Beyaz et sektörünün önde gelen isimlerinden Beypiliç, 2011 ve 2012 yılı içerisinde yaklaşık 90 milyon dolarlık yatırım yapacak. Şirketin genel müdürü Sait Koca, “2011 yılı için planlanan yatırım tutarı 31,5 milyon, 2012 yılında da 57 milyon dolar olacak.” dedi.
Bolu’da kurulu Beypiliç’in genel müdürü Sait Koca, Büyük Abant Otel’de basın toplantısı düzenleyerek, planladıkları yatırımlar hakkında bilgi verdi. Koca, “Damızlık kümes yatırımları aksatılmadan sürdürülecek. Her yıl 150 bin anaçlık yatırım yapılacak. Bu yıl yeniden yetiştirme kümesleri yatırımlarına başlanacak. 2011 yılı için 300 bin civciv, daha sonraki yıllar için ise 1,5 milyon civciv kapasiteli yetiştirme kümesleri yatırımları gerçekleştirilecek.” dedi.
Şirket bu sene yumurta üretimi ile ilgili yatırımlarına da başlayacak. Genel Müdür Sait Koca, çok uzun süren izin sürecini tamamladıklarını, birinci aşamada 2 milyon yumurta üretimi gerçekleştirecek bir yatırım planlandıklarını kaydetti. Koca, “Bu kapasite önümüzdeki 5-6 yıl içerisinde 6 milyon adete çıkarılacak. Yumurta tavukçuluğunda da uygulayacağımız entegrasyon modeli ile pazara sunacağımız yumurta miktarı 10 milyonu bulacak. Bu da önümüzdeki yıllarda yumurtada da piliç etinde olduğu gibi Türkiye’nin önde gelen firmalarından birisi olacağız.” diye konuştu.
Bu yatırıma bağlı olarak ortaya çıkacak gübre sorunun çözümüyle ilgili çalışma yaptıklarını da aktaran Koca, şunları söyledi:
“Bu konuda da birkaç firma ile görüşmelerimiz sürmekte olup, çıkacak gübreleri çevreyi hiç rahatsız etmeden enerjiye çevireceğiz. Bu projede yaklaşık 6 megavatlık enerji üretimini planlıyoruz. Böylece yenilenebilir enerji üretimi konusundaki çabalara da önemli bir katkımız olacak. Kesimhane bünyesinde 8,5 megavatlık termik-kojenerasyon tesisi kurulması da planlanmış olup, makine siparişleri verilmiştir. Bu proje ile kesimhanenin buhar ihtiyacı ve şirketin tüm birimlerinin enerji ihtiyacı da karşılanmış olacak.”
Üretimine bağlı olarak 2012‘den itibaren yumurtacı damızlık kümesleri yatırımına da başlanacağını ifade eden Beypiliç Genel Müdürü Sait Koca, şu bilgileri verdi:
“Bu yatırımla hem kendi kümeslerimizde kullanacağımız civcivleri hem de entegre çalışacak kümeslerin ihtiyacı olan civcivleri karşılamak hedeflenecek. 2012 yılında saatte 24 bin adet kesim yapacak yeni bir kesimhane yatırımına daha başlanacak, 2013 yılında üretime alınacaktır. Bunun anlamı, Beypiliç haftada 9 milyon adet piliç kesebilir duruma gelecektir. Yem fabrikalarımızın kapasitesi 95 ton/saattir. Bu kapasiteyi de artırarak 2012 yılı sonunda 150 ton/saate çıkarmayı planlıyoruz.”
"PİLİÇ ETİ TÜKETİMİNDE AVRUPA‘YI GEÇTİK"
2000-2009 arasındaki piliç eti üretimin dünyada yüzde 37 artarken, Türkiye’de yüzde 89 yükseliş yaşandığına işaret eden Koca, şunları söyledi:
“Piliç eti sektörü üretim artışındaki bu başarısı ile Türk halkının dengeli beslenmesine çok önemli katkılar sağlamıştır. Türkiye’nin kırmızı et üretiminde ortaya çıkan açığı piliç eti ile karşılanmıştır. Eğer piliç eti üretimi artmasa idi Türk insanı bugün karşı karşıya kaldığı ithal etle çok yıllar önce tanışacaktı. Piliç eti tüketiminde Avrupa Birliğini yakaladık’ söylemini son zamanlarda çok sık kullanıyoruz. Ancak bazı kişiler bu söylemi yalanlamaya çalışıyorlar. Oysa FAO’nun bilgilerini içeren tablodan da gördüğümüz gibi Avrupa Birliği’nde 2010 yılındaki kişi başına piliç eti tüketimi 17,7 kg, Türkiye’de ise 18,1 kg dır. Büyük ve küçükbaş etleri tüketiminin azlığı, toplam et tüketiminde gelişmiş ülkelerin gerisinde kalmamıza neden olmakta.”
Beypi AŞ‘nin kayıtlı sermayesi 250 milyon TL, ödenmiş sermayesi ise 67,3 milyon TL‘yi buluyor. 17 Nisan 2011‘de yapılması planlanan şirket genel kurulunda ödenmiş sermaye miktarı 148 milyon TL‘ye çıkarılacak. Şirketlerinin istihdama katkısına vurgu yapan Beypiliç Genel Müdürü Koca, “İçinde bulunduğumuz sektörün en büyük özelliği çok sayıda insan istihdam etmesidir. Türkiye’de 2 milyon kişi geçimini piliç eti sektöründen sağlamaktadır. Beypi AŞ‘de çalışan işçi sayısı her geçen yıl artış göstererek 2 bin 270‘e ulaşmıştır. Bu rakam; 1987 yılında 134, 1990 yılında 220, 1995 yılında 527, 2000 yılında bin 235, 2005 yılında bin 593 olmuştur." diye konuştu.
"KİLOSU BİZDE 3,56, PERAKENDEDE 6,34 TL"
Piliç etinin en önemli girdisinin yem olduğunun altını çizen Koca, fiyat artışların temelinde de bu durumun yattığını söyledi. Koca, “Yemin piliç eti maliyetindeki payı yüzde 70-75. Piliç eti üretimine bağlı olarak karma yem üretimimiz de çok ciddi boyutlarda. En büyük darboğazlarımızdan birisi karma yem maliyetlerindeki yükseklik. Bildiğiniz üzere, yalnız Türkiye’de değil Dünya’da da hammadde fiyatları son aylarda çok ciddi bir şekilde artmakta. Türkiye de yüzde 10 dolayında enflasyon söz konusu iken, karma yem hammaddelerindeki fiyat artışı yüzde 50’nin üzerine çıktı. Bu da doğal olarak piliç eti üretim maliyetlerini de önemli olarak artırdı.” ifadelerini kullandı.
Sait Koca, “Poşetli olarak satılan piliç etinin bizden çıkış fiyatının 3,56 TL olmasına karşın, perakende satış fiyatının 6,34 TL olması da başka bir sorundur. KDV nin düşürülmesi, perakendeci kar marjının geriye çekilmesi ile tüketici daha ucuza piliç eti yeme olanağına kavuşacaktır. Marketlerin bu marjı kullanarak aksiyon yaptıkları dönemlerle aksiyon yapmadıkları dönemler arasında oluşan fiyat farkları, bizlerin zam yaptığı şeklinde yorumlanması da diğer bir sorunumuz.” diye konuştu.
“Dünya piliç eti ticaretinin çok büyük bir kısmı Türkiye etrafında gerçekleşiyor." diyen Sait Koca, sektörün ihracat potansiyeli ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:
"Rusya ve Avrupa Birliğinden sonra en büyük alıcılardan birisi Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri. Suudi Arabistan’a ihracat için de çalışma başlatıldı. Ön görüşmeler tamamlandı. Nisan ayı içerisinde bir heyet gelecek ve denetlemelerde bulunacak. Bir kaç ay içerisinde Suudi Arabistan’a da ihracat yapabilir duruma geleceğimizi umuyoruz. Suudi Arabistan Rusya’ya göre çok daha önemli bir Pazar. Rusya kendi üretimini artırarak her geçen gün ithalatını azaltmayı hedefliyor. 2011 yılı için verdiği kota sadece 350 bin ton. Putin’in de birkaç kez açıkladığı gibi, Rusya 2012‘den itibaren piliç eti ithalatını durdurmayı hedefliyor. Oysa Suudi Arabistan’da piliç eti üretimi artmıyor. Tüketim arttığı için de ithalatı sürekli yükseliyor.”
Beypiliç İki Yılda 90 Milyon Dolara Yakın Yatırım Yapacak
Beyaz et sektörünün önde gelen isimlerinden Beypiliç, 2011 ve 2012 yılı içerisinde yaklaşık 90 milyon dolarlık yatırım yapacak. Şirketin genel müdürü Sait Koca, “2011 yılı için planlanan yatırım tutarı 31,5 milyon, 2012 yılında da 57 milyon dolar olacak.” dedi.