknik uygulayacagimizi, bunun nasil olacagini, onunla birlikte detaylarini net olarak konustuk. Hastamizin tüm riskleri kabul edip ve bize de güvenmesi üzerine ameliyati planladik ve ortaya koyduk, gerçeklestirdik" ifadelerini kullandi.
"Tümör çikarilma asamasina geldiginde tekrar, anestezi ekibi tarafindan uyandiriliyor"
Ameliyatin uyumlu ekip çalismasiyla gerçeklestirildiginin altini çizen Dr. Aykut Gökbel, sözlerini söyle noktaladi:
"Ameliyat zor bir teknik çünkü ameliyat esnasinda hasta uyutulup, tümör çikarilma asamasina geldiginde tekrar anestezi ekibi tarafindan uyandiriliyor. Tümör çikarma asamasina geldiginde anestezi ekibimizle konusarak onlarin hastayi uyandirip, komutlarimiza yani uyaranlara, uyabilmesini sagliyor. Anestezi ekibine burada büyük bir is düsüyor ekibim bunu çok güzel bir sekilde gerçeklestirdi. Hastaya ameliyat esnasinda kolunu kaldirmasini, ayagini kaldirmasini, konusmasini istedik, tam anlamiyla bunlari gerçeklestirdi. Biz bu asamada tümörün tamamini çikarabildigimiz yerlere kadar çikarmaya çalistik. O esnada bir arkadasimiz hastaya sürekli komut verdi. Bu sayede hastada bir güç kaybi olmadigini gördük. Bu ameliyat teknigiyle daha güvenli oluyoruz. Hasta uyanik olmadigi zaman ameliyatta, ne kadar çikardigimizi, beynin neresine dokundugumuzu, dünyada gösterebilecek bir cihaz daha yok. Bu teknikle anlik, hastada bir kuvvet kaybi olup olmadigini görüyoruz. Hasta açisindan da çok sansliydik hastamiz gerçekten bilinçliydi. Ameliyat esnasinda strese girip genel durumu bozulabilirdi fakat hasta verdigimiz komutlara harfiyen uydu. Elini kaldirdigimizda kaldirdi. Bacagini çektirdigimizde çekti ve konustu, nasilsin dedigimizde bütün sorularimiza cevap verdi."
Beynindeki Tümör 'Konusarak' Çikarildi
Kocaeli’de bir hastanin beynindeki hareket merkezi üzerinde yer alan, felç ve ölüme götürebilecek tümör, nadir olarak uygulanan bir teknikle çikartildi. Hasta ameliyat esnasinda uyandirilirken, verilen komutlar esliginde tümör parçalari temizlenerek, basarili bir operasyon gerçeklestirildi.