Beyşehir Sanayiciler ve İşadamları Derneği tarafından bir düğün salonunda düzenlenen 'Helal Gıda' konulu konferansa konuşmacı olarak Gıda ve İhtiyaç Maddeleri ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği (GİMDES) Gıda Mühendisi ve Başdenetçisi Hayrettin İşbilir katıldı.
İşbilir, konferansta kurum olarak Türkiye’de 25 yıldır helal gıda konusunda çalışma yürüttüklerini anlattı. 60 ülkede helal gıda sertifikası çalışması yapıldığını aktaran İşbilir, her ülkenin farklı ölçülerle gıda sertifikası oluşturduğunu belirterek, amaçlarının tüm müslümanları helal gıda konusunda tek bir standart etrafında buluşturmak olduğunu söyledi.
"Bu bir inanç meselesi, dünyada yaşayan 2 milyar Müslüman'ı ilgilendiren bir konu" diye sözüne devam eden İşbilir, "Marketlerde raflara baktığımızda raflardaki ürünler ne kadar bizim, yani ne kadarı helal sertifikalıdır? Çoğu gıdalarımız da yabancı isimli kelimelerden oluşuyor. Kozmetik ürünleri, ilaçlar ve şeker hastalarının kullandığı insülin, bunların ne kadar sağlıklı ve helal maddelerden yapıldığını biliyor muyuz? Türkiye’de yılda 200-250 bin insanımız kansere yakalanıyor. Her yıl 150 bin civarında insanımız kanserden hayatını kaybediyor. Bu ölümlerin yüzde 60'ı gıdadan, yüzde 30'u sigaradan, yüzde 10'u kalıtsal hastalıktan meydana geliyor. İnsanımızı helal gıda konusunda daha ilgili ve bilinçli olmaya davet ediyorum" dedi.
Denetimlerin 3 ayrı aşamada yapıldığını anlatan İşbilir, "Merkezden günlük, haftalık, aylık hammadde alım ve mamul madde üretim belgelerinin takibi. Kesimhanelerin kamera sistemi ile takibi. Ani ve habersiz denetleme. Haberli ve habersiz labaratuvar tahlilleri. Bu denetimlerde tespit edilebilecek major hatalar sertifikanın iptaline kadar gittiği taktirde iptal işleminin yayın organlarında ilan edilmesi ve 5 yıl süre içinde bir daha sertifika alamama gibi caydırıcı cezalar uygulama söz konusu olur" şeklinde konuştu.
Beyşehir’de “Helal Gıda” Anlatıldı
Konya’nın Beyşehir ilçesi’nde “Helal Gıda” konulu bir konferans gerçekleştirildi.