Uluslararasi Af Örgütünün internet sitesinde yayimlanan açiklamada, Lübnanli yerel, bölgesel ve uluslararasi 50'den fazla kurulusun, BM Insan Haklari Konseyine konuya iliskin ortak mektup gönderdigi ifade edildi.
Mektubu Beyrut Limani'ndaki patlamada yasamini yitirenlerin aileleri ile kurtulanlardan 62 kisinin de imzaladigi belirtildi.
Patlamayla ilgili gerçekleri ortaya koymak üzere uluslararasi bir misyon olusturulmasinin talep edildigi mektupta, patlamaya yol açan maddeler konusunun kapsamli arastirilmasi ve bugüne kadar yürütülen sorusturmayla ilgili basarisizliklarin incelenmesi istendi.
- Beyrut Limani'ndaki patlama
Beyrut Limani'nda 4 Agustos 2020'de patlayici maddelerin bulundugu bir depoda önce yangin çikmis ardindan tüm kenti sarsan çok güçlü bir patlama meydana gelmisti.
Cumhurbaskani Misel Avn, patlamaya 6 yildir limandaki bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratin yol açtigini söylemisti.
Patlamada 190'dan fazla kisinin hayatini kaybettigi, 6 bini askin kisinin yaralandigi ve 300 bin kisinin patlama nedeniyle yerinden oldugu açiklanmisti.
Lübnan yargisi, 14 Kasim 2020'de patlamayla ilgili 28 kisi hakkinda gözalti karari çikarmisti. Sorusturma kapsaminda gözaltina alinanlardan 6'si 15 Nisan'da serbest birakilmisti.
Sorusturmayi yürütmekle görevli yargiç Tarik el-Bitar, 4 Haziran'da patlamanin nedeninin 2 ay içinde açikliga kavusacagini söylemisti.
Beyrut'taki Patlamanin Sorusturulmasi Için BM Insan Haklari Konseyinden Uluslararasi Misyon Kurmasi Istendi
Uluslararasi Af Örgütünün de aralarinda bulundugu onlarca bölgesel ve uluslararasi kurulus, Birlesmis Milletler (BM) Insan Haklari Konseyine, Lübnan'in baskenti Beyrut'taki limanda geçen yil meydana gelen patlamayi sorusturmak üzere "uluslararasi misyon olusturma" çagrisi yapti.