Kamer İnşaat ortaklarından Levent Eyüpoğlu, Seyrantepe'deki atölyede gazetecilere çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Tavan ve duvarlardaki kabartmaların sökümü, restore edilmesi ve yerine konulmasının yaklaşık 20 aylık titiz bir çalışmayı gerektirdiğini anlatan Eyüpoğlu, çalışmaların şu an için Emek Sineması kapsamında yürütüldüğünü, Senkildoryan Binası için de ayrı bir planlama yapılacağını aktardı.
Atölyede 1100'e yakın parça bulunduğunu bildiren Eyüpoğlu, "Mimar ve restorasyon ekibimiz son derece tecrübeli. Biz sorumluluğu teslim ettik, sonuçta biz burada sadece projeyi yüklenen ekibiz. Esas işi yapan kadromuz işi biliyor" diye konuştu.
Perde, koltuk ve film gösterim makinelerinin başka bir depoda olduğu kaydeden Eyüpoğlu, "Sinema müzesi çalışmamız var. Lale Film'in Genel Müdürü Necip Sarıcı'nın bir koleksiyonu mevcut. Onun desteğiyle bir müze hazırlığımız olacak. Emek Sineması'ndan aldıklarımızı da kendisiyle paylaştık. Onlar da orası için hazırlanıyor. Birçok parça sonunda bir araya gelecek" bilgisini verdi.
Korunacak bütün parçalar çıkarıldıktan sonra binada başlayan yıkım çalışmalarının devam ettiğini anlatan Eyüpoğlu, sinemanın orijinaline bağlı kalınarak, localar da yapılacağını belirtti.
-İnşaat süreci belgesel olacak-
Eyüpoğlu, binadaki tarihi eserlerin söküm işleminin her anının kayıt altına alındığına vurgulayarak, "Elimizde 200 bine yakın fotoğraf var. Ayrıca video kaydı da var. Bütün bu yaşadıklarımızın, restorasyon döneminin ve açılışın görüntülerinin yer aldığı bir belgesel düşünüyoruz. Bu bina, bu kompleks bunu hak ediyor" dedi.
Emek Sineması'nın bir sinema zincirinin parçası olmayacağını bildiren Eyüpoğlu, şöyle devam etti:
"Eskiden de gidenler bilir, orası sadece sinema gösterilmek için kullanılmıyordu. Orada konserler, dans ve tiyatro gösterileri için kullanıyordu. Amacımız, Emek Sineması'nın İstanbul'un gösteri mekanlarından birisi olmasını sağlamak. Emek Sineması'nı, tiyatro performanslarının yanı sıra önemli filmlerin galalarının yapılabileceği bir sahne olarak İstanbul'a kazandırmak istiyoruz. Burayı, vakıf altında işleteceğiz. Her zaman söylüyorum; Beyoğlu'nda sinema salonları birer birer kapanıyor, bunları önlemek ve Beyoğlu'na sinemayı yeniden kazandırmak istiyoruz. Buna yönelik 10 sinema solunu yapıyoruz. Onların içinde, bir veya iki salonda bağımsız filmlerin gösterilebilmesini istiyoruz. Özellikle belirtiyorum, öndeki Senkildoryan Binası ile arkasındaki bina arasında bir sokak olacak. Bu sokak, güzel bir sokak olacak, İstiklal Caddesi'nden yürüyerek, Senkildoryan'a girebileceksiniz, oradan da Yeşilçam'a geçebileceksiniz."
-Söküm alanı bin 500 metrekare-
Söküm ve restorasyon çalışmaları hakkında bilgi veren restoratör Muharrem Özcan, çalışmaların "moving" yöntemiyle yürütüldüğünü söyledi.
Parçaların üzerindeki boyaların tek tek söküleceğini ve parçanın ham haline ulaşılacağını anlatan Özcan, ardından çatlak ve kırık bölümlerin onarılacağını söyledi.
Özcan, konservasyon aşamasında 8 kişilik bir ekiple çalıştıkları bilgisini vererek, yoğunluğa göre, ekipteki eleman sayısının artırılabileceğini ifade etti.
Özcan, çalışmalarının içeriği hakkında şu bilgileri verdi:
"Önce parçaların üzerinden boyaları alınacak. Çünkü, bazı yerlerde 4-5 kat boya var. Bu boyalar, arındırıldıktan sonra kartonpiyerlerin ham hali kalacak. Ardından bunların konservasyonları, çatlakları tamamlanacak. Ondan sonra kurumaya alacağız. Eksik parçalardan bazıları için kalıp alınacak ve orijinale uygun olarak döküm yapılacak. Taşıdığımız parçaların çoğu iyi durumda ama kırık olanları tümleyeceğiz. Bazı parçalar, yağmurdan dolayı su almış, onların da konservasyonları yapıldıktan sonra eskisi gibi olacak."
Özcan, toplam söküm alanının bin 500 metrekareyi bulduğunu ifade ederek, perde ve koltuklar haricinde bütün parçaların atölyede elden geçirileceğini bildirdi.
-"Tavan tek parça görünecek"-
Projeden sorumlu mimarlardan Şeref Keskün, Türkiye'de bir ilki başarmak için mücadele ettiklerini belirterek, hiçbir zaman inanmadıkları bir şeyi yapmadıklarını söyledi.
Keskün, şu an sadece tavan işlemlerinin restore edildiğine dikkati çekerek, benzer işlemlerin döşeme, koltuklar ve perde için de gerçekleştirileceğini anlattı.
Bir gazetecinin "Tavan tek parça mıydı-" sorusu üzerine, sinemanın tavanı ilk yapıldığında da tek parça olmadığını ifade ederek, "İşlemlerin tamamlanmasının ardından tavan tek parça olarak görülebilecek" diye konuştu.
Keskün, kompleksin sadece Emek Sineması olarak düşünülmemesini isteyerek, "Senkildoryan'ı unutmamak gerek. Bu binadaki uygulama, birebir yerinde yapılacak bir uygulamadır. Burada görmüş olduğunuz çalışmayı orada yerinde takip ederek, yapacağız. Hep beraber konuşuruz ya İnci Pastanesi diye... İnci, o dükkanı isterse oraya çok rahatlıkla geri gelir. Oradaki şu anki durumunu tespit edin, yine bittiği zaman neyle karşı karşıya kaldığımızı da bir görün. Yani, Senkildoryan Binası, unutulmaması gereken bir bina, oranın 150 yıl gibi bir mazisi var" ifadelerini kullandı.
Muhabir: Sefa Mutlu
Yayıncı: Sibel Ertürk Kurtoğlu
Beyoğlu'ndaki Tarihi Emek Sineması'nın Tavan ve Duvar Süslemeleri, Bir Atölyede Restore Ediliyor
Senkildoryan Binası'ndaki çalışmalar kapsamında özgün haliyle en üst kata taşınacak Beyoğlu'ndaki tarihi Emek Sineması'nın tavan ve duvar süslemeleri, bir atölyede restore ediliyor.