Tarihle ve dogayla iç içe vakit geçirmek isteyenlerin tercih ettigi Ankara’nin Beypazari ilçesinde bayram hazirlari için hummali bir çalisma yürütülüyor. Ramazan Bayrami’nda çok sayida ziyaretçiyi agirlamaya hazirlanan Beypazari’nda geleneksel lezzetler için yogun mesai yapiliyor. Beypazari’nin meshur yemeklerinden olan yaprak sarmalar da sofralari süslemeye hazirlaniyor.
Bu ise yillarini vermis ev hanimlari tarafindan özenle sarilan, hazirliklari bir gün öncesinden baslayan sarmalar, Beypazari’nda hem bayramlarda hem de dügünlerde hünerli bir sekilde yapiliyor. Beypazari’nin yillardir süren geleneksel bir yemegi olan sarmayi yaparken dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Havva Tasçioglu, sarmayi kisik ateste ve güveçte pisirmenin bu isin püf noktasi oldugunu vurguladi.
“Kafa sogani olmazsa olmaz”
Tasçioglu, Beypazari’nda dogup büyüdügü için bu iste ustalastigini, sarma geleneginin sürmesi için sarma yapimini çocuklarina da ögrettiklerini belirtti.
Tasçioglu, “Önce pirincimizi yikadik, pirincimizi koyacagiz. Salça koyuyoruz. Kafa sogani olmazsa olmaz. Varsa yesil sogan kullanilabilir olmayan kafa sogan kullanabilir. Sirasinin hiçbir önemi yok. Karistiracagiz hepsini. Ölçüsünü biz çok ediyoruz” dedi.
“Ateste haril haril pisirirsen olmaz, hep dagilir ve patlar”
Beypazari’nin meshur sarmasini yaparken detaylari paylasan Havva Tasçioglu, güvece konulan sarmalarin usulca kendi halinde pismesi gerektigini hatirlatarak, “Yag olmazsa saman gibi olur. Buradan bir kilodan fazla olur. Güveçte de pisiriyoruz, tencerede de yapariz. Genellikle güveçte daha güzel oluyor. Bunun altini kisacaksin üstüne limonu, yagini dökeceksin. Üstüne de limonu dökeceksin agzini kapatacaksin. Bunu kisik ateste 1-1,5 saatte pisiririm ben. Ateste haril haril pisirirsen olmaz, hep dagilir ve patlar. Usul usul kendi halinde pisecek. Hiç kirilmaz bizim yapragimiz. Yöresel olarak bizim Beypazari’nin içi böyle karilir, böyle yapariz. Baska yerlerde ben de televizyonda görüyorum içine kus üzümü, fistik, kimyon atiyorlar. Biz onlari yapmiyoruz” diye konustu.
“Biz bunu her bayramda, evimizde kisin devamli yapariz”
Tasçioglu, meshur sarmayi her zaman yaptiklarini ve misafirlere ikram ettiklerini anlatarak sunlari kaydetti:
“Biz bunu her bayramda, evimizde kisin devamli bunu yapariz. Ramazanlarda misafirlerimize. Yaprak sarmasi dogal bizim burada. Devamli misafirlerimize ikram ederiz. Biz yapragimizi salamura yapariz hemen ocaga atariz yesilken. Hemen alir onu siseye basariz agzini kapatiriz. Biz bunu aliriz buzluga koyariz. Hemen haslariz posetin içine koyariz, yatiririz güzelce. Buzdolabina koyariz, bir gün önce çikaririz. Kendi kendine erir. Al güzelce sar ye.”
Beypazari'nin Meshur Sarmasi Ustasinin Elinden Böyle Yapiliyor
Baskentin tarihi ve turistik ilçesi Beypazari’nin geleneksel lezzeti sarma, usta ellerde hazirlaniyor. Bayramlarin vazgeçilmez ikramliklari arasinda bulunan, etli ve zeytinyagli olarak 2 farkli sunumda hazirlanan sarmayi yaparken püf noktalarina da dikkat edilmesi gerekiyor. Yillardir yaprak sarma yapan Havva Tasçioglu, meshur sarmayi hem yapti hem de önemli noktalari anlatti.