Beyşehir’de Yem Bitkileri Üretimi Masaya Yatırıldı

Beyşehir’de Yem Bitkileri Üretimi Masaya Yatırıldı

Konya’nın Beyşehir ilçesinde düzenlenen panelde yem bitkileri yetiştiriciliği ve hayvan beslemedeki önemi masaya yatırıldı.

Beyşehir Kaymakamlığı, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Beyşehir Süt Üreticileri Birliği tarafından bir düğün salonunda düzenlenen panele Beyşehir Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük, Belediye Başkanı İzzet Taşcı, Konya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, Beyşehir İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nurettin Karşıyaka, siyasi parti ve üretici birliklerin temsilcileri, kurum amirleri, üreticiler katıldı.

“Yem bitkileri yetiştiriciliği ve hayvan beslemedeki önemi” konulu panelde konuşan Beyşehir İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nurettin Karşıyaka, hayvancılıkta arzu edilen gelişmenin temin edilebilmesi, verimlilik ve karlılığın sağlanabilmesinin kaliteli kaba yem üretiminden geçtiğini belirtti.

Beyşehir’de kaliteli kaba yem üretiminin oldukça düşük noktalarda olduğuna vurgu yapan ve rakamsal verilerle yaşanan tabloyu özetleyen Karşıyaka, “İlçemizde yaklaşık 191 bin 330 dekar mera alanı mevcut olup, bu mera alanları yeterli düzeyde yeterli kaba yem üretememektedir. İlçemizde zamanla değişmekle birlikte 43 bin 900 büyükbaş, 32 bin küçükbaş hayvan varlığı bulunmaktadır. Yem ekiliş alanlarımız kayıtlı ve kayıt dışı olmak üzere 3 bin 523 dekar iken, mera alanları ile birlikte toplam yem bitkileri üretim miktarı yaklaşık 15 bin tondur. Yani ihtiyacımız, 127 bin ton iken, üretimimiz 15 bin tondur. Bu da toplam kaba yem ihtiyacının yaklaşık yüzde 12’sini karşılamaktadır. Beyşehir’de hayvanları samana dayalı beslenmekten kurtarmak, tarımsal ürün çeşitliliğini zenginleştirmek ve tarımsal ürünlerden elde edilen gelirleri artırmak, kaliteli kaba yem üretimini artırarak ilçede son yıllarda önemli sayıda artan kültür ırkı hayvanlarının arzu edilen verim düzeyine ulaştırmak amacıyla bu tür etkinlikler düzenliyoruz” dedi.

Konya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Seyfettin Baydar isex Beyşehir’de yaşanan yem bitkileri ekilişinin azlığı sorununun aslında Konya’nın da en büyük sorunu olduğunu ifade etti.

Baydar, “Hayvan varlığımız gayet güzel, Türkiye’de en fazla ama yem bitkisi ekilişi ciddi anlamda az” diye konuşurken, yem bitkisi ekilişinde Avrupa ülkelerinden örnek verdi ve sulanabilir en güzel arazilerde kolay kolay tahıl yetiştirilmeyip yem bitkisi üretildiğini aktardı. Baydar, hayvancılıkta yüksek getiri ve karlılık bekleniyorsa bunun yem bitkisi üretimi ile desteklenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Beyşehir Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük de konuşmasında, hayvancılık konusunda yaptıkları araştırmalarda ilçe genelinde kaba yem üretiminin yetersiz olduğunu gördüklerini, bundan dolayı kaba yem üretiminin gerektiği hayvancılığa yönelinmesi konusunda çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Konuşmaların ardından panelistler Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu ve Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Çuhadar, yem bitkileri yetiştiriciliği ve hayvan beslemedeki önemi konusunda salondakilere bilgiler verdi. Panel, Beyşehir İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün tarımsal faaliyetlerle ilgili açtığı çeşitli kurslara katılan kursiyerlere belgelerinin protokol tarafından verilmesi ile sona erdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile