Anamas Konukevi’nde düzenlenen tanıtım galası ve imza günü etkinliğinde Beyşehirli tarihçi ve yazar, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Muşmal ile araştırmacı yazar Fatih Babaoğlu’nun birlikte kaleme aldıkları romanın tanıtımı gerçekleştirildi.
Tanıtım galasına Beyşehir Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük, Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, İlçe Emniyet Müdürü Serdar Şahin, SÜ Beyşehir Ali Akkanat Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç.Dr. Erkan Akgöz, SÜ Beyşehir Ali Akkanat MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Aziz Öztürk, Huğlu MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Arslan, akademisyenler, daire amirleri, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile üniversite öğrencileri katıldı.
Sultan romanının yazarı Doç. Dr. Hüseyin Muşmal, yaptığı konuşmada eseri tanıttı. Beyşehir’de teneffüs etmiş, iklimiyle hemhal olmuş insanların mutlaka içerisinde bir şairlik, bir yazarlık belki de bir ressamlık sanat ruhunun yattığına vurgu yapan Muşmal, “Çünkü Beyşehir müthiş bir ilham kaynağı. Herhalde hepimiz bu ilhamdan beslenen insanlarız. Ben de bu ilhamı gerçekten yüreğimde hisseden bir insan olarak Fatih Babaoğlu kardeşimle Beyşehir ile ilgili yazmış olduğumuz pek çok şeyin ötesinde bir roman hayalini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
Bir şehrin romanının olması kadar güzel bir şeyin olmayacağını ifade eden Muşmal, bütün akademisyen ve edebiyatçıların söylediği ve altını çizdiği bir hususun da Beyşehir’in bir romanı olması gerektiği olduğunu söyleyerek, “Çünkü roman gibi bir şehir, şiir gibi bir şehir Beyşehir... Öyleyse Beyşehir’in de bir romanı olmalıydı ve Anadolu beylikleri döneminde Türkiye’de yazılmış ilk roman olma özelliğini de yine biz yazdıktan sonra öğrendik. Bunu da paylaşmak istiyorum. Çünkü kongrelerde, sempozyumlarda hep Selçuklular ve Osmanlılar dönemi ile ilgili romanlarla karşılaştık. Osmanlı’da son döneminden itibaren pek çok roman geleneği var. Tarih alanında, tarihte yazılmış, tarihle ilgili ama edebiyatçılar dediler ki, ‘beyliklerle ilgili biz ilk defa bir romanla karşılaşıyoruz’. Bugüne kadar Anadolu’da, Anadolu Türk hakimiyetinin yeniden kurulmasında çok önemli olan başta Eşrefoğulları, Karamanoğulları, Germiyanoğulları, Saruhanoğulları gibi bir sürü beylik arasında ilk defa romana sahip beylik Eşrefoğulları beyliği, bu anlamda bir Türk İslam şehri olarak Eşyrefoğulları döneminde kurulmuş olan Süleymanşehir, namı diğer Beyşehir ilk defa bu anlamda akademik incelemelerin dışında haksızlık etmeyelim, çünkü Beyşehir’le ilgili yazılmış akademik bir çok çalışma var. Bunların dışında bir roman olarak ilk defa şehrimize bir roman kazandırmanın bahtiyarlığını yaşıyorum. Gerçekten çok mutluyum ve bunu da Beyşehir’in bence yetiştirdiği önemli değerlerden birisi olan Fatih Babaoğlu ile birlikte gerçekleştirmiş olmak da beni ayrıca bahtiyar kılıyor” diye konuştu.
Romanı Doç. Dr. Muşmal ile birlikte kaleme alan araştırmacı yazar Fatih Babaoğlu da, "Bir rüya görerek işe başlamadık. Önümüzdeki hazır bir gerçek vardı ama bu gerçek bir rüya niteliğinde bir gerçekti. Biz bu gerçekleri rüyalaştırmak istedik ki, birileri bu rüyayı görüp gerçeği görebilsin ve gerçekten güzel iş başarabilsinler” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından söyleşi bölümünün sonrasında yazarlar Sultan romanını okurları için imzaladı.
Beyşehir'de 'Sultan' Romanı Tanıtım Galası
Konya’nın Beyşehir ilçesinde, Anadolu’daki beylikler döneminin ilk romanı olduğu belirtilen ‘Sultan’ın tanıtım galası gerçekleştirildi.